Vinkit flunssaan -nenäkannu is the best

 

Olen aiemminkin sivunnut flunssaa blogipostauksissa. Erityisesti tuonut esille inkiväärin ja sen terveyshyödyt. Inkivääristä löytyy itseasiassa kaksikin postausta, ne pääset lukemaan täältä ja täältä. Olen myös kertonut teille, mitä teen lasten ollessa kipeänä, minimoidakseni oman sairastumiseni.

Olisi ihana sanoa, että näillä keinoilla pysyn AINA terveänä. Valitettavasti näin ei kuitenkaan ole vaan nuhanenä kirjoittelee tälläkin hetkellä teille.

Pienimmälle nousi muutama päivä sitten yhtäkkiä yli 39°n kuume. Ja seuraavana päivänä olin jo itse flunssassa. Nuorimmaisella nuha alkoi vasta kuumeen laskettua muutaman päivän päästä. Toisaalta onneksi flunssa tuli, koska ehdin jo pelästyä influenssaa, jota vastaan meiltä puuttuu vahvisterokotteet.

Tehoaseemme flunssassa on siis inkivääritee, johon tulee inkiväärin lisäksi sitruunamehua sekä hunajaa. Ohjeen siihen löydät täältä. Lisäksi boostaan immuunijärjestelmää lisäämällä smoothien joukkoon inkivääriä sekä kurkumaa (+ ripaus mustapippuria! Miksi? Lue tämä juttu ) että tyrnejä.

Mutta on myös eräs toinen super keino, sillä itse yrittäisin välttää mahdollisimman pitkään nenäsumutteiden käyttöä. Etenkin koska olen käytännössä ollut raskaana tai imettänyt vuoden 2014:sta keväästä lähtien (niinpä!) ja nenäsumutteet eivät ole olleet mahdollisuus. Raskausaikana kun verisuonia supistavat nenäsumutteet ovat kiellettyjä, mutta myös imetysaikana niiden kanssa tulee olla tarkkana. Toisaalta nenäsumutteet tuntuvat lisäävän myös nenäverenvuotoriskiä. Mikä siis avuksi?

Jos et ole vielä tutustunut tähän käytännössä, nyt kannattaa viskata ennakkoluulot romukoppaan ja kokeilla. Saanko esitellä…

nenakannu_flunssa-0098

nenäkannu!

Aivan super vempain. Kuvissa oleva on yksi vaihtoehto (yleisimmin apteekeista löytyvä), mutta malleja on muitakin. Häntä kutsutaan myös Sarvikuonoksi ja käyttöohjeet löytyvät kätevästi täältä.

Käytännössä meillä homma pelittää näin:

 1. Kiehautamme veden vedenkeittimessä.
 2. Mittaamme nenäkannun mukana tulleella mitalla (n.½tl) hienoa merisuolaa kannun pohjalle ja kaadamme päälle hieman kiehuvaa vettä. Tämä vain, jotta suola liukenisi nopeammin. Kannua kannattaa vähän huljutella ja varmistaa, että suola on liuennut. Sillä kovin montaa kertaa ei halua kokea suolakiteitä nenässä…
 3. Sitten lisäämme vettä hanasta nenäkannuun, niin, että vesi pysyy mukavan lämpimänä.
 4. Seuraavaksi puolet vedestä kaadetaan lavuaarin päälle kumartuneena toisesta sieraimesta sisään niin, että se valuu toisesta ulos. Tai ei valu, jos sieraimet on täysin tukossa. Hetken siis saattaa joutua odottelemaan. Ja ehkä niistämäänkin välissä.
 5. Sama toistetaan toiselle sieraimelle.

 

Kun sitten talvella unohdat nenäkannuun suolaveden ja se ehtii kylmentyä, kannattaa suosiolla lämmittää sitä uudelleen tai tehdä kokonaan uusi, sillä kylmä vesi tuntuu aika ilkeältä nenän limakalvoilla.

nenakannu_flunssa-0103

Nenähuuhtelu

Talviaikana kuiva ilma on nenälle (ja ihollekin) ongelmallista. Se nimittäin kuivattaa limakalvot, mikä puolestaan altistaa taudinaiheuttajille. Nenän huuhtelu suolaliuoksella onkin itämaisessa lääketieteessä käytetty vanha konsti. Esimerkiksi monessa joogakirjassa se on pompsahtanut vastaan. Ja hyvästä syystä, sillä…

Limakalvojen huuhtelu suolaliuoksella tuo limaa ja karstaa hyvin nenästä ulos ja auttaa pitämään limakalvot terveinä kostuttamalla limakalvoja ja laskemalla limakalvojen turvotusta. Allergeenien ja taudinaiheuttajien on vaikeampi läpäistä terveitä limakalvoja.

Nenähuuhtelu auttaa siis niin tukkoisuuteen kuin myös allergiaoireisiin. Huuhtelu  laskee myös allergiareaktiossa vapautuvien välittäjäaineiden (histamiinin ja leukotrieenin) tasoja poskionteloissa jopa kuuden tunnin ajaksi! Se helpottaa useimmiten myös poskiontelon tulehduksista jatkuvasti kärsivien oloa.

