Marjainen raakasuklaa ja luonnon oma monivitamiini, mehiläisen siitepöly

Yhteistyö: Nordic gusto
www.nordicgusto.fi

marjasuklaa-0974.JPG

Joulu on monelle suklaan aikaa. Meidän perheellä tämä huvi on jäänyt vuosien saatossa vähemmälle ja nykyisin teemmekin suklaatryffelit itse.

Tänä vuonna teen vain raakatryffeleitä ja -suklaata, koska niistä jää niin paljon parempi olo kuin sokerivaihtoehdoista. Eli peruste ei niinkään ole jonkin ruokavalion noudattaminen vaan puhtaasti hyvinvointipohjainen. Loppuun kokosinkin muutaman loistavan ja ravitsevan herkkureseptin kaupan kovehtirasioiden tilalle. Ensin kuitenkin vielä yksi ohje, marjainen raakasuklaa.

Tähän suklaaseen on käytetty mehiläisen siitepölyä. Muutama sana ensin siitä, koska oletan ettei se ole kovin monelle tuttu juttu.

 

Mehiläisen siitepöly

Mehiläisen siitepölyn historia juontaa jo ennen ajanlaskumme alkua, jolloin Hippokrateksen kerrotaan suositelleen mehiläisen siitepölyn käyttöä. Se onkin varmasti vanhimpia ellei vanhin monivitamiini, jota on hyödynnetty paljon myös luonnonlääketieteessä.

Mehiläisten pesään kantama siitepöly kerätään useimmiten pesäaukon suulta erityisesti tätä varten kehitetyillä loukuilla. Siitepölyä kerätään sen verran, että mehiläisten normaali toiminta on edelleen turvattu. Jos mehiläishoitaja kerää siitepölyn pesäkennoista, on siitepölyyn tällöin jo vaikuttanut sen varastointi. Mehiläiset kun säilövät siitepölyn pesäänsä maitohappokäymisen avulla, joka puolestaan vaikuttaa siitepölyn kemialliseen rakenteeseen.

Tärkeimmät siitepölyn sisältämät aineet ovat proteiinien ja aminohappojen (8-50%) lisäksi rasvat, öljyt ja erilaiset sokerit (15-50%). Siitepölyn ravintosisältö vaihtelee lajikkeesta toiseen, pölytystavasta riippuen. Myös kaikki ihmiselle välttämättömät aminohapot löytyvät siitepölystä.

Siitepöly sisältää lisäksi flavonoideja, karotenoideja, entsyymejä, vitamiineja (A-, B-, C-, D-, E-vitamiinit) sekä mineraaleja (kalium, kalium, natrium, kalsium, magnesium, fosfori ja rikki) sekä hivenaineita (kupari, rauta, sinkki). Siitepölyssä on myös B12 -vitamiinia, jota esiintyy siitepölyn lisäksi lihassa. Siitepöly onkin yksi oiva keino täyttää kasvisruokailijan mahdollista vitamiinipuutosta (Huom. siitepöly ei ole vegaaninen).

Siitepölyllä kerrotaan olevan lukuisia terveysvaikutuksia. Se saattaa auttaa siitepölyallergioiden siedätyksessä, kroonisissa eturauhasvaivoissa ja ruoansulatusongelmissa. Se taistelee elimistön hapettumisreaktioita vastaan ja voi siten jarruttaa myös elimistön vanhenemista.

Siitepöly vaikuttaa myös positiivisesti paksusuolen suolistoflooraan. Näin siitepöly onkin maitohappobakteerien ohella oiva ase tukemaan elimistöä antibioottikuurin jälkeen. Siitepölystä voi olla apua myös muihin ruoansulatusvaivoihin kuten närästykseen ja liikahappoisuuteen. Hunajan tavoin myös siitepöly muodostaa suoliston pintaan suojaavan kalvon, jolloin haitallisten bakteerien kasvu estyy.

Siitepölyä voi käyttää sellaisenaan jogurtin tai puuron päällä tai esimerkiksi raakasuklaassa. Siitepölyä ei kuitenkaan suositella raskaana oleville ja imettäville, ilmeisesti mahdollisen allergisen reaktion vuoksi.

marjaraakasuklaa-0809

Marjainen raakasuklaa

1dl kaakaovoita
1dl kylmäpuristettua kookosöljyä
1dl raakakaakaojauhetta
ripaus suolaa
hunajaa/agavesiirappia maun mukaan
0,5dl marjarouhetta (esim. Nordic Gusto metsämarjajauhe)

Pinnalle:
1rkl mehiläisen siitepölyä (esim. Nordic Gusto mehiläisen siitepöly)
0,5dl kuivattuja marjoja (esim. Nordic Gusto ahomansikka)

  1. Sulata kaakaovoi ja kylmäpuristettu kookosöljy vesihauteessa.
  2. Lisää joukkoon raakakaakaojauhe sekä suola ja makeutus.
  3. Kaada pieni määrä suklaamassaa suklaalevymuotin pohjalle ENNEN marjarouheen sekoittamista. Anna jähmettyä viileässä. Marjarouhe on sen verran painavaa, että ilman tätä vaihetta se painuu muotin pohjalle ja suklaalevyn pinnasta tulee epätasainen.
  4. Lisää lopun massan joukkoon marjarouhe. Sekoita. Kaada suklaalevymuottiin jähmettyneen suklaamassan päälle.
  5. Anna jähmettyä hieman, jotta koristeet eivät uppoa suklaaseen. Ripottele paksuuntuneen suklaan pinnalle kuivattuja marjoja ja mehiläisen siitepölyä. Anna jähmettyä kokonaan viileässä.

 

Makoisaa joulunodotusta! 🙂

 

Sinua saattavat kiinnostaa myös:

marjasuklaa-0978

 

 

 

Lähteet

Auvinen, S. 2004. Mehiläisten keräämän siitepölyn ja propoliksen ominaisuudet ja käyttö. (pdf)

Komosinska-Vassev et all. 2015. Bee Pollen: Chemical Composition and Therapeutic Application.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s