Churrot: Gluteenittomat, maidottomat, pähkinättömät, vegaaniset ja luontaisesti makeutetut

Yritin kehitellä teille hyvää viljatonta, sokeritonta ja hiivatonta munkkiohjetta, tässä onnistumatta. Kyseisistä tuli kyllä hyviä, mutta keksimäisiä eikä lainkaan munkkien kaltaisia. Niinpä vaihdoin suunnitelmaa.

Se mitä sain aikaan, on gluteenittomat ja maidottomat churrot. Meni itseasiassa paremmin kuin hyvin, koska ne yhdistyivät kätevästi torstaina blogiin tulevaan juomaan.

Churroissa jauhoina on käytetty valmista, vaaleaa Jytte -jauhoseosta sekä durraa. Mahdollista on myös käyttää manteli- ja kookosjauhoja Jytte -jauhojen sijaan. Tuolloin rakenne on keksimäisempi ja sitä parantamaan käytetään tapiokatärkkelystä. Toki kyseisen voi korvata myös perunajauholla, jos koisokasvit sopivat. Churrot ovat myös vegaanisia, koska kanamunan sijaan on käytetty banaania. Yksi banaani vastaa n.2 kananmunaa.

Jos durra ei ole ennestään tuttua, muutama sana siitä. Durra on Afrikan tärkein leipävilja ja siinä on paljon kuitua sekä proteiinia.  Se sisältää myös mm.rautaa, fosforia ja B-vitamiineja, kuparia, mangaania sekä piitä. Afrikassa durraa käytetään perinteisesti rieskojen valmistuksessa.

Ennen kuitenkin varsinaiseen ohjeeseen siirtymistä haluan puhua yhdestä asiasta, jota jo sivusinkin blogin Instagram sivuilla.

Sillä viikonloppuna tapahtui jotain, jonka haluan jakaa kanssanne. Koska en usko olevani ainoa. Ja mielestäni tästä on äärettömän tärkeää puhua.

Ruokarajoitteista olen aiemmin kirjoittanut Onko sulla siis joku OIKEA syy? -postauksessa. Sen koomin en juurikaan asiaa ole ruotinut, koska ei ole ollut sen suurempaa syytä. Olemme syöneet pääasiassa kotona tai yksittäisiä ruokalajeja ravintolassa. Olen myös aika usein pelannut varman päälle ja tilannut lihaa ja kasviksia. Sellaista ”selkeässä muodossa” olevaa ruokaa. Josta tietää pääosin, mitä se sisältää. Keho ei ole oirehtinut.

Nyt kuitenkin pääsimme miehen kanssa syömään kaksistaan. Ja se oli ihanaa! Kävimme vihdoin ravintolassa, jota oli pitänyt pitkään testata.

Ravintola oli viihtyisä ja ruoka hyvää, joskin ravintolaruoalle tyypillisesti hurjan suolaista. Tilasin gluteenitonta ja sain pääosin (tai kokonaan) luontaisesti gluteenitonta  ja maidotonta. Ruoka-aineet olivat pitkälti luomua.

Kuitenkin illalla olo oli kaamea.

Viiteen ruokalajiin sisältyi siis jotain, mikä ei todellakaan minulle sopinut. Emme tienneet ruokalajeja etukäteen (joka jo sinänsä oli riski) ja näin jälkikäteen mietittynä yksi niistä sisälsi paljon myös FODMAPeja. Itse en ole kaikille niille hyvin herkkä, mutta ilmeisesti joillekin. Sillä annoskoot eivät olleet kovin suuria.

Leivässä oli varmasti myös hiivaa, joskin sitäkin tuli syötyä määrällisesti vähän – kaksi leipäsiivua. Kyseiseen oli myös käytetty gluteenitonta jauhoseosta, joten vehnätärkkelystä saattoi olla mukana (tästä puhun myöhemmin lisää). Muuten ruoat olivat luontaisesti gluteenittomia. Enkä itse usko tällä kertaa ongelman olleen tuo gluteeniton vs. luontaisesti gluteeniton asetelma.

Jälkiruoassa oli myös sokeria, joten sekin on voinut olla syynä.

Tai sitten näiden kaikkien asioiden summa.

Vatsa näytti jokatapauksessa illalla kuin raskaana olevalla. Ja arvaatte varmaan kuinka kipeä se oli.

Se miksi tästä kirjoitan: ruokarajoitteita noudattavalla on usein ihan oikeat syyt ruokavalioon.

Vaikka se ei olisi todettua allergiaa. Tai keliakiaa.

Ruokarajoitteet eivät automaattisesti ole tällöin ”trendioikku”.

Useimmalla meistä ruokarajoitteisista on ihan oikeat syyt noudattaa tiettyä ruokavaliota.

