Testissä usean merkin luonnonkosmetiikkaa: fysikaaliset aurinko- ja After Sun -rasvat

Yhteistyö: Hyvinvoinnin tavaratalo*

Sain Hyvinvoinnin tavaratalosta testiin kattavan paketin fysikaalisia aurinkorasvoja. Fysikaalisten ja kemiallisten aurinkorasvojen eroista puhuinkin jo aiemmin eli jos niiden erot eivät ole tutut, kannattaa käydä kurkkaamassa juttu täältä.

Aloitin muutaman rasvan testailun jo Suomessa, mutta testiä jatkettiin vielä Espanjan auringon alla ollessamme 2,5 viikkoa Mallorcan lämpimän tuulen hellittävinä.

Kuten tiedät, lasten auringolta suojaaminen on ollut melanoomataustani vuoksi äärettömän tärkeää ja pääosin pyrimme nytkin suojaamaan heidät uv-vaattein.

Paljaaksi jääneet kämmenet, jalkapöydät, niskat sekä kasvot suojasimme fysikaalisin aurinkorasvoin. Sillä luonnonkosmetiikka tuntuu turvallisimmalta niin ympäristön (esim. uidessa meriveteen liukeneminen) kuin myös terveydenkin kannalta. Ja näin jälkikäteen tuntuu jopa pahalta, että olemme kemiallisia aurinkorasvoja käyttäneet aiemmin. Jo merien hyvinvoinninkin kannalta.

Oli muuten järkyttävää huomata, kuinka monet ottivat Mallorcalla vielä iho palaneenakin aurinkoa rannalla. Suurin osa lapsista oli melkein alasti tai vain vähän ihoa suojaavissa uima-asuissa.

Ja ne harvat, jotka käyttivät rasvoja, käyttivät kemiallisia aurinkorasvoja ja rasvasivat itsensä vasta rannalle tultuaan. Pienissä, muuten idyllisissä uintipoukamissa uimaveden pinnalla kellui aurinkorasvalauttoja.

fysikaaliset_aurinkorasvat-0789.jpg

Mitä tulee fysikaalisiin aurinkorasvoihin, yllätyin itse erittäin positiivisesti niiden tehosta. Tunnustetaan. Epäilin sitä hieman etukäteen. En kuitenkaan huomannut eroa suojassa. Ne siis estivät ihon palamisen.

Tämä tuntui varmentavan minulle vielä vahvemmin, että luonnonkosmetiikka tosiaan on tehokasta. Vaikka yleisesti tunnutaan luulevan toisin. Ja korostan vielä kerran sertifioituun luonnonkosmetiikkaan siirtymisen olevan myös ympäristötietoisen valinta.

Vaikka kaikki rasvat suojasivat palamiselta, eroja kuitenkin oli fysikaalisten rasvojen koostumuksissa ja tuotemuodoissa (spray, voide, stick, öljy) ja seuraavaksi listaankin kokemukseni kustakin tuotteesta.

Olen sisällyttänyt tekstiin myös linkit tuotteisiin, blogini periaatteiden mukaan ne eivät ole affiliate -linkkejä, joten voit huoletta klikkailla ne auki ilman pelkoa että tienaisin mitään 😉 (hassua muuten, että tällainen tosiaan häiritsee joitakin).

Fysikaaliset aurinkorasvat ja After Sun -voiteet -luonnonkosmetiikkavertailu

Olen jakanut aurinkorasvat tuotemuotonsa mukaan (spray, voide, stick jne) kategorioihin ja vertaillut saman kategorian tuotteet keskenään.

Loppuun olen myös listannut omiksi suosikeikseni nousseet tuotteet eli toisinsanoen ne, joita meille tullaan jatkossa ostamaan.

Testattavien tuotteiden suojakertoimet ovat pitkälti 50+, koska pelaan mielummin itse varman päälle. 30 -suojakerroin riittänee hyvin Suomessa ja jo päivettyneelle iholle, kunhan ei oleskele keskipäivän polttavassa auringossa. Ihon ruskettuminen on ihon suojautumiskeino ultraviolettisäteilyä vastaan eli se kannattaa pitää mielessään. ”Terve rusketus” ei ehkä oikeasti olekaan niin ”terveellistä”.

Ja muuten, D-vitamiinin riittäväksi määräksi (muodostuu iholla UVB -säteilyn vaikutuksessa) riittää 10 minuutin oleskelu auringossa. Hauskaa on myös, että uv-säteily kohottaa myös sienten D-vitamiinipitoisuutta. Niinpä nostamalla pimeässä kasvaneet herkkusienet auringonvaloon, myös niihin muodostuu D-vitamiinia (joskin D2-muodossa).

