Itse tehty majoneesi

Majoneesia on helppo tehdä itse ja näin saa hyvän maidottoman peruskastikkeen, jota voi maustaa eri tavoin. Kaupan majoneeseissa on paljon lisättyjä aineita (kuten lisättyä maissitärkkelystä, sakeuttamisaineita, säilöntäaineita, hapettumisenestoaineita sekä väriaineita), kun pohjimmiltaan majoneesin resepti on hyvin yksinkertainen. Majoneesin perusaineksiin kun kuuluvat kananmunat, sinappi, öljy ja etikka. Henkilökohtaisesti minua epäilyttää myös kaupassa huoneenlämmössä säilyvät tuotteet, jotka järjen mukaan pitäisi säilyttää kylmässä.

itsetehtymajoneesi

Majoneesi on emulsio eli kahden toisiinsa sekoittumattoman aineen seos. Tässä tapauksessa keltuaisen ja öljyn seos. Jotta nämä ainesosat saadaan pysymään yhdessä erottumatta, tarvitaan emulgaattori eli majoneesin tapauksessa kanamunan keltuainen (lesitiini) sekä sinappia (sisältää kanamunaa). Kananmunan voi kuitenkin käyttää majoneesissa kokonaan eli keltuaista ja valkuaista ei ole pakko erottaa toisistaan. Leikkaantuneen (=juoksettuneen) majoneesin voi puolestaa korjata lisäämällä joukkoon vielä yksi keltuainen. Tällöin keltuainen kannattaa erottaa valkuaisesta puhtaaseen kulhoon ja lisätä leikkaantunut (=erottunut) majoneesi kapeana norona keltuaisen joukkoon.

Majoneesi toimii myös hyvien rasvahappojen lähteenä, kun öljyn valitsee oikein. Kylmäpuristettuja öljyjä ei pääsääntöisesti kannata käyttää majoneesissa, sillä niissä maku on yleensä aika hallitseva. Alla oleva majoneesin ohje löytyikin jo tämän ateriakokonaisuuden yhteydestä, mutta nyt vielä uudelleen itsenäisesti.

Majoneesi.jpg

Majoneesi:
1 (luomu) kananmuna
1tl Dijon -sinappia
1tl omenaviinietikkaa tms.
vaaleaa, neutraalin makuista oliiviöljyä (myös muu miedonmakuinen öljy käy) n.2-3dl

Lisäksi:
suolaa

Meillä majoneesin paras kaveri on Bamix, mutta onnistunee myös muilla sauvasekoittimilla🙂

  1. Riko kananmuna kapeaan kulhoon. Pääasia, ettei kulho saa olla näin pienille määrille liian iso, jotta sauvasekoitin ”pääsee” kosketuksiin ainesten kanssa.
  2. Mittaa joukkoon sinappi ja omenaviinietikka. Suola kannattaa lisätä vasta valmiiseen majoneesiin, koska muuten sitä lisää helposti liikaa.
  3. Valitse sauvasekoittimeen yleisterä jos mahdollista. Myös muita Bamixin teriä (kuten sekoitusterä tms. voi tietenkin käyttää, mutta yleisterä ajaa asian hyvin).
  4. Sekoita sauvasekoittimella kulhossa olevat ainekset. Anna koneen käydä ja lisää kapeana norona öljyä seoksen joukkoon. Voit välillä keskeyttää öljyn lisäämisen ja jatkaa sekoittamista, jotta saat kaadetun öljyn sekoittumaan kunnolla joukkoon. Jatka öljyn lisäämistä kunnes majoneesi on paksua. Kannattaa tehdä majoneesista jämäkkää coleslawta varten.
  5. Lisää suolaa vähitellen, kunnes majoneesi on sopivan suolaista makuusi.

 

mayo_majoneesi

Tätä itse tehtyä majoneesia voit myös maustaa rohkeasti esimerkiksi:

  • lisäämällä joukkoon tomaattipyrettä
  • lisäämällä chilijauhetta
  • lisäämällä tilliä (mainio kalan kanssa)

Voit myös hyödyntää majoneesia tekemällä itse coleslawta, voittaa mennen tulen kaupan versiot 😉

 

Kurkkaa myös nämä:

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s