Kroatian ruokaterveiset ja välimerellinen, lämmin perunasalaatti

 

Niinpä se lumi suli pois. Kuten olettaa saattoi. Ennenkuin blogin puolella aletaan vähitellen hivuttautua kohti joulua, palataan muutaman kerran vielä lämpimään Kroatian  matkaamme. Tällä kertaa ruoan muodossa.

Ensin kuitenkin muutama sana pakettilomista ja siitä, mitä olemme lapsiltamme oppineet matkustamisesta.

kroatia_hedelmat-0524

kroatia_jaatelo-0304

Solaris Sweat Dreams Palace ja ihanan raikkaat hedelmäjäätelöt

kroatia_mustekalasalaatti-0532

Mustekalasalaattia Restaurant Trattoria Mediterraneo -ravintolassa

Mitä lapset ovat meille opettaneet?

Matkamme sijoittui Kroatian Sibenikiin, turisteille suunnatun Solaris Resort -lomakylän Hotelli Nikoon.

Solaris Resort oli selkeästi off-seasonilla ja toimintaa oltiin vähennetty. Off-seasonin etuina olivat kuitenkin hiljaiset rannat.

Ennen reissua pohdiskelin hieman skeptisestikin pakettilomaa. Sillä olemme tottuneet paketoimaan lomamme itse ja muuttamaan suunnitelmia äkistikin kesken reissun. Menemään sen hetkisen tunteen mukaan.

Lapset ovat kuitenkin muuttaneet hieman meitä.

Mallorcan matkallamme olisimme halunneet Cala Pi:n tultuamme lyhentää siellä olo aikaa ja lisätä reissuun vielä yhden kohteen. Vain, koska Cala Pi oli pieni ja pakotti pysähtymään.

Esikoisemme oli tuolloin n.1,5-vuotias ja kohde oli loistava hänen kannaltaan. Hotellihuoneisto iso omine kattoterasseineen ja grilleineen. Ranta suojainen ja hienohiekkainen. Päädyimme jäämään sinne ja pysähtymään. Rauhoittumaan. Tekemään vain muutaman päiväreissun lähirannoille.  Lapsen vuoksi. Ja yllättävää kyllä, pidimme siitä.

Niinpä Kroatiassa huomasimme pakettimatkan ja lomakylän helppouden lapsiperheenä. Etenki vauvan kanssa. Toisaalta päiviä rytmittivät treenit ja rannallaolo. Selkeä rakenne helpotti lomailua lasten kanssa. Myös pyörälenkki lähikylään ja päiväreissu Sibenikiin piristivät. Kuljetuksia ja pyörävuokria ei tarvinnut itse miettiä, sillä ne oli järjestetty puolestamme. Aktiviteetteja oli siis tarjolla useampia ja niistä pystyi valita mieluisat.

kroatia_treeniloma_lastenkanssa-0004

sibenik-0912

sibenik-0913

 

Kroatian ruoat

Ruokailimme pääasiassa loma-alueen ravintoloissa, mutta myös muutamaan otteeseen hotellin buffetruokailussa. Määrä ei siellä korvannut laatua, vaikka vaihtoehtoja oli järjettömät määrät -ja vain 15€:lla. Fiksusti ruokailu oli helppoa kattavalla kasvis- ja salaattitarjonnalla ja mikä parasta -buffetissa oli myös äärettömän helppoa ruokailla gluteenittomasti ja maidottomasti.

Kasvikset olivat tarjolla pääasiassa sellaisenaan. Joko tuoreina tai vain paistettuina. Lisukkeista löytyi majoneesia (reissu pelastettu!) sekä ajvaria eli paprikarelishiä. Ajvaria saa muuten meilläkin ruokakaupoista tai sitä voi valmistaa itse.