Nenähuuhtelussa käytettävä suola on hienoa merisuolaa, ei siis missään nimessä jodia sisältäviä tai muita teollisia suoloja. Myös veden kanssa kannattaa olla ulkomailla tarkkana, mutta Suomessa vesijohtoveden käyttö on turvallista. Lentomatkaa ennen ja heti sen jälkeen tehty nenähuuhtelu on meillä vakio, sillä lentokoneen ilma on kuivaa ja lisäksi ilmastointi kuivattaa limakalvoja entisestään. Ja siten tekee myös alttiimmaksi taudinaiheuttajille.

Suolaliuoksia on saatavilla myös nenäsumutepulloissa, mutta henkilökohtaisesti on tuntunut hullulta maksaa suolaliuoksesta 90€/litra. Tästä syystä olen kikkaillut myös lapsille halvemman keinon. Olen sekoittanut suolaliuoksen valmiiksi puhdistettuun nenäkannuun ja siirtänyt sen siitä tuttipulloon (kyllä vain).

Tuttipullosta olen sitten tiputtanut makuullaan olevan lapsen nenään tipan tai pari, heidän ollessa flunssassa. Näin olen saanut flunssaiselta lapselta myös imettyä nenäimurilla/niistätettyä paremmin räät pois.

Yksi asia kannattaa muistaa. Nenäkannu kannattaa puhdistaa huolella. Tehokkain puhdistusmenetelmä on nenäkannun sterilointi mikroaaltouunissa. Käytännössä nenäkannu huuhdellaan huolellisesti joka käytön jälkeen ja laitetaan sen jälkeen kahdeksi minuutiksi mikroaaltouuniin. Tästä on kyllä meillä laistettu, pitänee tsempata itsekin.

nenakannu_flunssa-0105

Summa summarum, toivottavasti selviät kokonaan ilman, mutta jos flunssa kuitenkin iskee, kannattaa antaa nenäkannulle mahdollisuus. Vaikka se tuntuisi ajatuksena epämiellyttävältä tai oudolta. Pian siitä saa rutiinin, joka auttaa pysymään terveempänä.

 

Sinua saattavat myös kiinnostaa:

 

 

 

 

Lähteet:

Järvinen, V. Nenähuuhtelu helpottaa allergiaa.

Paavola, J. Nenäkannu vai suolasuihke?

MTV. Terveysjärjestö varoittaa: nenähuuhtelukannun käyttö voi olla hengenvaarallista.

2 kommenttia artikkeliin ”Vinkit flunssaan -nenäkannu is the best

 1. Kide sanoo:

  Paranemisia, ja eiköhän se tauti noilla eväillä lähdekin!

  Mun sarvikuononi nököttää hylättynä vessan kaapin perukoilla, miten sen käyttäminen voikin olla niin vastenmielistä, vaikka tietää, miten hyvä olo siitä huuhtelusta (ilman flunssaakin) tulee? Kaipa sen tekniikan oppisi, kun vaan sitkeästi harjoittelisi.

  Tuosta kurkumiinin ja piperiinin yhdistämisestä sen verran, että itsekin aina ennen näin tein, mutta sitten muutamakin funktionaalinen lääkäri sanoi mulle, ettei mustapippuri kurkumiinin kaverina ole ehkä sittenkään niin hyvä idea. Hitsit kun en lahopäänä enää muista miksi näin on enkä jaksa nyt aihetta tarkemmin googlailla, jotenkin se liittyi siihen, että muutkin elimistössä olevat myrkyt voisivat sitten imeytyä tehokkaammin..? Tätä aihetta pitäisi kaivella lisää. Liittyiskö CYP3A4-entsyymiin josta esim. täällä puhutaan? http://blog.lifeextension.com/2017/02/does-curcumin-require-black-pepper-for.html

  Tykkää

  • Naprapaatinvaimo sanoo:

   Hassua kun itselle ei koskaan ole kehittynyt vastenmielisyyttä nenähuuhtelua kohtaan. Aina välillä kuulee tätä. Mielenkiinnosta, mikä siinä tökkii? Osaatko sanoa?

   Mustapippurista. Piperiini tosiaan tehostaa muidenkin ravintoaineiden imeytymistä eli ei siis vain kurkuman. Tuossa linkkaamassasi tekstissä tunnutaan puhuvan valmisteista eikä niinkään ravinnosta saatavista. Henkilökohtaisesti epäilen suuresti, että ravinnosta näitä saataisiin nautittua liikaa. Onhan vitamiineillakin purkista nautittuna ihan eri vaikutuksia kuin ravinnosta. Tästä syystä me emme esim käytä monivitamiinivalmisteita kuin satunnaisesti. Eli kaikki ravintoaineet mahdollisimman luonnollisista lähteistä vaikkakin tiedostan, ettei nykyiset ravintoarvot ruoissa vastaa enää ”entisiä”. Itse kuitenkin valitsisin mielummin marja- ja viherjauheita valmisteiden sijaan.

   Kurkuman imeytyvyys vaikuttaa niin huonolta, että ilman mustapippuri rouhaisia (piperiiniä) en usko sen kurkumiinilla olevan kovin merkittäviä hyötyjä. Etenkään satunnaiskäytöllä. Eli itse pitäisi ehdottomasti sen mukana. Vahvojen valmisteiden kanssa ollaankin sitten jo eri keskustelun äärellä. Kiva siis että esitit tämän huomion! 😊

   Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s