Kielletty kiehtoo -makroravinteita vai suuria linjoja?

Olen kirjoittanut tästä aiemminkin. Nyt en malta olla lykkäämättä jälleen omaa lusikkaani soppaan, kun aihe tuntuu pomppivan taas siellä täällä esille.

Toisaalta aihe liittyy kovasti omaan projektiini, jota olen pikku hiljaa kypsytellyt ja vienyt eteenpäin.

Käytännönläheisyys. Pienet pysyvät valinnat. Suuret linjat.

Onko personal trainerin järkevää ohjata luokseen tullutta asiakasta laskemaan hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen suhteita? Makroravinteita? Tehdä tarkka ruokavalio ja ohjata asiakasta punnitsemaan ruoat? Onko järkevää keskittyä vitamiinilisien oikeaan ajoitukseen, jotta imeytyminen olisi parasta mahdollista? Onko järkevää hioa lisäravinteita optimaaliseksi?

Useimmissa tapauksissa ei.

Vähän samaan tapaan, kuin ystäväni Suvin 40-vuotisjuhlissa totesin hänen miehelleen, ettei erityisluokanopettajana mielestäni tärkein tehtäväni ollut opetussuunnitelman noudattaminen vaan niiden nuorten itsetunnon takaisin rakentaminen.

Jos metsäpalo on syttynyt, ei ole järkevää alkaa istuttaa uutta metsää, ennenkuin tulipalo on sammutettu.

Get the point?

pionikimppu-0173.jpg

Ravitsemussuosituksia kritisoidaan usein. Miksi Suomessa on niin paljon ylipainoisia ja kansantauteja sairastavia jne. Eihän suositukset voi toimia.

On totta, etten ole itsekään täysin ravitsemussuositusten kanssa samalla linjalla (esim. maidon/leivän suhteen), mutta väitän, että monella vointi parantuisi merkittävästi, jos  edes ravitsemussuosituksia noudatettaisiin. Moni nimittäin ei noudata. Etenkin kasvisten, hedelmien ja marjojen kohdalla saanti jää useimmilla vajaaksi. Ja puolen kilon päiväsaldo on oikeasti järjettömän vähän.

Nyt rumpujen pärinää, sillä aion jakaa kanssanne sen tavan, mikä mielestäni toimii.

Kohtuus. Sallivuus. Elämäntapa.

raparperiNektariinijaatelo-0162

Homma on pitkälti psykologinen. Kielletty kiehtoo enemmän. Tutkimusten mukaan kielletty-sallittu – ajattelu lisää himoa syödä kiellettyjä ruokia. Etenkin, jos kyseessä on tietyn ajanjakson (kuten dieetin tai kuurin) kestävä rajoitus.

Miten sitten, kun teet ohjeideni mukaan ja sallit itsellesi herkuttelun ja vedät levyllisen suklaata kahvitauolla?

Tässä kohtaa sallivuus ei luonnollisesti pelitä. Ja lyön melkein vetoa, että syyllisyydentunne seuraa sinua.

Jos ollaan täysin tunteiden vietävissä ja korvataan kunnon ruokailuja herkuilla. Syödään tunteisiin. Parannetaan oloa ruoalla. Muutos menee reisille, jos ajattelua ei muuteta. Sillä ajattelusta se lähtee.

Paha olo ei parane herkkuja syömällä. Olo voi hetkellisesti kohentua herkuttelusta, mutta se ei auta pitkällä aikavälillä. Toki jos olet korjannut elämäntapasi tunneahmimalla sipsejä, limpparia ja karkkia -ilmoita toki itsestäsi! Ihminen on erehtyväinen 😉

