Tyrni-porkkanasmoothie

Natiainen koppasi flunssan tammikuun lopussa. Luonnollisesti juuri sopivasti viikko ennen äitinsä 30-vuotisjuhlia. Tuolloin kaivettiinkin koko ruoalla lääkitsemisen arsenaali avuksi, jotta A. lapsi parantuisi B. vanhemmat säästyisivät. Mitä teimme? Julmetun monta, erilaista smoothieta.

Tässä yksi aamusmoothien ohje, jonka joukkoon hulahti tyrnejä. Tällä kertaa helposti pakkasesta valmiina ostettuina -kädet verellä niitä ei siis tällä kertaa oltu kerätty. Tyrnit sisältävät paljon C-vitamiinia (50x enemmän kuin appelsiinit) ja E-vitamiinia sekä vaikuttavat limakalvoja supistavasti ja antiseptisesti. Timjami on muuten toinen antiseptinen kasvi. Sen lehdistä kannattaa siis keittää flunssateetä.

Inkiväärisitruunaateen ohje löytyy jo blogista täältä, mutta henkilökohtaisesti en sitä raskausaikana runsaasti nauttisi, koska inkivääri on myös voimakas lääkekasvi. Olen kuitenkin käyttänyt sitä pienissä määrin ruoissa ja satunnaiskäytössä (mukillinen teetä erityisen flunssariskin aikaan) myös raskausaikoina.

proteiini-smoothie-0065_l

Smoothien joukkoon tuli tällä kertaa myös tocoa eli riisinlesejauhetta, joka on hyvin E-vitamiinipitoinen jauhe. Toco tehdään riisin jyvän kuoren ja jyvän välissä olevasta ravinnerikkaasta kerroksesta. Riisinlesejauhetta käytettiin mm. näiden joulupipareiden leipomisessa -niin taikinassa kuin leivontaa helpottamassa.

Jos haluat smoothiesta proteiinipitoisen, kannattaa tutustua Laitilan Pro Egg nestemäiseen valkuaismassaan. Valkuaiset tosin kannattaa lisätä vasta kun smoothie on ajettu kunnolla tasaiseksi, koska se vaahtoaa herkästi. Sen maku on myös aika omaperäisen kirpakka, joten se vaatii peittyäkseen happamia tai kirpeitä marjoja kuten puolukkaa tai tyrniä.

tyrnismoothie-0047_l

Tyrni-porkkanasmoothie

1 kuorittu ja pilkottu porkkana
1rkl tocoa (riisinlesejauhe)
1 banaani
2dl Marlin hedelmäinen smoothieta
1rkl sokerijuurikashiutaleita
puolikkaan sitruunan mehu
1,5dl jäisiä tyrnejä
1dl jäisiä vadelmia
n.1dl vettä
(1-2dl Laitilan nestemäistä valkuaista)

  1. Mittaa aineet tehosekoittimen kulhoon ja anna koneen käydä kunnes seos on tasaista. Mahdollisesti näkyvät pienet mustat hiput ovat tyrninsiemeniä. Jos ne jäävät kokonaisiksi, kannattaa ne smoothieta juodessa pureskella niin saa rasvahapot elimistön käyttöön parhaiten.
  2. Jos käytät nestemäistä valkuaista, lisää se tässä vaiheessa ja sekoita varovasti.
  3. Naati!

Toivottavasti teillä säästytään ilman flunssaa. Tätä smoothietahan kannattaisi juoda jo ennaltaehkäisevästi eikä vasta tosipaikan tullen 😉

 

tyrniproteiini-smoothie-0050_l

 

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s