Kikkakolmosten jälkeen kokemuksiimme fysikaalisista aurinkorasvoista.

fysikaaliset_aurinkorasvat-0723.jpg

Aurinkorasvat: sprayt

Acorelle -50 SPF Spray Solaire
Alga Maris -50+ Spray Solaire (Face+ body)

Nämä kaksi olen listannut yhteen, koska kovin suuria eroja en kyseisistä löytänyt. Kummatkin tuntuivat kädessä samanlaisilta ja levittyivät ihoon samalla tavalla. Vaikka alkuun ihon pinta näytti valkoiselta, tasoittui väri pian eli iho ei jäänyt valkoiseksi.

Spray pakkauksena oli tavallaan kätevä, tavallaan ei. Spraytuubit tulee ravistaa hyvin ennen käyttöä. Kummatkin rasvat tuntuivat ruiskaisevan rasvan aika hajalleen eli joko en osannut tekniikkaa tai sitten tuubimallinen (ei siis kova spraypullo) spray on vain ominaisuudeltaan tuollainen. Eli aika tehokkaasti sain sotkettua sisällä rasvatessa myös lattian kyseisellä -etenkin lasten pieniä jalkoja ja käsiä rasvatessa.

Parhaimmaksi tavaksi vakiintuikin sprayn annostelu ensin käteen ja siitä iholle levittäminen. Jolloin ehkä sprayn ja voidemuotoisen rasvan välillä ei ole enää niin paljon väliä. Positiivista spraytuubissa on sen kätevä mukana kulkeminen. Suutin ja kova suojakorkki kun pitävät huolen, ettei rasva pääse leviämään kassiin.

Molemmat rasvat ovat hajusteettomia ja vesi jäi rasvatulle iholle pisaroina helmeilemään, rasvoja kuitenkin kannattaa aina lisätä tasaisin väliajoin ja etenkin uimisen jälkeen. Acorellessa oli myös merkintä, ettei tuote kävisi alle 3-vuotiaille. Joka on sinänsä hämäävää, kun paketin päällä lukee kuitenkin ”For kids & sensitive skin”.

Alga Mariksessa sen sijaan neuvottiin suojaamaan alle 3-vuotiaat auringolta ja lapset ylipäätään myös uv-vaattein. Jokainen alle 3-vuotiaan äiti tai isä tietänee, ettei tuon ikäisen kokonaan suojaaminen auringolta ole mahdollista vaan ratkaisuksi nousee vaatetus.

Tarkistinkin tämän merkintäasian myös vielä Hyvinvoinnin tavaratalosta ja he osasivat varmentaa, että kyseessä tosiaan on enemmänkin suositus suojata lapset ennemmin vaattein kuin rasvoin. Eli mikään rasvoissa oleva tekijä ei estä niiden käyttämistä lapsilla. Joskin poispeseminen on hieman rasittavaa, joten on senkin puolesta helpompi suojata lapset (ja itsensä) ensisijaisesti vaattein.

Biosolis Spray Solaire Sun Spray -50+

Biosoliksen kasvoille ja vartalolle sopivassa voiteessa oli edellisiä paksumpi koostumus, joskin spray itsessään tuntui toimivan paremmin. Levittämisen jälkeen kädet olivat kuitenkin tahmaiset ja vaativat pesun -toisin kuin kahden edellisen rasvan kanssa. Biosoliksen rasvojen tuoksu ylipäätään ei myöskään ollut omaan mieleeni. Henkilökohtaisesti valitsisin mielummin joko Alga Mariksen tai Acorellan sprayn.

Biosolis -Sun Oil Spray 20 SPF

Edeltävän tavoin kova spraypullo toimi taas hyvin, mutta tuoksu oli jälleen häiritsevä. Öljyn sanotaan sopivan niin keholle kuin myös hiuksille. Rasva on kuitenkin nimensä mukaisesti öljy, joka on öljyinen siten myös iholla.

Kokeilin kyseistä piruuttani myös hiuksiin ja lopputulos oli juuri se mitä arvelinkin, öljyinen. Eli en kyllä näe, miten se hiuksiin sumutettuna toimisi. Ja toisaalta päähine suojaa jokatapauksessa parhaiten, joten se onko hiusten suojaaminen auringolta tarpeen, on toinen asia. Ei ainakaan omasta mielestäni öljystä pesemisen arvoista.

Toisaalta joudun toteamaan, että omistan vahvan ja hyväkuntoisen hiusrakenteen eli hiukseni eivät myöskään ota kovin helposti itseensä auringosta. En siis ehkä myöskään tästä syystä näe niiden suojaamista erityisen tarpeelliseksi.

fysikaaliset_aurinkorasvat-0730.jpg

Aurinkorasvat: voiteet ja puikko

Alga Maris: Sun Lotion 50SPF

Kyseisen merkin tuotteille tyypillisesti purkin malli oli kova pumppupullo suojakorkilla. Hajusteeton rasva, joka levittyi iholle helposti. Ihon pinta ei jäänyt erityisen valkoiseksi, mutta vesi jäi helmeilemään uinnin jälkeen ihon pinnalle. Kuten myös kaikkien testattujen rasvojen kohdalla.

