Syys- ja talvi-ihon tarpeet sekä hoito -kosmetologi vastaa

Yhteistyö: Natural Goods Company*

 

naturalgoodscompanyMadara-0268

 

Joka vuosi aloitan sen liian myöhään. Vasta kun iho jo reagoi viileneviin keleihin. Nimittäin kosteutuksen.

Oma ihoni reagoi kuivuuteen epäpuhtauksilla. Tavalla, jota en pitkään osannut edes liittää ihon kuivuuteen. Vaan nimenomaan luulin hoitavani ihoa oikein kevyillä kasvovoiteilla. Ja silti ihon kunto ei parantunut. Päinvastoin.

Haluankin jakaa teidän kanssa muutaman tuotteen, jotka ovat osoittautuneet hyviksi ja yhden, joka on ollut ylitse muiden. Aivan yliveto syksyisin ja talvisin. Se minun ihmetuote. Siitä kuitenkin lisää tuonnenpana, ensin haluan kertoa muutaman sanan luonnonkosmetiikasta ja ihon syys- ja talvihoidosta. Mutta koska en ole itse koulutukseltani kosmetologi, olenkin haastatellut tätä artikkelia varten Natural Goods Companyn Maria Nykästä.

naturalgoodscompanyMadara-0331.JPG

Luonnonkosmetiikka

Itse käytin aikanaan isojen massabrändien tuotteita, ajattelematta sen enempää tuotteiden sisältöä. Kun luonnonkosmetiikasta alettiin puhua enemmän, tutustuin siihen myös itse. ”Tavallisten” tuotteiden sisällöt yllättivät. Sertifioidussa luonnonkosmetiikassa noudatetaankin muutamia periaatteita, joilla se eroaa muista kosmetiikkatuotteista.

Luonnonkosmetiikassa:

 • ei käytetä synteettisiä väriaineita
 • ei synteettisiä hajusteita (aitoja eteerisiä öljyjä saa käyttää tuoksuna)
 • ei säilöntäaineita (lukuunottamatta joitakin orgaanisia happoja ja niiden suoloja)
 • ei geenimanipuloituja tai säteilytettyjä raaka-aineita
 • ei maaöljypohjaisia raaka-aineita tai silikonijohdannaisia
 • ei etoksyloituja ainesosia (kyseisillä ympäristökuormitus ja mahdolliset terveyshaitat)
 • ei voimakkaita peseviä ainesosia (kuten SLS tai SLES)
 • ei eläinkokeita

Ei siis synteettisiä kemikaaleja tai muita aineita, joiden pitkäaikaisvaikutuksista ei loppupeleissä tiedetä (parabeenit, hajusteet, väriaineet, muovijohdannaiset jne.) Luonnonkosmetiikassa myös tuotteiden elinkaarta valvotaan alusta loppuun. Tuotteiden tulee olla mahdollisimman biohajoavia ja valmistusprosessin häiritä luontoa mahdollisimman vähän. Ei siis esimerkiksi mereen ja eläinten elimistöihin päätyviä mikromuoveja. Muoveja, jotka sitten päätyvät ravintoketjussa ylöspäin. Muita ”tavallisessa” kosmetiikassa esiintyviä, ongelmallisia aineita ovat mm. triklosaanit, EDTA sekä Sodium Laureth Sulfate ja Sodium Lauryl Sulfate. Kyseisistä pääset lukemaan enemmän täältä.

Luonnonkosmetiikka onkin niin ympäristön kuin myös omasta hyvinvoinnista kiinnostuneen valinta.

Mutta takaisin syksyyn ja talveen ja siihen, miksi monien muiden tavoin myös oma ihoni reagoi tuolloin?

naturalgoodscompanyMadara-0345

naturalgoodscompanyMadara-0340

Syksyn- ja talven vaatimukset iholle

Suomessa vaihteleva ilmasto asettaa erilaisia vaatimuksia myös ihonhoidolle. Kesällä ihoa ei tarvitse hoitaa yhtä paljon kuin syksyllä ja talvella ilmojen viiletessä. Myös kosteuspitoisuus laskee sisätiloissa lämmityksen myötä ja pakkaskeleillä myös ulkona. Lisäksi valon määrä vähenee ja se vaikuttaa hormonitoiminnan muutosten kautta myös ihoon.

Tällöin ihosta haihtuu enemmän kosteutta ja suuremmat lämpötilaerot sisä- ja ulkoilman välillä laittavat ihon pintaverisuonten toiminnan koetukselle. Mikäli ihon omat suojausmekanismit eivät toimi tasapainoisesti, siitä seuraa usein ihon liiallista kuivuutta, pintakuivuutta sekä ihoärsytyksiä.

