10 ruoka-ainetta, jotka kannattaa ostaa luomuna

Suurin osa kasvisten ja hedelmien vitamiineista, kivennäisaineista sekä antioksidanteista sijaitsee kuoressa tai heti sen alla. Toisaalta kuoressa on myös paljon kuituja. Kuori suojaa sisustaa haitallisilta aineilta ja tuholaisilta, mutta siihen kertyvät myös torjunta- ja kasvinsuojeluaineet. Siksi onkin järkevää ostaa kuorineen syötävät hedelmät ja kasvikset luomuna. Tämä koskee myös tämän listauksen ulkopuolella jääviä kasviksia ja hedelmiä (jopa luomu kiivi kannattaa laittaa kuorineen smoothieta tehdessä).

Luomuruoasta kirjoitetaan paljon ja etenkin sen hinnasta. Nyt monista kaupoista on alkanut löytyä kohtuuhintaista luomuruokaa. Kaikkea ei kuitenkaan perusmarketista saa luomuna ja toisaalta raha ratkaisee vielä monella. Mitä siis ainakin kannattaisi ostaa luomuna?

10 ruoka-ainetta, jotka kannattaa ostaa luomuna.jpg

viinirypaleet-0221.JPG

 1. Omenat ja banaanit
  Omenoihin jää pesemisenkin jälkeen useita eri torjunta-ainejäämiä. Luomun tarve korostuu, jos haluaa syödä omenat kuorineen ja siten hyödyntää myös terveellisimmän kuoriosan. Banaaneita ei syödä kuorineen, mutta myös niihin käytetään paljon torjunta-aineita.
 2. Mansikat
  Mansikka kuuluu niihin kasveihin, joissa käytetään eniten torjunta-aineita. Kyseiset aineet suihkutetaan suoraan kasville, joskaan ei keräyspäiviä ennen.
 3. Selleri
  Selleri on rakenteeltaan sellainen, että se ”imee” itseensä herkemmin kemikaaleja.
 4. Persikka/nektariini
  Persikka ja nektariini syödään yleensä kuorineen eivätkä kaikki torjunta-aineet lähde pois pesemällä.
 5. Perunat
  Käytetään paljon torjunta-aineita.
 6. Viinirypäleet (mm. rusinat ja viinit)
  Syödään kuorineen ja käytetään paljon torjunta- ja kasvinsuojeluaineita. Siten myös viinien ja rusinoiden kohtaloa kannattaa miettiä -luomua?
 7. Paprika
  Etenkin ulkomainen. Käytetään paljon torjunta- ja kasvinsuojeluaineita.
 8. Pähkinät
  Pähkinöihin lukeutuu tässä myös maapähkinä, vaikka se ei virallisesti olekaan pähkinä vaan hernekasvi. Moniin pähkinöihin, etenkin manteliin, maapähkinään sekä pekaanipähkinään, käytetään paljon torjunta-aineita.
 9. Eläinperäiset tuotteet (liha, kana ja kananmunat sekä maitotuotteet)
  Aineiden kertymisen (etenkin liha) ja eläinten hyvinvoinnin takia. Eläinlajikohtaiset käyttäytymistarpeet on huomioitu luomukarjan kasvatuksessa. Toisaalta olennaisessa osassa on myös eläimille syötettävä luomurehu. Luomulihassa on vähemmän torjunta-ainejäämiä ja toisaalta antibiooteilla vastustuskykyisiä bakteereita.
 10. Kahvi
  Kahviplantaaseilla käytetään paljon torjunta-aineita.

Luomukahvi.jpg

Pääpointtina ehkä se, että luomuna kannattaa ostaa sitä, mitä syöt eniten. Ja niitä tuotteita, joihin torjunta-aineet kertyvät eniten (kuten liha).

 

 

 

 

Lähteitä: Luomumunista kannattaa maksaa; Five reasons to eat organic apples; What to buy organic and what you can buy non (pdf); Kemikaalicocktail: Torjunta-ainecocktail; 5 viktiga varor att byta till eko; Onko luomu lehmä onnellisempi? -ja 5 syytä miksi luomu ei ole tarpeen; Nilsson, M-E. Aitoa ruokaa. Väärentämättömän ruoan opas ; Kuntoplus: Kuorimatta paras; Evira: Luomu;

Evira: kasvinsuojeluainemäärät tavanomaisissa ja luomuelintarvikkeissa

2 kommenttia artikkeliin ”10 ruoka-ainetta, jotka kannattaa ostaa luomuna

 1. Heikki Jokipii sanoo:

  Esität tämän väitteen:

  ”Siksi onkin järkevää ostaa kuorineen syötävät hedelmät ja kasvikset luomuna.”

  Mitä tällä tavalla vältetään tai saavutetaan?

  Ehdotukseni: ei yhtään mitään.

  Tälläkään väitteelläsi ei ole mitään totuuspohjaa:

  ”Pääpointtina ehkä se, että luomuna kannattaa ostaa sitä, mitä syöt eniten. Ja niitä tuotteita, joihin torjunta-aineet kertyvät eniten (kuten liha).”

  Et luultavasti löydä tälle ensimmäistäkään tieteellistä lähdettä. Jos toisin on, kerro.

  Tykkää

  • Naprapaatinvaimo sanoo:

   On totta, että suomalainen liha ja elintarvikkeet ylipäätään sisältävät vähemmän ”ylimääräisiä aineita” (on muuten epäselvä termi ja vaatisi tarkennusta, käytännössä tarkoitan esim. antibioottijäämiä tai kasvinsuojeluainejäämiä tms.) vähemmän kuin ulkomainen. Tämän vuoksi esim. Yhdysvalloissa tehtyjen tutkimusten tulokset eivät kerrokaan meille paljoa ja siksi niitä ei myöskään tästä kirjoituksesta lähteistä löydy. Näen suomalaisen ruoan ylipäätään ulkomaista puhtaampana. Myös Eviran raportit kasvinsuojeluaineiden määristä tukevat tätä. Kotimaisissa ja etenkin kotimaisissa luomutuotteissa on näitä jäämiä vähän. Ulkomaisissa ne sensijaan ovat tavanomaisempia. Voin lisätä kirjoituksen lähteisiin linkin kyseiseen raporttiin. Kuorineen syötävät hedelmät ja tietyt kasvikset ostamme luomuna, koska haluamme minimoida niin itsellämme kuin lapsellamme/lapsillamme näiden aineiden määrän. Emme kuitenkaan suhtaudu tähän fanaattisesti. Löytyyhän ulkomaisesta luomustakin jäämiä rajalla ja ylipäätään tärkeintä on syödä kasviksia ja hedelmiä monipuolisesti. Suomalainen tuote ajaa meilläkin usein luomun edelle ja ehdottomasti ulkomaisen tuotteen edelle. Mielipiteiden muodostumiseen vaikuttaa moni asia eikä niille aina ole löydettävissä suoraa tutkimusta. Aihe on kiistelty.

   On totta, että tuo viimeinen kommenttini on vain mielipiteeni. Mielestäni kuitenkin varsinainen merkitys on niillä tuotteilla, joita syö päivittäin ja siten eniten. Jos selleriä syö kerran vuoteen ja omenan kerran kuukaudessa -ei ehkä ole tarpeellista ostaa näitä luomuna. Sen sijaan jos juo kahvia päivittäin, on ehkä järkevää ostaa se luomuna. Lihan ja kananmunien yms. suhteen taas näen erityisen tärkeänä eläinten olot. Antibioottiresistenssi on toinen mielenkiintoinen näkökulma.

   Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s