Puoli kiloa päivässä kasviksia, hedelmiä ja marjoja -miltä näyttää 100g?

 

Puoli kiloa päivässä. Jokainen varmaan tietää, että kasviksia pitäisi syödä. Ja muistaa koulussa opetetun lautasmallin. Silti teoria ei siirrykään käytäntöön ja on ilmeisen vaikeaa hahmottaa mitä se puoli kiloa tarkoittaa.

Tai oikeastaan kuinka vähän se todellisuudessa on. Etenkin kun suositukseen sisältyy myös hedelmät ja marjat.

Itse koen, että jokaisen pitäisi syödä VÄHINTÄÄN puoli kiloa kasviksia päivässä. Ja kasviksilla minä tarkoitan nimenomaan kasviksia. En laske mukaan hedelmiä ja marjoja, jotka kuuluvat viralliseen suositukseen. Ja siltikään minusta koko päivän aikana syötyjen (raakojen tai kypsennettyjen) kasvisten määrä ei ole kovin suuri.

Kannattaa hyödyntää myös ”dissattu”kaupan pakasteallas, sillä meillä ihan vakio ”pikavihreä” on kiehauttaa nopeasti kasa vihreitä pakastepapuja. Yksi ohje niistä löytyy täältä. Toiset, hurjan hyvänmakuiset (joskin papuja kalliimmat) ovat sokeriherneet. Nopea kiehautus ja nokare rasvaa ja ripaus suolaa. Perfect!

Nyt halusin kuitenkin havainnollistaa teille kuvin 100g kasviksia. Näitä annoksia siis pitäisi syödä suosituksen mukaan 5kpl päivän aikana. Päivitän tänne lisäkuvia satokausien mukaan, joten kannattaa käydä välillä kurkkimassa lisää.

Pienempi annosvuoka on kooltaan n.2dl. Isompi on 16cm halkaisijaltaan. Kuorineen olevissa kasviksissa on huomioitu kuorintahävikki painossa eli ovat hitusen yli 100g. Nimesin myös kaikki kasvikset, hedelmät ja marjat -jos joku niistä on sinulle vieras.

100gkasviksia-2.jpg

Pensasmustikoita, palsternakkaa, karhunvatukoita, tummia viinirypäleitä, fenkolia

100gkasviksia-1524.jpg

Lanttutikkuja, pakastepapuja, porkkanaraastetta, kirsikkatomaatteja, paprikaa, parsakaalia, salaattia ja porkkana

100gkasviksia-1024.jpg

Hunajapomeloa, tammenlehtisalaattia, pinaattia, kivihedelmää

100gkasviksia-0301.jpg

Omenaa, pakastemetsämustikoita, avokadoa, pakastepuolukkaa, klementtiini

100gkasviksia-0302

purjo, herne-maissi-paprikapakaste, Piel De Sapo melonia, kurkkua, puutarhavadelmia (pakaste), punasipuli

100ghedelmiajamarjoja-0433.jpg

Karpaloita, persikka, banaania, vesimelonia, mansikoita

 

Ei mielestäni kovin vaativaa. Vai näyttääkö paljolta? Ja silti hyvin hyvin hyvin moni suomalainen saa päivän aikana vähemmän kasviksia (ja hedelmiä ja marjoja).

 

Miten meillä?

Itse pyrin lisäämään ruoan joukkoon (kuten jauhelihakastikkeeseen, kiusauksiin, lihamakaronilaatikkoon, keittoihin) niin paljon kasviksia kuin pystyn. En siis laske näitä kasvisten saantisuositukseen, osittain koska useamman henkilön kesken jaettaessa (ja ehkä ruokaa jää seuraavaankin päivään), on vaikea arvioida sitä kasvisten määrää lautasella. Eikä se ole olennaista, kun tarkoituksena on syödä vähintään se 500g kasviksia päivässä. Se ylimenevä osuus ei haittaa yhtään mitään 😉

Tämän lisäksi pyrin turvaamaan kasviksia sen 500g eli puoli kiloa. Tällä tarkoitan varsinaisen ruoan ohella tarjolla olevaa porkkanaraastetta, salaattia tai vaikkapa kasvistikkuja. Eli lautasmallista sitä toista puolikasta lautasesta. Vihersmoothie on meillä kiireisten päivien pelastava kasvislisä -aina ei jaksa sen enempää ja sekin on ihan ok.