Kirjoituksella en myöskään tarkoita, että syy olisi ollut ravintolan jossa vierailimme. Ei missään tapauksessa. He toimivat juuri niinkuin olin pyytänyt. Toteuttivat gluteenittoman ruokavalion ja ruoka oli hyvää. Todennäköisesti mekin tulemme vielä kyseisessä paikassa käymään. Mutta tuskin syömme menuuta. Koska joudun olemaan rajoitteideni kanssa ilmeisesti paljon tarkempi. Tämä oli hyvä muistutus itselle.

Nyt tasapainotellaan taas hetki olotilaa, todennäköisesti viikon verran ottaa, että elimistö rauhoittuu. Itse kipu onneksi lähti muutaman tunnin kuluessa, mutta vatsa oli epätasapainossa vielä useamman päivän. Eli päällimmäisenä on ajatus, olisihan se kiva syödä ulkona hyvää ruokaa ilman rajoitteita ja sitä, että pitää miettiä tuleeko seurauksia. Koska se minkä nyt olen valitettavasti oppinut: koskaan ei voi tietää. Toisaalta tämä pätee myös toiseen suuntaan. Vaikka söisi mitä, välttämättä mitään oireita ei tule. Mystistä hommaa, jossa myös ruoanvalmistustavat tuntuvat vaikuttavan.

Tällä kertaa ei tästä kuitenkaan sen enempää vaan hypätään churro-ohjeen kimppuun 😉

Lähdin alunperin varioimaan Urban bliss life -blogista löytämääni ohjetta, koska ainekset sattuivat olemaan pitkälti ne, mitä alunperin olinkin kaavaillut. Ohje kuitenkin muokkaantui vielä toiseen otteeseen kuohkeammaksi ja päivitetty ohje on nyt alla.

Churrot paistetaan pellille pursotettuina reippaasti öljyssä voideltuna. Uppopaistoa nämä eivät kunnolla kestä -testasin tämän!

 

EDIT! Ohjetta muutettu kuohkeammaksi ja pähkinättömäksi (¼dl kookosjauhoa ja
2dl mantelijauhoa sekä 1rkl tapiokatärkkelystä on korvattu 1dl:lla vaaleita Jytte-jauhoja)

Gluteenittomat ja maidottomat churrot
(vajaa 3 pellillistä)

1 kypsä, iso banaani
1½(-2dl) durrajauhoja
1dl vaaleita Jytte -jauhoja
1tl leivinjauhetta
2rkl kookoskermaa
½dl mietoa oliiviöljyä (tai muuta kasviöljyä)
1dl kookossokeria
1tl Bourbon vaniljaa
(1tl kardemummaa/kanelia)

Mietoa öljyä voiteluun

Sokerointiin: kookossokeria (ja aitoa kanelia)

 1. Laita uuni kuumenemaan 200°C:n tasalämmölle.
 2. Soseuta banaani kulhossa. Lisää kookoskerma sekä oliiviöljy. Sekoita.
 3. Sekoita Jytte-jauhojen joukkoon leivinjauhe. Lisää banaaniseoksen joukkoon.
 4. Lisää 1½dl durrajauhoa.
 5. Lisää kookossokeri, vanilja sekä halutessasi kardemumma tai kaneli.
 6. Lisää tarvittaessa ½dl durrajauhoja, jotta saat taikinasta tarpeeksi kiinteää. Taikinan tulisi olla pehmeää, mutta sen verran kiinteää, että se pitää leivinpaperille pursotettaessa muotonsa. Jauhojen määrä riippuu pitkälti käyttämäsi banaanin koosta, omani oli kuorineen punnittuna n.190g. Suosittelen paistamaan yhden churron kokeeksi ennen kuin lisäät jauhomäärää (siis yli 1½dl durrajauhoja), jotta varmistat churroista tulevan täydellisiä.  Rapeita pinnaltaan ja pehmeitä sisältä.
 7. Laita pursotinpussiin tylla. Siirrä sitten taikina pussiin. Vuoraa pelti leivinpaperilla.
 8. Pursota leivinpaperin päälle haluamasi pituisia churrotikkuja, jättäen väljät välit churrojen väliin.
 9. Lusikoi jokaisen churron päälle vajaa 1rkl kasviöljyä.
 10. Paista kuumassa uunissa n.5-10min, kunnes churrot ovat ruskistuneet. Anna jäähtyä hetki ennen sokerointia.
 11. Sokerointi: kaada lautaselle kookossokeria ja kanelia. Pyörittele hieman jäähtyneet churrot sokerissa.

Näistä churroista tuli hauskasti hieman kaneliässämäisiä. Sitä kai se sokeri-kanelihuurre pinnalla ja rapsakka kuori ensimmäisenä muistuttaa meille suomalaisille. Etenkin, jos sinäkin muistat lapsuudessa olleen aina mummilassa tarjolla kaneliässiä. Sisus on kuitenkin kaikkea muuta kuin kuiva.