Näitä syömiseen ja ruokailuun liittyviä tunteita kannattaisikin alkaa vähitellen tunnistaa ja miettiä oikeita ratkaisuja niihin. Millä nämä toimintamallit voitaisiin korjata? Loppuisiko makeanhimo, jos syötäisiin säännöllisesti 3h välein oikeasti ravitsevaa ruokaa? Mitä jos herkut vaihdettaisiinkin makeisiin, mutta ravitseviin ruokiin? Mitä jos sitä suklaapatukkaa ei vedettäisikään yksinään kauppareissun jälkeen kaupan parkkipaikalla kiireessä, vaan se syötäisiinkin vasta kotona ruoan jälkeen tai vaikka lasten mentyä yöunille. Tai jaettaisiin vaikka koko perheen kanssa. Syötäisiin rauhassa ja nauttien. Ja kuka tietää, ehkä sitä ei enää tekisikään mieli, kun verensokeri olisi nostettu  ylös kunnon ruoalla.

Klisee, elämä ei ole pikajuoksu vaan maraton. 

Siksi on järkevämpää tehdä pieniä parempia, mutta pysyviä valintoja kuin ahmaista kerralla liian isoa palaa ja olla kuukauden kuluttua huonommassa kunnossa kuin alottessa.

Ehdotuksia juuri sinulle pieniin askeleisiin:

 • kasvisten lisääminen: huolehdi, että jokaisella ateriallasi on jotain vihreää -juo vihersmoothie tai syö salaattia. Höyrytä parsakaalia tai nakkaa pakaste sokeriherneet kiehumaan. Saat itse valita, kunhan syöt!
 • vähennä tietoisesti hiilihydraattimäärää (riisi, pasta, leipä..) hieman niiltä päiviltä, kun et liiku -jos teet kevyttä toimistotyötä etkä liiku arkisin, et tarvitse järjetöntä pasta-annosta kaksi kertaa päivässä
 • muista syödä rasvoja: lisää jokaiselle aterialle hyviä rasvoja: avokado, kasviöljyt, oliivit, pähkinät ja siemenet -jälleen valinta on sinun
 • lisää marjoja ruokavalioon: jos et vielä syö päivittäin marjoja, nyt kannattaa aloittaa -hedelmissä on enemmän sokereita (hiilihydraatteja), mutta marjat ovat täynnä elimistöllesi tärkeitä aineita
 • lopeta välipalat ja napostelu ja syö kunnon ruokaa 3h välein. Nälkäisenä tekee usein epäterveellisiä ruokavalintoja, koska elimistö pyrkii huutamaan energiaa -tiedosta, ettei keho tarvitse sokereita vaan ravitsevaa kotiruokaa
 • valitse fiksumpia herkkuja -niitä on blogini tulvillaan. Huomaat eron voinnissasi!

Mitä tulee terveellisen ruoan valmistamiseen, toivon jo blogini antaneen lisää eväitä ja jatkoa on luvassa. Niin tässä kuin valintaviidakossakin. Sillä jotain on pielessä kun monet tietävät ajatuksen tasolla mitä pitäisi syödä, mutta ajatukset eivät kohtaa käytännön valintojen kanssa.

Herääkö ajatuksia? Mielelläni kuulisin juuri sun mietteitä asiasta!

kuusenkerkkasorbetti_s-0684

Lisää luettavaa:

Yksi kommentti artikkeliin ”Kielletty kiehtoo -makroravinteita vai suuria linjoja?

 1. heidikinnunen sanoo:

  Olen kyllä samaa mieltä! Makrojen ja muiden nippeleiden vääntäminen ja vekslaaminen on turhaa, jos syödään epäsäännöllisesti ja mitä sattuu. Ihan jo se kasvisten lisääminen toisi paljon hyvää monen ruokavalioon 🙂
  Hyviä nuo sun vinkit terveellisempään syömiseen! Kiva, ettet täysin tyrmää ravitsemussuosituksiakaan, vaikket kaikesta olekaan samaa mieltä. Se on totta, että suuri osa ihmisistä voisi paremmin, jos noudattaisi EDES suositusten päälinjoja. Kun ne on kunnossa on siitä sitten helppo hifistellä lisää!
  Lisää tällaista 👌🏻

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s