Meillä isompi mukula jättää jostain syystä ruoan ohessa tarjottavat kasvikset usein syömättä. Jos taas samat kasvikset pilkkoo vapaasti pöydältä haettavaksi naposteltavaksi, häviävät ne hetkessä. Siksi ruoan sekaan pilkotut kasvikset menevät paremmin. Myös vihersmoothiella saa huijattua lasta, kunhan muistaa tehdä smoothiesta oikeasti hyvänmakuista 😉 Siihen vinkkejä löydät täältä. Lasta voi myös pyytää matkimaan miten marsu tai hamsteri (kyllä luit oikein) syö salaattia ja kappas, sinne hujahtaa ainakin meidän 3 veellä 😉

Näiden lisäksi syömme marjoja ja hedelmiä, joiden menekissä ei ole ongelmia.

Ja hei, ensi kerralla kun menet kauppaan, katselepa hetki hevi ostastolla ympärillesi. Siellä on aika paljon muutakin kuin tomaatti, kurkku, porkkana ja salaatti. Ja hedelmissä paljon muitakin kuin banaani ja omena. Sesonkeja kannattaa ehdottomasti myös seurata, sillä sesongissa olevissa heviosaston tuotteissa on usein halvin hinta ja paras maku. Ja jos jokin maistuu hullulta (kuten me huomasimme, ettei ”normi” parsakaali maistunut enää loppuvuodesta hyvältä), kannattaa testata myös luomu. Ovat aika erimakuisia!

Nyt sesongissa ovat esimerkiksi avokado (hedelmä!), pink lady omena (minun uusi lemppari omppu granny smithin sijaan), bataatti sekä veriappelsiini (tarocco).

100gpaivassa-0933

Salaattisikuri, sokeriherneitä, kukkakaali, kyssäkaali

100gpaivassa-0935

Ruskea herkkusieni, maissi (huomioitu syötävä osa), tomaatti, omena, kesäkurpitsa

Sinua saattavat kiinnostaa myös:

 

 

4 kommenttia artikkeliin ”Puoli kiloa päivässä kasviksia, hedelmiä ja marjoja -miltä näyttää 100g?

 1. Kide sanoo:

  Hyvät ja havainnoilistavat kuvat! Helposti menee puoli kiloa täälläkin. Kiitos linkkaamistasi vihersmoothieohjeista, haasteena on ollut saada tehtyä hyvänmakuisia ja siksi on jäänyt tekemättä kokonaan tai on tullut tehtyä vain marjasmoothieita. Toco on mulle uusi tuttavuus, lähtee kokeiluun!

  Tykkää

  • Naprapaatinvaimo sanoo:

   Kiva, että oli hyötyä! Marjasmoothien joukkoon saa hyvin laitettua tammenlehtisalaattia tms. lilaan taittuvaa lehtivihreää. Minäkin teen niitä useimmiten. Avokadot on nyt sesongissa ja niitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää!

   Tykkää

 2. Laura sanoo:

  Heips
  Opetan yläkoulussa biologiaa ja terveystietoa. Postauksessasi on todella havainnollistavat ja kauniit kuvat! Olisinkin kysynyt, saako kuviasi käyttää oppitunneilla näytettävässä PowerPoint esityksessä? Merkitsisin kuviin tietysti lähteen selkeästi näkyviin.

  Liked by 1 henkilö

  • Naprapaatin vaimo sanoo:

   Laura anteeksi vastaus on viipynyt! Aivan ehdottomasti saat käyttää. Itsekin olen käyttänyt näitä Personal trainereiden kouluttamisessa ja tulen käyttämään myös jatkossa kotitalousopetuksessa. Kiitos kun kysyit! 🙂

   Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s