Banaani karamellisoi pinnasta rapsakan, mutta sisus pysyy pehmeänä. Siksi jauhoja  kannattaa lisätä varovaisesti, koska liian tiukasta taikinasta tulee kuivahkoja churroja.  Jos taas käytät mantelijauhoa, rakenteesta tulee kovempi ja keksimäisempi kuin Jytte -jauhoseoksella. Eli käytä vain sen verran jauhoja, että taikina säilyttää muotonsa pursotettaessa.

Jos taas kaipailet munkkiohjetta, suosittelen sinulle Erikoisen hyvää -blogin donitseja .  Ainekset pysyvät tässäkin ohjeessa pitkälti samoina, joskin suhteet ovat hieman eri.

Ilokseni voin myös ilmoittaa, että blogiin on tulossa itse tehdyn kombuchan ohje. Projektini siis onnistui ja meillä kombucha on nyt pullotettu. Jos et siis ole volgansientä (SCOBY) saanut keneltäkään, pystyt kasvattamaan sellaisen itsellesi. Se vie kuitenkin hetken aikaa, joten saatte ohjeen vappupyhien projektiksi lauantaina 😉

Torstaina on luvassa toisenlainen fermentoitu juoma, joka on kombuchaa nopeampi valmistaa. Ja mikä parasta, juoma sopii loistavasti churrojen kanssa nautittavaksi, koska juoma on peräisin meksikosta. Jonne myös churrokulttuuri on levinnyt.

Tarvitset torstaita varten vain yhden kypsän ananaksen, puhtaan lasipurkin ja tummaa ruoko- tai kookossokeria.

Sinua saattavat myös kiinnostaa:

4 kommenttia artikkeliin ”Churrot: Gluteenittomat, maidottomat, pähkinättömät, vegaaniset ja luontaisesti makeutetut

 1. Mari Sipola sanoo:

  Mulla yksistään hiiva saa aikaan raskausvatsan:( Auta armias jos sekoitan mukaan maitoa ja/tai vehnää. Mitään todettuja ruoka-aineallergioita ei ole, mutta kummasti näitä ruokarajoitteita syntyi niiden 2,5 vuoden aikana jotka työskentelin homepäiväkodeissa ja-kouluissa ja oireilin monin eri tavoin. Joten, I feel you ❤

  Liked by 1 henkilö

  • Naprapaatin vaimo sanoo:

   Se on jännä miten se hiiva vaikuttaa, vaikka lääkäreiden mukaan ei pitäisi. Mulla kyllä myös reagoi hiivaan, mutta en muista koska olisi näin vahvasti. En tiedä olisiko sitten olleet juuri FODMAPit (maa-artisokat ja sienet) osasyynä, koska jälkimmäisiin välillä reagoi vatsa hyvinkin vahvasti. Sienissäkin vaan vaihtelee, mitä sieniä on. Kanttarellit ja herkkusienet sekä tatit (rakenteeltaan ”huokoisemmat” ja ”pehmeämmät” sienet) kestää parhaiten. Siksi nämä tuntuu välillä niin mystisiltä.

   Tykkää

 2. Tuuletuksia Jantunen sanoo:

  Kiitos tästä kommentista, että ihmisillä on diettejä myös ilman varsinaista allergiaa. Oireet voivat nimenomaan olla muutakin. Tähän ryhmään kuuluva heiluttaa iloista terkkuja-lippua 🙂

  Liked by 1 henkilö

  • Naprapaatin vaimo sanoo:

   Näinpä juuri. Itse olen vuosien saatossa saanut puolustella jonkin verran omaa ruokavaliota. Selitellä, että on ihan oikea syy, vaikka ei ole keliakiaa jne. Ruokarajoitekenttää ylipäätään olisi hyvä jotenkin selventää avoimesti. Koska onhan se mälsää että vehnälle reagoiva ei voi automaattisesti olettaa, että tilattu gluteeniton on oikeasti vehnätöntä. Ja henkilökunta ei välttämättä edes ymmärrä miksi se on ongelma. Harmillinen ilmiö on tosin sekin, että noudatetaan ruokavaliobuumia ulkona syödessä (ravintolassa, juhlissa tai seurassa jne), mutta kotona syödään sitten mitä sattuu ruokavalioista välittämättä. Tehdään hallaa niille, joille ruoka-aineet aiheuttavat oikeasti ongelmia. Koska ymmärrän kyllä senkin, että esim.ravintolahenkilökuntaa ärsyttää valmistaa erityisruokavalioon sopivia ruokia huvin vuoksi (=trendin vuoksi). Etenkin kun gluteenitonta tilattaessa kontaminaatioriski tulee ottaa huomioon keliaakikon vuoksi. Monitahoisia juttuja.

   Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s