Fermentoitu ananasjuoma eli Tepache

 

Tiedättekö te sen lämpimän tuulen, joka puhaltaa kasvoja vasten ja heilauttaa mennessään kesähameen helmaa?

Tämä juoma vie sinut juuri tuohon tunteeseen.

Ensimmäiseen lomapäivään lämpimässä. Kädessä raikasta, simamaista ananasjuomaa. Tepachea.

tepache-0912

Tepache on meksikolainen, fermentoitu ananasjuoma, joka sisältää maitohappobakteereja. Juoma kuuluu tarjota raikkaan viileänä ja mikä parasta, se valmistuu ilman hiivalisää (edit. siis luontaisesti hiivoja kuitenkin saattaa esiintyä, tästä syystä myös pieniä määriä alkoholia).

Tänä keväänä olen muuten ollut erityisen innostunut fermentoinnista.

Lauantaina teille onkin luvassa itse tehtyä kombuchaa (tai oikeastaan ensin SCOBYn kasvatusta), mutta koska kyseisen valmistaminen vie kuukauden, vapuksi kannattaa valita parissa-kolmessa päivässä valmistuva Tepache.

Kuten fermentoinnissa ylipäätään, on tärkeää, että välineet ovat puhtaat. Home on huono asia eli tekee fermentoidusta juomasta tai kasviksesta käyttökelvottoman. Pinnalta kaapiminen ei siis riitä, koska homeitiöt yleensä ovat levinneet muuallekin. Sama pätee muuten homehtuneisiin hilloihin. Homerihmasto on usein levinnyt purkin pohjaan asti,  vaikka vain pinnalla olisi näkyvää hometta.

Lasipurkki kannattaa siis steriloida huolellisen pesun jälkeen vähintään kiehuvalla vedellä. Parasta toki olisi liottaa astioita vuorokauden verran ja pestä tämän jälkeen hyvin astianpesuaineella ja sitten steriloida vielä kuumassa. Samaan tapaan kuin hilloja valmistaessa. Ohjeet löydät esimerkiksi Marttojen sivulta. Käytä myös vain puhtaita välineitä (ja käsiä).

Nyt Tepachen valmistukseen!

Fermentoitu ananasjuoma eli Tepache

½ luomu ananas kuorineen (”normin” kuorisin)
1l vettä
1dl kookossokeria (/tummaa ruokosokeria)
(mausteita kuten kokonaisia neilikoita, kokonaisia kardemummansiemeniä, tähtianista jne.)

Puhdas, kannellinen lasipurkki.

  1. Kuori ananas, jos et käytä luomuananasta. Halkaise ja pilko puolikas paloiksi.
  2. Laita palat steriloituun lasipurkkiin. Mittaa joukkoon sokeri ja vesi. Sekoita.
  3. Laita kansi päälle ja jätä tekeytymään huoneenlämpöön kolmeksi päiväksi. Lämpimänä vuodenaikana juoma valmistuu nopeammin, mutta ainakin itselläni valmistus vaati tämän hetkisellä huoneenlämmöllä reilu kolme päivää.
  4. Pullota valmis juoma ja siirrä jääkaappiin. Tarjoa viilennettynä vaikka churrojen kera! 😉

 

Kuten kombucha, myöskään Tepache ei sovellu lapsille ja raskaana oleville, koska siinä saattaa olla pieniä määriä alkoholia. Ananaksen kuoressa on siis luonnostaa hiivoja ja bakteereja, joilla ananasjuoma saadaan käymään. Fermentointi näytti onnistuvan myös ilman kuorta ja jokatapauksessa alkoholimäärät ovat pieniä (kiitos Tommi täsmentävistä kysymyksistä!).

Kombuchaan saatte ohjeen lauantaina ja siihen tarvittavan SCOBY:n kasvatusta varten tarvitsette kaupasta naturel makuista, valmista kombucha juomaa. Ainakin Jumbon Prismasta kyseistä löytyy ”maatilatori” osiosta. Muista kaupoista en valitettavasti osaa sanoa, virvoitusjuomahyllyt kannattaa myös kurkata.

Tiistaina tulleista churroista vielä sen verran. Ohjehan päivittyi vielä päivä julkaisun jälkeen, koska sain pyynnön pähkinättömästä reseptistä. Lopputulos olikin paljon parempi kuin mantelijauhoilla, joten päivitin koko ohjeen. Nyt ohje on myös kookokseton. Ja on muuten superrr herkullinen. Vai voitko vastustaa rapsakkaa, karamellisoitunutta pintaa ja pehmeää sisusta? 😉 Ohjehan on lisäksi luontaisesti gluteeniton, maidoton sekä ilman valkoista sokeria ja hiivaa.

tepache_pysty-0887

tepache-0897

tepache-0889

Sinua saattavat kiinnostaa:

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s