Yksi lemppareistani eli mielestäni spraypulloa kätevämpi pakkaus.

Alga Maris: Stick Solaire 50 SPF

Puikkomuotoinen aurinkorasva, joka kulkee kätevän pakkauskokonsa vuoksi niin pienemmässä käsilaukussa kuin myös aviomiehen reisitaskussa 😉

Kätevä puikko, jolla pystyy helposti rasvaamaan lapsilla uv-vaatteiden paljaaksi jättämiä kohtia kuten kasvoja ja jalkapöytiä sekä käsiä. Puikolla ei ole järkevää rasvata isoja alueita ja aikuisten kasvojen iholle (etenkin meikin alle) valitsisin itse kevyemmän kasvoaurinkorasvan.

Koitin puikkoa myös omien kasvojen iholle, mutta en itse pitänyt paksusta koostumuksesta. Voidetta on vaikea sipaista puikosta ohuelti. Lapset eivät kuitenkaan valittaneet kyseisestä  (enkä tiedä kokevatko edes häiritseväksi) ja vanhempien kannalta äärettömän helppo tapa ainakin lisätä aurinkorasvaa ulkoilupäivän aikana.

Purkki on myös tiivis eli korkki ei lähde herkästi laukussa irti.

fysikaaliset_aurinkorasvat-0766.jpg

Madara Plant Stem Cell -Antioxidant Sunscreen SPF 30 (Body, hands, face)

Madaralle tyypillisesti hyväntuoksuinen perusaurinkorasva, joka sopii niin kasvoille kuin vartalollekin sekä myös lapsille. Tuubimallinen pakkaus, jonka tuubi on avaamattomana suljettu pienellä alumiinipalalla. Tämä rasva lähtikin matkalaukussa avaamattomana Espanjaan, koska laukussa avautumisriski oli pienempi.

Koostumus mukavan kevyt ja levittyy hyvin. Yksi lemppareista, joskin valitsisin 50 kertoimen rasvan jos sellainen olisi.

Biosolis Melt-In Sun Cream

Biosoliksen tuotteista ehdoton lemppari (ja myös kaikista rasvoista yksi parhaista). Pakkauksena kova pumppupullo. Rasva koostumukseltaan paksua ja kellertävää, mutta todella hyvin iholle levittyvää. Ei värjää ihoa, mutta tuntuu iholla myös ”paksummalta”  (tai ehkä pikemminkin rasvaisemmalta) kuin kevyemmät voiteet. Sopii niin kasvoille kuin vartalolle ja vesi jäi helmeilemään pinnalle. Voi jälleen käyttää myös lapsille. Tuoksu ”tökkii” edelleen.

fysikaaliset_aurinkorasvat-0761.jpg

fysikaaliset_aurinkorasvat-0752.jpg

Kasvoaurinkorasvat

Madara Plant Stem Cell Age-defying sunscreen SPF 30

Kyseinen rasva on sävyttävä ja sopii ruskettuneelle iholle. Päädyinkin omimaan tämän rasvan itselleni ja käyttämään Espanjan auringon alla rantapäivinä. Alkureissusta sävy oli turhan tumma omalle iholleni, mutta pian sävy tasoittui.

Voiteen jättämä pinta ei ole kovin peittävä, mutta riittävä tasoittamaan hieman ihoa ja antamaan päivettynyttä väriä. Jos omaat hyvän ihon, on tämä varmasti riittävä korvaamaan myös meikkivoiteen. Henkilökohtaisesti tarvitsin kuitenkin aiemmin huonokuntoisen ihoni vuoksi lisää peittävyyttä meikkivoiteella.

Tuoksu oli jälleen minun makuuni eli kasvoaurinkorasvoista Madara on mielestäni mukavin valinta naiselle. Ihana tuoksu tuo sen ripauksen luksusta. Toisaalta, jos haluaa myös miehen iholla käytettävän rasvan, meillä ainakin valinta osuisi jompaan kumpaan seuraavista. En nimittäin uskaltanut edes tarjota miehelle sävyttävää rasvaa 😉

Alga Maris – 30 SPF Visage Creme Solaire

Alga Mariksen kasvoaurinkorasva oli miellyttävän tuoksuinen sekä tuntuinen niin levitettäessä kuin myös ihollakin. Meikin sai myös kauniisti asettumaan rasvan päälle eikä iho jäänyt normaalia kiiltävämmäksi.

