Sauna parantaa! Saunomisen terveyshyödyt

 

Viime kesänä kirjoitin teille paljain varpain kävelemisen hyödyistä. Tänä kesänä ajattelin kirjoittaa teille saunomisesta. Postaus on kuitenkin roikkunut luonnoksissa pitkään, koska helle on pitänyt huolen ettei saunominen ole kovin paljon kiinnostanut.

Nyt on kuitenkin aika korjata asia, koska rakastan saunomista.

Aito ja oikea sauna on mielestäni puusauna, jonka kiuas poksahtelee ja rätisee kotoisasti. Lämmittävästi.

Sauna, josta pääsee virkistäytymään järviveteen ja kipittämään sitten nopeasti puisille lauteille lämmittelemään.

sauna-0341.jpg

sauna-0412

Tutkimusten mukaan saunominen (30min kestävä) näyttää laskevan verenpainetta -ylempi verenpaine itseasiassa pysyy alempana myös hetken saunomisen jälkeen. Verenpainehan tarkoittaa valtimoissa vallitsevaa painetta eli käytännössä painetta, joka syntyy sydämen supistuessa ja pumpatessa verta valtimoihin.

Itse saunominen nostaa sykettä (eli sydämen lyöntinopeutta) keskiraskasta liikuntaa vastaavalle tasolle, jolloin myös verisuonten joustavuus paranee. Itse sykevälivaihtelu laajenee myös saunovilla, jolloin stressitasokin laskee.

Näin saunominen näyttää kokonaisvaltaisesti suojaavan niin sydäntä kuin myös aivoja ja vähentävän siten riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin (jopa 63%). Bonuksena saunominen vapauttaa myös endorfiineja, jotka voivat helpottaa esim. nivelkipuja ja siten helpottaa reumasairauksista tai nivelrikosta kärsivien oloa.

Mielenkiintoisesti myös dementiariski näyttää olevan pienempi useita kertoja viikossa saunovilla kuin kerran viikossa saunovilla. Vaikka tutkimus on toteutettu miehillä, antaa se kuitenkin pohdittavaa saunomisen hyödyistä.

Vaikka saunominen piristää, on vaikutus hetkellistä. Sillä kun kehon lämpötila nousee muutaman asteen saunomisen vaikutuksesta, aivojen serotoniini aineenvaihdunta lisääntyy. Serotoniini puolestaan on melatoniinin esiaste ja melatoniini puolestaan vaikuttaa nukkumiseen. Lisäksi myös noradrenaliinin määrä vähenee ja vireystaso laskee.

Saunominen helpottaakin nukahtamista ja parantaa syvän unen määrää, kunhan muistaa saunoa pari tuntia ennen unille menoa.

 Paljon siis terveydelle hyviä syitä saunoa!

sauna-0359.jpg

sauna-0524

Sinua saattavat kiinnostaa myös:

 

Lähteet:

Hussain, J. & Cohen, M. 2018. Clinical Effects of Regular Dry Sauna Bathing: A Systematic Review.

Kauneus ja terveys: Tunnetko saunomisen haitat ja hyödyt?

Laukkanen, T. Kunutsor, S. Kauhanen, J. & Laukkanen, J. Sauna bathing is inversely associated with dementia and Alzheimer’s disease in middle-aged Finnish men.

 

MTV. Säännöllisellä saunomisella häkellyttävät terveysvaikutukset – kardiologi suosittelee.

Yle: Saunomisen terveyshyödyistä uutta tietoa: Verenpaine alas, suonet kimmoisammiksi

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s