Marsipaanin rakastajan raakasuklaatryffelit

 

Nämä ovat ihania! Ihania, jos pidät marsipaanista.

En kuitenkaan uskalla tituleerata näitä Mozartin kuulina, vaikka hitsin hyviä ovatkin. Ainakin näin Mozartin kuulista aikani pitäneenä 😉

Täytettyjen tryffeleiden tekeminen vaatii hieman näpertelyä, mutta on marsipaaninystävälle täysin kaiken sen vaivan arvoista! ❤

raakatryffelit_marsipaani-0570

Testasin yhden erän marsipaanitryffeleitä ennenkuin tämä ohje syntyi. Käytin ensimmäisessä testissä Mozartin kuulien pakkausselosteen mukaisesti myös hasselpähkinöitä. Mielestäni ne kuitenkin maistuivat liian vahvasti läpi -eivät tuntuneet oikein toimivan raakakaakaon kanssa. Niinpä jätin hasselpähkinät pois.

Pistaasipähkinät voivat olla myös paahdettuja ja suolattuja, jos muita ei kaupasta löydy. Huomaathan, ettei tällöin ole kyseessä täysin raakaruoka. Raakaruoan periaatteiden mukaan pähkinät tulisi myös liottaa etukäteen.

Tryffeleiden suklaasisuksen tein bataattisuklaakakun täytteellä. Puolitin ohjeen, joten täytteen määrä on hitusen reipas, mutta pienempi (1/4) annos voi olla hankala sekoittaa tehosekoittimella, sillä massa ei pääse pyörimään teriin. Helpointa onkin muotoilla ylijäävästä täytteestä tryffeleitä, jotka joko päällystät raakasuklaalla tai pyöräytät raakakaakaojauheessa. Kahdenlaisia tryffeleitä siis yhdellä kertaa 🙂

raakatryffelit_marsipaani-0574

marsipaanitryffeli-0590.JPG

raakatryffelit_marsipaani-0582

Raakamarsipaani
(n.15 tryffeliä)

2dl manteleita (jauhettuna)
0,5dl pistaasipähkinöitä
3rkl vaahterasiirappia
muutama tippa karvasmanteliöljyä/-aromia/manteliaromia (lisää maistellen)
ripaus suolaa
(mantelijauhoa kaulimiseen)

  1. Liota pähkinöitä halutessasi vuorokausi. Kaada liotusvesi pois ja kuivaa pähkinät hyvin talouspaperilla.
  2. Jauha pähkinät tehosekoittimen kulhossa, lisää joukkoon vaahterasiirappia, tippa karvasmanteliöljyä sekä ripaus suolaa (jätä suola pois, jos käytät suolattuja pähkinöitä). Lisää karvasmanteliöljy vähitellen, maistellen. Eri aromit ja öljyt vaihtelevat vahvuudeltaan.
  3. Kauli valmis massa taitetun leivinpaperin välissä n.17x38cm levyksi (kts. kuva alla). Voit tarvittaessa lisätä mantelijauhoa, jos massa on liian kosteaa kaulittavaksi. Liian kuiva massa kuitenkin halkeileen, kun se myöhemmin pyöritetään suklaasisuksen päälle.
    • Koin itse helpoimmaksi taittaa leivinpaperista reunat, joiden sisällä kaulitsin marsipaanimassan. Kaikki leivinpaperin reunat taittamalla massasta saa helpoiten suorakaiteenmallisen.

raakamarsipaani-0535

Suklaamassa
(n.15+10 tryffeliä)

15 tuoretta taatelia (kuivattuja täytyy liottaa hetki)
n.1dl kookoskermaa
4rkl kylmäpuristettua kookosöljyä (sulatettuna)
2rkl kaakaovoita (sulatettuna)
4rkl raakakaakaojauhetta (tai leivontakaakao)

  1. Poista taateleista kivet ja laita tehosekoittimen kulhoon. Mittaa joukkoon kookoskerma. Anna koneen käydä joko tasaisesti tai käytä pulse toimintoa, jos massa ei meinaa tasoittua sileäksi.
  2. Tärkeintä on, että taatelit ovat tasaista massaa tässä vaiheessa. Sulata kookosöljy ja kaada kulhoon koneen käydessä/kokoajan sekoittaen. Varmista, että massa menee tasaisesti sekaisin.
  3. Sulata kaakaovoi ja sekoita se massan joukkoon kokoajan sekoittaen. Lisää kaakaojauhe hyvin sekoittaen.
  4. Laita jähmettymään joko pakastimeen tai jääkaappiin. Massan pitää olla  sen verran jämäköitynyt, että siitä voi pyöritellä palloja. (Voit valmistaa tässä välissä jo suklaakuorrutteen odottamaan, koska myös sen on hyvä antaa jäähtyä hetki.)
  5. Kun suklaamassa on jähmettynyt, ota siitä lusikalla pieniä nokareita ja pyörittele palloiksi (n.15kpl). Suklaapallot kannattaa laittaa vielä hetkeksi viileään, jotta ne olisivat mahdollisimman kovia ennen marsipaanin sisään käärimistä.
  6. Asettele suklaapallot  marsipaanimassalevyn pitkälle sivulle. Leikkaa veitsellä marsipaani ylös asti.
  7. Kääri suklaapallo marsipaanin sisään ja pyörittele varovasti tasaiseksi. Pallon ei tarvitse olla kokonaan marsipaanilla peitetty, pienet epätasaisuudet peittyvät useammalla suklaakuorrutteella. Jos suklaamassapalloja jää yli, voit päällystää ne sellaisenaan suklaalla.
  8. Laita valmiit pallot viileään odottamaan, jos kuorrutesuklaa ei ole vielä valmis.

 

raakamarsipaani-0539

Suklaakuorrutus

1,5dl raakakaakaojauhetta
0,5dl kaakaovoita
0,5dl kookosöljyä
n.1rkl vaahterasiirappia

Koristeluun: rouhittuja pistaasipähkinöitä, kookoslastuja

  1. Sulata kaakaovoi ja kookosöljy. Lisää joukkoon raakakaakaojauhe. Sekoita ja anna jäähtyä hetki. Suklaakuorrute pysyy parhaiten tryffeleiden päällä peittävänä kuorrutteena, kun kuorrute on kunnolla jäähtynyt ja paksuuntunut.
  2. Päällystä suklaamassa-marsipaanipallot suklaalla, joko valuttamalla suklaakuorrute pallojen päälle tai kastamalla pallot suklaaseen. Nosta jääkaappiin jähmettymään. Toista kuorruttaminen niin useaan otteeseen kuin haluat (itse tein 3x). Jos kuorrutetta jää yli, voit kaataa sen suklaamuotteihin raakasuklaiksi.
  3. Koristele marsipaaniveriot rouhituilla pistaasipähkinöillä ja suklaatryffelit esimerkiksi kookoslastuilla.

 

raakatryffelit_marsipaani-0592

Tryffelit kannattaa säilyttää jääkaapissa tai pakastimessa. Jos olet raakatryffeleiden ja -suklaiden ystävä, kannattaa kurkata myös nämä ohjeet:

Jätä kommentti