Ystävänpäivän raaka puolukka-vadelmakakku

 

Meidän perheessä syödään niin vähän makeaa, että harvoin saa tilaisuuden leipoa kakkua. Nyt kuitenkin alkukuussa juhlittujen 30v. syntymäpäivien varjolla halusin tarjota tiukempaa ruokavaliota noudattaville vieraille myös jotain hyvää. Niin syntyi tämä gluteeniton ja maidoton raakakakku.

Makunsa tämä raakakakku saa puolukasta ja pinnalle laitetuista vadelmista. Yhtä hyvin osan tai halutessaan vaikka kaikki marjoista voi korvata myös vadelmilla tai muilla marjoilla. Itse kaipaan kuitenkin makean vastapainoksi aina jotain hapanta tai suolaista, joten puolukkakakku oli luonnollinen valinta. Etenkin nyt raskausaikana, kun happamat maut ovat viehättäneet entistä enemmän.

Itse marjatäyte on siis aika hapan, joten valmistusvaiheessa kannattaa maistella, jos olet mieltynyt makeampiin makuihin. Kakkupohja itsessään on makea ja syntyy helposti valmiista mantelijauhosta, mutta yhtä hyvin voit halutessasi jauhaa itse pähkinöistä jauhon. Pakastepuolukoita käyttäessä, marjat kannattaa ottaa hyvissä ajoin sulamaan, jotta täyte onnistuu tehottomammallakin tehosekoittimella eikä kookosöljy pääse hyytymään kokkareiksi massan joukkoon. Vegaanisessa versiossa hunaja korvataan agavesiirapilla.

puolukkaraakakakku-0901

puolukkaraakakakku-0907

Puolukka-vadelma raakakakku

 

Mantelipohja

3,5dl mantelijauhoa (joko valmista tai itse pähkinöistä jauhettua)
3rkl agavesiirappia/juoksevaa hunajaa (kiinteästä hunajasta saat juoksevaa kuumentamalla hetken mikroaaltouunissa)
2rkl kaakaovoita
3rkl kookosöljyä
1/4tl Bourbon vaniljaa
ripaus suolaa

 1. Sulata kaakaovoi ja kookosöljy erikseen varovasti mikroaaltouunissa. Erillisissä astioissa, koska kyseisten rasvojen sulamisaika on erilainen, kookosöljy sulaa huomattavasti nopeammin kuin kaakaovoi. Näin kookosöljy ei kuumene liian kuumaksi. Tarkoitus on saada rasvoista vain juoksevia eli älä kuumenna liikaa!
 2. Vuoraa rasvojen sulaessa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla.
 3. Sekoita mantelijauho, sulat rasvat, hunaja sekä vanilja ja suola keskenään hyvin.
 4. Painele taikina vuoan pohjalle. Laita pakastimeen jähmettymään. Myös jääkaappi käy, mutta tällöin pohja ei todennäköisesti ehdi jähmettyä ennen täytteen lisäämistä.

 

Puolukkatäyte

4dl kookoskermaa
200g kookosöljyä
60g kaakaovoita
4dl puolukoita (sulana)
1tl Bourbon vaniljaa
8rkl agavesiirappia/juoksevaa hunajaa
2rkl psylliumia

 1. Pakastepuolukat kannattaa ottaa sulamaan hyvissä ajoin, jotta ne eivät ole enää jäisiä. Jäisiä marjoja ja sulatettuja rasvoja yhdistäessä rasvat saattavat paakkuuntua puolukkamassan joukkoon, jos esimerkiksi tehosekoitin ei jaksakaan pyörittää täytemassaa tarpeeksi nopeasti. Kaada puolukoista mahdollisesti irronnut sulatusvesi pois.
 2. Sulata kookosöljy ja kaakaovoi.
 3. Mittaa tehosekoittimen kulhoon huoneenlämpöinen kookoskerma, puolukat, vaniljajauhe sekä juokseva hunaja. Sekoita tasaiseksi.
 4. Lisää koneen käydessä joukkoon psyllium sekä  vähitellen sulatetut rasvat.
 5. Anna psylliumin jämäköittää massaa hetki, jos täyte näyttää liian juoksevalta vuokaan kaadettavaksi.
 6. Ota irtopohjavuoka pakastimesta. Kaada valmis täyte vuokaan, mantelipohjan päälle. Voit halutessasi tehdä marmorointikuviota täytteen päälle esim. kookoskerman avulla. Marmorointi saattaa värjääntyä kakun jähmettyessä yön yli.
 7. Anna jähmettyä jääkaapissa yön yli. Lisää vadelmat kakun päälle juuri ennen tarjoilua -etenkin jos käytät pakastevadelmia, joiden sulamisneste voi värjätä kakun pintaa.

 

puolukkaraakakakku-0913

Ihanaa ystävänpäivän odotusta! ❤

 

Sinua saattavat kiinnostaa myös:

 

 

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s