Alueen parhaat ravintolat olivat aivan hotelli Nikon alapuolella ollut rantaravintola, Restaurant Trattoria Mediterraneo sekä hieman kauempana ollut Dalmatian Ethno Village. Grill Restaurant Sibeniumissa sensijaan saamamme ruoka sekä palvelu oli luokatonta.

kroatia_ranta-0362

kan_kasviksia-0749

Loman vakio lounas Restaurant Trattoria Mediterraneo -ravintolassa

salaatti-0628

Hotelliaamupalaa

Dalmatian Ethno Village:ssa kävimme syömässä muutaman kerran ja molemmilla kerroilla sekä ruoka että palvelu oli erinomaista. Söimme perinteisen pecan, joka muistutti aika paljon suomalaista karjalanpaistia. Peca oli itsessään kokonainen ateria, sillä perunat ja juurekset oli haudutettu yhdessä lihan kanssa. Raskas ruoka vaati kuitenkin seurakseen kulhollisen raikasta salaattia.

Kivimuurin sisäpuolelle jäävän ravintolan tunnelma erosi merkittävästi muusta lomakylästä ja muistutti jollain hassulla tavalla Taru Sormusten Herrasta elokuvan hobittikylää.

sibenik-0164

Dalmatian Ethno Village

sibenik-0351

Peca

Kotiin päästyämme olimmekin vielä hetken kiinni Kroatian ruoissa ja tämä perunasalaatti toi lämpöä sateiseen Suomeen palatessa. Salaattiin tuo välimerentuntua uunissa paistetut tomaattisiivut ja lohkotut paprikat. Perustana on käytetty perunoita ja lisämakua tuovat kalamataoliivit. Myös kapriksia voi halutessaan lisätä tuomaan suolaisuutta.

Seuraavaksi siis helppoa, uunissa valmistuvaa lisuketta arkiruokailuun.

valimerenperunasalaatti-0312.JPG

 

Välimeren lämmin perunasalaatti
(n.4hlö)

6 perunaa
1 punasipuli
mietoa oliiviöljyä
½tl suolaa

3 tomaattia
1 keltainen paprika
ripaus suolaa

Pinnalle
3-5 valkosipulinkynttä
1-2rkl kapriksia
kalamataoliiveja
(kapriksia)
puntti persiljaa

Lisäksi
Ajvaria
Majoneesia

  1. Vuoraa kaksi peltiä leivinpapereilla.
  2. Pese ja kuivaa perunat. Lohko (kuorineen) suupaloiksi pellille. Kuori ja lohko sipuli perunoiden kaveriksi pellille. Valuta päälle hieman öljyä ja rouhaise pinnalle suolaa sekä mustapippuria
  3. Pese ja siivuta tomaatit toiselle pellille. Pese paprika ja poista siemenkota. Lohko pellille. Ripottele päälle hieman suolaa.
  4. Paista kasvispeltejä uunissa kiertoilmalla n.200°C:ssa n.15-20 minuuttia, kunnes perunat ovat kullanruskeita.
    • Jos uunissasi ei ole kiertoilmatoimintoa, kannattaa pellit laittaa uuniin eriaikaan ja nostaa uunin lämpötilaa 225°C:n. Tomaattisiivut ja paprikalohkot kannattaa tällöin paistaa ensimmäiseksi (lyhyempi paistoaika, n.10min, riittää tällöin) ja vasta tämän jälkeen perunat, jotta ne eivät joudu odottelemaan ja pehmene.
  5. Lado paistetut perunat ja kasvikset tarjoiluastiaan. Purista joukkoon valkosipulinkynnet. Lisää joukkoon kapriksia sekä kalamataoliiveja. Silppua pinnalle persiljaa.
    • Jos et halua käyttää raakaa valkosipulia, voit mainiosti puristaa kynnet jo ennen kasvisten laittamista uuniin. Tai vaihtoehtoisesti laittaa kynnet kokonaisina kypsymään kasvisten kanssa.

 

Tämä salaatti käy muuten hyvin kanan koipireisien lisukkeena -kiertoilmauunissa nekin valmistuvat samaa aikaa, joskin vaativat hieman pidemmän kypsennysajan (ennen kasviksia uuniin). Tai sitten salaatin joukkoon voi lisätä vain fetajuustoa…

valimerenperunasalaatti-0294

valimerenperunasalaatti-0299

Kurkkaa myös nämä:

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s