Fysikaalisten ja kemiallisten aurinkorasvojen erot

 

Uskomatonta kyllä, mutta tässä asiassa meidän perhe on tullut aivan liian jälkijunassa. Meillä on vasta nyt alettu aktiivisesti lukea ja tutustua fysikaalisiin aurinkorasvoihin. Joskin pääasiassa olemme itsemme ja lapset suojanneet vaattein. Ja välttäneet kuuminta keskipäivän aurinkoa.

Siksi päädyin pohjustamaan teille tiivistetysti tulevaa, kattavaa fysikaalisten aurinkorasvojen vertailua, jotta seuraava artikkeli ei venyisi liian suuriin mittoihin. Toisaalta näen tämän asian niin tärkeäksi, että haluan painottaa sitä tänä kesänä enemmän.

Olen saanut usean merkin luonnonkosmetiikkasertifioituja fysikaalisia aurinkorasvoja ja After Sun -voiteita testiin, joten on järkevää keskittyä seuraavassa postauksessa vain kokemuksiin niistä. Nyt yleistä faktaa UV-säteilystä sekä kemiallisista ja fysikaalisista aurinkorasvoista.

 

beach blur close up focus

Photo by Porapak Apichodilok on Pexels.com

UV-säteilystä

Ylipäätään aurinkorasvaa valittaessa kannattaa varmistaa, että tuote sisältää riittävän suojan sekä UVA- että UVB -säteitä vastaan (UVA-kerroin vähintään 1/3 UVB -kertoimesta).

Auringon ilmakehään jäävät ns. UVC-säteet ja Suomessa (ja muilla pohjoisilla alueilla) myös melkein kaikki UVA- ja UVB -säteet marraskuusta helmikuuhun. Maaliskuusta lokakuuhun siis säteilyä pääsee enemmän. Yleisesti suurin osa maahan pääsevästä säteilystä on UVA -säteilyä.

UVC: äärettömän polttavaa säteilyä, suodattuu kokonaan ilmakehään

UVA: säteily tunkeutuu ihon syvimpiin tukikerroksiin ja ruskettaa ihossa olevaa pigmenttiä sekä aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista. Edistää ihosyövän syntyä.

UVB: ihon pintaosiin uppoavaa säteilyä. Sen vaikutuksesta iho paksuuntuu ja ruskettuu, koska se pyrkii suojaamaan kudoksia UV-säteilyn haittavaikutuksilta yhdessä ruskettumisen kanssa. Ihon altistuminen suurille määrille UV-säteilyä ja ihon palaminen lisää riskiä sairastua ihosyöpään. Ohut ja vaalea iho palaa helpoiten.

Seuraavaksi enemmän kemiallisista ja fysikaalisista aurinkorasvoista.

P

Kemialliset vs. fysikaaliset aurinkorasvat

Kemialliset aurinkorasvat ovat siis niitä ”perinteisesti” marketissa myytäviä rasvoja. Ne tunkeutuvat ihon läpi ja muodostavat suodattavan kerroksen, joka imee UV-säteilyä itseensä muuttaen ne lämmöksi. Tämä prosessi synnyttää samalla ihoon vanhentavia vapaita radikaaleja. Kyseisissä rasvoissa on siis usein niin keholle kuin ympäristöllekin haitallisia UV-filttereitä, kemikaaleja ja nanoteknologiaa.

Huolestuttavaa on, että täällä farmaseutti sanoo alle kolmivuotiaiden lasten ihon olevan hyvin ohut, jolloin sen läpi imeytyy helposti myös aurinkorasvoissa käytettyjä kemiallisia aineita. Elimistöön joutuessaan nämä kemialliset aineet käyttäytyvät hormonin kaltaisesti ja siten vaikuttavat myös lapsen kehitykseen. Teknokemian yhdistys ry puolestaan kyseenalaistaa tämän.

Toisaalta eräs Sveitsiläinen tutkimus aikoinaan totesi kemiallisten aurinkorasvojen aineiden kulkeutuvan jopa äidinmaitoon.

Oli imeytyminen todellista tai ei, niin joka tapauksessa Yliopiston apteekkikin suosittelee lasten ihon suojaamista kemiallisten rasvojen sijaan fysikaalisin rasvoin (toki ykkösvaihtoehtona jälleen vaatteet).

Tämän perusteella itse myös pohtisin, miksi aikuisten pitäisi toimia eritavalla ja kuormittaa kehoaan turhilla kemikaaleilla?