Ihoa kannattaakin tällöin hoitaa riittävän kosteuttavilla ja suojaavilla tuotteilla. Nykänen suosittelee seosta, jossa on sopivassa suhteessa laadukkaita kasviöljyjä ja -uutteita. Parasta olisi, että koostumus vastaa ihon omaa rasvaa eli seebumia.

 

Syys- ja talvi-ihon hoito

Loppukesästä ja alkusyksystä pitäisi herätä vahvistamaan ihoa talvea kohden. Nykänen näkee tehokkaimmaksi keinoksi noin 3-4 kerran hoitosarjan, kokonaisvaltaisesti ihoa hoitavalla kosmetologilla. Näin ihoa saadaan vahvistettua talvea vasten ja hoidettua kesäauringon UV-säteilyn aiheuttamia vaurioita. Koska ihosolujen normaali uusiutumisrytmi aikuisella on keskimäärin kuukausi, Nykänen suosittelee hoitoväliksi kyseistä aikaa.

Sekaihon hoito on usein kesäisin helpompaa. Talvella kuitenkin sekaiho pintakuivuu herkästi, mutta seebumintuotanto (ihon oma rasvatuotanto) saattaa olla t-alueella yliaktiivista. Posket saattavat olla kuivat ja karheat, mutta otsa kiiltää. Jos sekaiholla käyttää liian kevyitä tai kuivattavia tuotteita, iho pyrkii suojaamaan itseään tuottamalla rasvaa eli seebumia lisää. Riittävän hellävarainen puhdistus ja sopivasti ihoa suojaava päivävoide ovat hyvä keino tasapainottaa sekaihoa. Kerran viikossa voi iholla käyttää esim. mutanaamiota, joka imee itseensä epäpuhtauksia. Nykänen suosittelee talvikaudeksi myös maitomaista puhdistustuotetta.

Jos taas iho on niin kuiva, ettei mikään tunnu riittävän, ei  ihon oma rasvantuotanto toennäköisesti toimi normaalisti. Nykänen suosittelee kosmetologilla käyntiä, jotta voidaan laatia ihon rakenteelle sopiva hoito-ohjelma ja saadaan ihon toiminta normalisoitua. Kotihoitona kannattaa tukea ihon toimintaa hieman aktivoivilla, kosteuttavilla naamioilla. Atoopikot kuitenkin muodostavat poikkeusryhmän ja heidän kannattaa käyttää vain rauhoittavia tuotteita.

naturalgoodscompanyMadara-0243.JPG

Parhaat hoitotuotteet syys- ja talvikaudelle

Kuorinta. Koska iho tuottaa kokoajan uusia ihosoluja, kannattaa välillä vanhoja kuoria pois ihon pinnalta. Myös kosteuttavat tuotteet pääsevät imeytymään tällöin paremmin. Syys- ja talvikaudella ihoa voi kuoria 1-2 viikon välein mahdollisimman hellävaraisella kuorinnalla. Tällöin ei häiritä elävien solujen toimintaa, mutta poistetaan kuolleet sarveissolut ihon pinnalta. Vaihtoehtona voi olla hyvin hellävarainen rakeinen kuorinta tai mieto happokuorinta, jonka kanssa vaikutusaika on 3-5minuuttia.

Naamiot. Kosteuttava naamio on hyvä ottaa käyttöön ja käyttää 1-2 kertaa viikossa. Madaralta Nykänen suosittelee SOS-naamiota, jonka myös itse sain testaukseen. Ilmojen kylmetessä kyseisen naamion vaikutusta voi myös tehostaa lisäämällä siihen muutaman pisaran jotakin Madaran Superseed-öljyä.

Pyysin Nykästä listaamaan Madaralta omat suosikkinsa syksyyn ja talveen:

 • Superseed öljy nro. 9 Radiant energy à
  • Vinkki: Sitruunainen tuoksu virkistää kaamosväsymyksen keskellä. Öljyn voi sekoittaa voiteeseen, naamioon tai käyttää yksistään. Muista hoitaa tällä öljyllä myös kaula ja dekoltee.
 • Sculpturing oil
  • Vinkki: Levitä öljy suihkun jälkeen suoraan hieman kostealle iholle. Tällöin öljy imeytyy paremmin ja sitoo ihoon myös ihon pinnalla olevaa kosteutta. Öljy auttaa ihoa pitämään lämmön sisällään paremmin kuin emulsiot. Erityisesti vilukissoille! 😊
 • Plum plum ja Hemp hemp -huulivoiteet
  • Vinkki: Huulivoiteissa on sopivassa suhteessa suojaavia öljyjä ja rauhoittavia uutteita, jotka hoitavat huulten ohutta ihoa.