Alga Mariksen tuotteista muuten spesiaalin tekee niissä käytetty, patentoitu Alga-gorria, joka on antioksidanttinen, ihoa uv-säteilyiltä suojaava yhdiste. Sinänsä mukava ajatus etenkin kasvojen iholla.

Plussaa jälleen myös pakkauksesta. Pumppupullo on kätevä myös käsilaukussa mukana (kulki myös lentokoneessa käsimatkatavaroissa) ja kova korkki suojaa jälleen laukkuun leviämisen. Toki kovan pumppupullon loppuun käyttäminen jää nähtäväksi eli todennäköisesti pakkauksen joutuu avaamaan saksilla rasvan huvetessa. Matkarasvana kuitenkin oiva valinta.

Acorelle Sun Balm High Protection -30SPF

Tästä rasvasta en henkilökohtaisesti pitänyt öljyisen koostumuksensa vuoksi. Iho jäi kiiltäväksi ja myös meikin päälle levittäminen oli ”öljyistä”. Kun pinnalle laittoi vielä irtopuuterin, tuntui meikkikerros jäävän aika paksuksi eikä auringossa hikoilun jälkeen iho tuntunut kovinkaan mukavalta. Paketista löytyi myös merkintä, ettei tuote sovellu alle 3-vuotiaille. Joskin jälleen kyseessä on ennemminkin suositus suojata lasten iho pääasiassa vaattein.

BioSolis Face cream -30SPF

BioSoliksen rasva tuntui aika samanlaiselta kuin Alga Mariksen ja Madarankin, mutta jää tuoksussa jälkeen. Eli tuoksunsa puolesta (=nenän lähelle) valitsisin jälleen ehdottomasti tuon Madaran.

fysikaaliset_aurinkorasvat-0858.jpg

After Sun -rasvat

Acorelle Refreshing After-Sun fluid
Algamaris After Sun 
emulsio
Biosolis After Sun Milk

Jos jotain huomasin reissussa, niin sen, että olen aika laiska käyttämään After Sun rasvoja. Joskin olen ylipäätään aika huono rasvaamaan muuta kuin kasvojen ihoa. Sain kuitenkin testattua rasvoista teille kokemuksia, vaikka ne eivät kovin aktiivisessa käytössä olleetkaan.

Biosolis oli tällä kertaa miedon tuoksuinen ja hyvin levittyvä aloeta sisältävä emulsio, joka imeytyi nopeasti. Ihon pinta jäi hieman tahmaiseksi.

Algamariksen aloeta ja sheavoita sisältävä voide tuoksui mielestäni vienosti kookokselle ja oli koostumukseltaan Biosolista juoksevampaa. Iho tuntui normaalilta levittämisen jälkeen.

Acorelle oli Algamariksen tavoin juoksevampaa ja levittyi sekin hyvin eikä iho jäänyt erityisen tahmaiseksi. Acorelle sisältää monoiöljyä ja piparminttuvettä.

Paras näistä mielestäni oli Algamariksen rasva. Kokemus perustuu puhtaasti tuoksuun ja tuntumaan iholla.

Esikoisemme iho myös ärtyi ilmeisesti viimeisen paikan kloorivedestä ja laitoimmekin After Sun rasvaa hänen ihoaan rauhoittamaan. Se ei kuitenkaan tässä tapauksessa riittänyt rauhoittamaan ja kosteuttamaan ihoa eli iho olisi vaatinut paksumpaa rasvaa, jota ei ollut mukana. Sensijaan auringonoton jälkeen vähääkään punottavaa ihoa nämä After Sun -rasvat varmasti rauhoittavat. Mutta niin tekee myös puhdas aloegeeli, joka on etenkin palaneelle iholle järkivalinta.

fysikaaliset_aurinkorasvat-0719.jpg

Summa summarum

Kaikki rasvat siis käyvät merkinnöistään huolimatta myös lapsille, MUTTA pääasiassa lapset suojataan vaattein.

Aurinkorasvat tulee myös pestä iholta pois illalla. Tästä lisää edellisessä jutussa: Fysikaalisten ja kemiallisten aurinkorasvojen erot.

Mielestäni parhaimmat rasvat olivat (valitsin jokaisesta kategoriasta parhaat):

Jos virtaa riittää vielä, kannattaa käydä kurkkaamassa myös Yle Akuutin testi ruskettumisesta.

Suosittelen siis lämpimästi päivittämään nyt aurinkorasvavarastosi kesän varalle ja suojaamaan ihosi ja läheistesi ihot. Sekä valitsemaan myös ympäristön kannalta turvallisempia rasvoja eli sertifioitua luonnonkosmetiikkaa.

fysikaaliset_aurinkorasvat-0746.jpg

fysikaaliset_aurinkorasvat-0063.jpg

*rasvat saatu Hyvinvoinnin tavaratalosta testausta varten

Sinua saattavat myös kiinnostaa:

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s