Fysikaalisten aurinkosuojien sisältämät luonnolliset mineraalifiltterit kun heijastavat säteilyn pois iholta eivätkä imeydy ihoon (kuten esim. nanopartikkelit saattavat tehdä).  Sertifioitu luonnonkosmetiikka merkintä myös varmistaa ympäristön turvallisuuden.

espanja-0709

Iho ruskettuu pitkäaikaisemman rusketuksen lisäksi myös välittömästi eli pienikin määrä UV-säteilyä tummentaa orvaskeden soluissa valmiina olevan melaniinin 15 minuutissa. Tummentunut melaniini tosin myös vaalentuu ilman UV-säteilyä ennalleen 2–6 tunnissa.

Aurinkorasvat vähentävät siis iholle pääsevän UV-säteilyn määrää, toisinsanoen ne päästävät väistämättä hieman UV-säteitä läpi. Tämän seurauksena ihoon syntyy vaurioittavia vapaita radikaaleja. Rasvoihin lisätyt antioksidanttiset ainesosat voivatkin estää tätä tai neutraloida syntyneitä vapaita radikaaleja. Ja siten myös suojata ihoa UV-säteilyltä toisellakin tapaa (ei pelkkä fysikaalinen suoja).

Fysikaalisia aurinkorasvoja harvemmin näkyy perusmarkettien hyllyillä (itse en ole nähnyt kertaakaan), mutta apteekeista ja luotaistuoteliikkeistä niitä löytyy. Joskin itse tilaan nykyisin lähes kaiken netistä.

 

Faktaa fysikaalisista aurinkorasvoista (luonnonkosmetiikka sertifioidut)

  • Fysikaalinensuojaus tulee mineraaleista: titaanidioksidista ja sinkkioksidista tai näiden  yhdistelmästä. Osa rasvoista on myös kokonaan ilman ympäristön turvallisuuden kannalta ristiriitaista sinkkiä.
  • Fysikaalinen suoja heijastaa auringonsäteet pois iholta
  • Voiteet suojaavat välittömästi levityksen jälkeen (toisin kuin kemialliset)
  • Niissä ei ole hormonitoimintaa häiritseviä kemikaaleja
  • Eivät ole haitallisia ympäristölle (esim. meressä uiminen ja meriveteen siten päätyminen > koralliriutat!! )
  • Fysikaalisia -kuten kemiallisiakin aurinkorasvoja kannattaa lisätä muutaman tunnin välein ja aina uimisen jälkeen, vaikka ne yleensä hylkivätkin hyvin vettä

 

Meillä käytetään pääasiassa 50 suojakertoimen (Sk/SPF) rasvaa. Kyseinen siis tarkoittaa, että auringossa voi oleskella palamatta 50-kertaisen ajan verrattuna siihen aikaan, jonka iho kestää aurinkoa ilman suojaa. Tämä aika on yksilöllinen eli ohut ja vaaleaihoinen palaa herkemmin kuin tummemman pigmentin tai paksumman ihon omaava.

Kannattaa huomioida myös, että iho ohenee myös iän myötä eli siten myös sen suojaamisen tarve kasvaa. Toisaalta suurin osa UV-säteilystä saadaan lapsuudessa eli myös lapset on erittäin tärkeä suojata hyvin ja pääasiassa vaatteilla.

 

Aurinkorasvojen poistaminen iholta

Aurinkorasvat tulisi myös aina muistaa poistaa iholta. Etenkin fysikaalisen suojan (mineraalifiltterin) aurinkorasvat, jotka saattavat ominaisuuksiensa vuoksi tukkia ihoa.

Katja Kokko neuvoo käyttämään suihkuvoidetta ja pesu- tai kuorintakinnasta ja tekemään tarvittaessa puhdistuksen ensin öljyllä (kuten kookosöljyllä) ja sen jälkeen vielä suihkuvoiteella tai-geelillä.

 

Lopuksi

Olen päässyt jo hyvään alkuun aurinkorasvojen testaamisessa ja saatte vertailukokemukset mahdollisimman pian. Tavoitan jutun blogiin ennen juhannusta eli ennen kuin karkaatte kesälomille.

Tämä juttu oli pintaraapaisu, joten jos kaipaat lisälukemista, ohjaan sinut näiden tekstien pariin:

 

espanja-0035

kookosvesi_altaalla-123302

 

 

Lähteet:

Duodecim: Ultraviolettisäteily (UV) ja sen vaikutus ihmiseen

STUK: Auringon ultraviolettisäteily

Teknokemia yhdistys RY: Aurinkosuojatuotteet

YleUutiset: Farmaseutti: Aurinkorasva vaaraksi pienelle lapselle – Vaikutuksia kehitykseen ja kasvuun

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s