Nykänen muistuttaa, että herkkäihoisille aikuisille voi sopia hyvin myös Madaran vauvasarjan tuotteet rauhoittaviksi hellävaraisiksi tuotteiksi talvikäyttöön.

Ruoka-allergikkojen, jotka reagoivat myös ihonhoitotuotteissa oleviin proteiineihin, kannattaa tarkistaa Madaran sivuilta merkinnät tuotteista. Jokaisen tuotteen kohdalta on merkitty logolla, jos tuote on pähkinätön, vegaaninen ja/tai gluteeniton. Huomaa, ettei gluteeniton tarkoita automaattisesti luontaisesti gluteenitonta vaan esim. vehnästä on saatettu poistaa proteiiniosuus.

naturalgoodscompanyMadara-0361
Omat suosikit

Miten ne minun suosikit? Seuraavaksi muutama omassa testikäytössä ylitse muiden noussutta tuotetta Madaralta.

Seuraavaksi lisää Superseed Soothing Hydration -öljystä ja Cocoa & Plum creamy oilista.

naturalgoodscompanyMadara-0262

Superseed -öljy Soothing Hydration

Tämä on tuote, jonka vuoksi alunperin halusin suositella teille juuri Madaraa. Se minun kosmetiikkakaapin ihmetuote. Se, joka vaikutti järjettömän paljon oman ihoni kuntoon.

Sain itse aivan ensimmäisen tällaisen öljyn ystävältäni, jonka iholle kyseinen tuote ei valitettavasti sopinut. Kaikille sopivaksi ihmevoiteeksi ei siis tästäkään tuotteesta ole. Siksipä Madaralla on myös kaksi muuta ihoöljyä, joita kannattaa testata.

Minun sekaiholleni tämä Soothing hydration -öljy kuitenkin sopi niin hyvin, että päädyin ostamaan uuden, edellisen loputtua.

Miksi? Kasvoöljyt tukevat ihon hydrolipidikalvoa, estävät kosteuden haihtumista iholta ja ruokkivat myös ihoa hyvillä rasvahapoilla ja ravinteilla. Olen testannut myös muita ihoöljyjä eri valmistajilta, mutta täytyy myöntää, että tämä on ollut niistä ehdottomasti paras omalle iholleni.

Hinta. Vaikka näissä öljyissä hinta on korkeampi, ovat ne äärettömän riittoisia ja tuote ensimmäistä, vajaata pullollista käytin todella pitkään. Ja kuten luonnonkosmetiikassa, aineet ovat luonnosta peräisin eikä synteettisesti valmistettuja -siitä voikin maksaa vähän enemmän eikö?

 

Lasten Madara

Näistä tuotteista ei ennen tätä yhteistyötä ollut kokemusta. Sainkin esikoisen kuivalle iholle testiin myös lasten Madaraa. Ja voi, ne tuoksuvat yhtä hyviltä kuin aikuisillekin suunnatut!

Rehellisyyden nimissä suhtauduin hieman skeptisesti olisiko näistäkään hyötyä, koska lääkärin suosittelemista voiteista tai erikseen tehdyistä apteekin sekoitteista ei ole ollut. Mutta montaa kertaa ei tarvinnut rasvata Cocoa & Plum creamy oil:illa, kun iho ei enää tuntunutkaan kättä vasten karhealta. Ja plussaa siitä, että öljy imeytyy iholle nopeasti eikä jää sotkemaan paikkoja.

Meillä tämä siis todella toimi ja tullaan varmasti ostamaan jatkossa lisää.

naturalgoodscompanyMadara-0290naturalgoodscompanyMadara-0291

Nyt muuten kannattaa kurkata Madaran sivut, joilla on huikeassa -40% tarjouksessa tuotteita tänään 12.12.

 

Jos taas luonnonkosmetiikka kiinnostaa lisää, rohkaisen lukemaan nämä:

 

Lähteet

Natural Goods Companyn Maria Nykäsen haastattelu
NGC: Suojellaan ympäristöä kosmetiikkavalinnoillamme

 

*Tuotteet saatu Natural Goods Companylta ilman velvoitetta kirjoittaa blogipostausta

 

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s