Paljain varpain loppukesä?

Oletko sinä samanlainen kuin minä? Tiedätkö sellainen, joka kotiin tultua vaihtaa heti ne kiristävät farkut mukavampiin kotihousuihin -aika usein vielä urheilutrikoisiin. Sellainen, joka potkaisee heti sään salliessa kengät pois ja hipsii mahdollisimman paljon varpasiltaan? Sellainen, joka nauttii nurmikon kutittelusta jalkapohjissa? Sellainen, joka ei kotona mielellään käytä sukkia…

Nyt en puhu hikilenkin vetämisestä paljasjalkakengillä, toki sellaisellakin varmaan on omat hyötynsä. Itselläni on kuitenkin riesana luutumaton murtuma jalkapohjassa (se säälittävän pieni seesamluu), joka aina sopivin välein ilmoittelee itsestään eikä juoksemaan ole kyllä ”paljain jaloin” asiaa. No kuitenkin.

Jos et kävele paljain jaloin jo, niin olisitko valmis kokeilemaan? Sillä on nimittäin paljon terveyshyötyjä. Itse ainakin taidan tämän jälkeen vieläkin uskaliaammin koittaa paljain varpaisin tassuttelua…

varpaathiekassa-0083.JPG

varpaat-0482.JPG

Miksi paljain jaloin?

Ihminen on kävellyt paljain jaloin jo n.2 miljoonaa vuotta. Kehitysmaissa tämä on edelleen arkipäivää, voidaankin sanoa, että suurin osa maailman ihmisistä kävelee paljain jaloin vielä tänäkin päivänä.

Tiesitkö, että paljain jaloin kävellessä jalkaterän joustavuus lisääntyy. Ja lihaksisto parantuu. Myös jalkaterän luontainen iskunvaimennuskyky tehostuu. Paljain jaloin liikkuvilla ei juurikaan ole ylipronaatiota eli alemman nilkkanivelen liiallista sisäänpäinkääntymistä. Heillä esiintyy myös vähemmän rasitusvammoja, kuin kenkiä käyttävillä. Paljain jaloin liikuttaessa ihomme tunto ja nilkan asento- ja liiketunto aktivoituvat eritavalla välittämään tietoja kävelymaastosta aivoille.

Lapsilla jalkaterän kehityksen vuoksi olisikin hyvä liikkua mahdollisimman paljon paljain varpain. Lapset pystyvät muuten juoksemaankin nopeammin ilman kenkiä 😉

Miten sitten kivet, kävyt ja neulaset? Paljain jaloin liikuttaessa iho mukautuu vähitellen toistuviin ja erilaisiin ärsykkeisiin. Jalkapohjan iho vahvistuukin jo muutamassa viikossa kestämään nämä pienet ärsykkeet. Se voi paksuuntua jopa 1cm:n asti. Jalkapohjien sanotaan tottuvan myös lumessa kävelyyn. Itse en ehkä lähtisi siihen touhuun mukaan, mutta kyseisiä elämäntapakävelijöitäkin on.

Joko innostuit? Saksassa muuten on paljailla jaloilla liikkuville jopa omia puistoja. Ja ei mitenkään kovin vähän, kun puhutaan jo 60:stä puistosta. Sveitsissä puolestaan pääsee mukaan paljain jaloin tehtävälle patikointiretkellekin.

Pitäisikö siis potkaista kengät pois jalasta? Yritetään nauttia kesästä, vaikka vähän vilpoista onkin.

varpaat-0610

Lähteet:

Terveyskirjasto. Saarikoski, R. Stolt, M. & Liukkonen, I. (2012). Paljasjalkakävely.
Terveyskirjasto. Saarikoski, R. Stolt, M. & Liukkonen, I. (2012). Paljasjalkakävelyn vaikutukset.
Terveyskirjasto. Saarikoski, R. Stolt, M. & Liukkonen, I. (2012). Paljain jaloin kohti parempaa yleis- ja jalkaterveyttä
Yle Akuutti. Kyllönen, T. (2012). Paljain varpain kohti kesää.

4 kommenttia artikkeliin ”Paljain varpain loppukesä?

 1. laventelilandia sanoo:

  Hyvä juttu 🙂 Omilla pilates- ja kehotyöskentelykursseillanikin lähdetään aina jalkapohjista, sillä ne vaikuttavat kaikkeen muuhunkin siitä ylöspäin. Nuo paljasjalkapuistot olis kiva juttu täälläkin!

  Tykkää

  • Naprapaatinvaimo sanoo:

   Keski-Euroopassa taitaa olla se ongelma, ettei isoissa kaupungeissa pääse metsiin, koska siellä ei ylipäätään ole niin paljon metsiä kuin Suomessa. ”Keinotekoisia” virkistysmetsiä siis tarvitaan eritavalla kuin Suomessa, jossa Helsingistäkin löytyy ihan ”aitoa, perinteistä metsää”. Suomessa ja Norjassa kun on suhteessa muihin Euroopan maihin aika paljon enemmän puustoa 🙂 Kun vielä rohkaistuisi tuohon metsäkävelyyn itsekin…

   Liked by 1 henkilö

   • laventelilandia sanoo:

    Juu, näin on! Sitä ajattelinkin että Suomessa niitä tarvittaisiin lähinnä siihen että ihmiset kehtaisivat mennä paljain jaloin kun olisi ihan suositus siihen 😀

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s