SCOBY:n kasvatus: Itse tehty kombucha

SCOBYlla saat tehtyä itsellesi herkullista kombuchaa! Itse olen tutustunut kyseiseen vasta kuluneen vuoden aikana. Ensimmäisenä ystäväni toi matkassaan pullollisen kaupan kombuchaa, jonka jälkeen olen satunnaisesti ostanut ”saunajuomaksi” kyseistä fermentoitua teetä.

Kombucha on siis hiivainen tee, joka sisältää maitohappobakteereja. Musta tai vihreä tee käytetään SCOBY -nimisen sieni-hiivasymbioosin (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) avulla hivenen kuplivaksi juomaksi.

Itse olen yleensä hiivoille herkkä, mutta kombuchasta (tai aiemmin blogiin tulleesta, tutustumisen arvoisesta Tepachesta) en saa oireita. Uskallan siis rohkaista myös sinua koittamaan. Villihiiva näyttää ainakin pienissä määrin sopivan.

Aiemmin SCOBY kasvustoa sai ostettua ekokaupoista, mutta itse en ainakaan löytänyt sitä nyt minkään kaupan valikoimista. Joskaan en käynyt fyysisissä myymälöissä kysymässä.

Lauttasaaressa minua olisi odottanut SCOBY (kiitos Sara!), mutta sijainti oli hiukan hankala hakemisen kannalta. SCOBYa saa siis jaettua myöhemmissä vaiheissa, kun viljelmä kasvaa. Jos omani pysyy elossa ja erossa homeesta, saa kyseistä myös minulta.

Aloinkin selvittää pystyisikö SCOBY:a kasvattaa itse, koska pohdiskelin kaupan pullojen pohjalle jäävän usein jonkinlaista kasvustoa. Kasvustosta mainittiin myös pullon kyljessä. Ja kappas, ohjeistuksia löytyi niin englanninkielisistä blogeista kuin myös suomeksi Utelias kokki  -blogista.

kombucha-0499

Kuten jo Tepache juoman kohdalla sivusin, astioiden ja välineiden tulee olla äärettömän puhtaita. Itse koitin ensimmäisen erän kombuchaa niin, että joukkoon kaadettiin vain hieman kaupan valmista juomaa. Kombuchan joukkoon jäi myös teesiivilän läpi muutama teehippunen, jotka homehtuivat. Koko satsi meni siis lavuaarista alas.

Tästä viisastuneena valmiskombuchasta kannattaa ensin kasvattaa SCOBY ja vasta sen jälkeen lisätä sokeroitu tee. Teetä valmistaessa pelkkä teesiivilä ei riitä vaan tee kannattaa kaataa puhtaan harsokankaan lävitse, jotta pienimmätkin teehippuset saa pois.

Nyt siis ensimmäiseen vaiheeseen eli SCOBY:n kasvatukseen.

SCOBY:n kasvatus

Tarvitset:
pullollisen valmista naturel kombuchaa
steriloidun lasipurkin
puhdasta harsokangasta (tai talouspaperinpalan)
kuminauhan

  1. Kun olet puhdistanut lasipurkin huolella, kaada valmiskombucha lasipurkkiin.
  2. Peitä lasipurkki harsokankaalla ja kiinnitä lasipurkin suuhun kuminauhalla.
  3. Jätä varjoisaan nurkkaan tekeytymään. That´s it. Tämä vie noin 2 viikkoa. Kirjaa siis lasipurkkiin aloituspäivämäärä. Näin pystyt myöhemmin tarvittaessa toistamaan prosessin ja tiedät kauanko se vie. Sama pätee myös kombuchan valmistusta.

Omani laitoin 4.5. ja SCOBY oli tarpeeksi vahvan oloinen 20.5. Eli valmistus vei tämän perusteella reilu 2 viikkoa. Kasvatusaika riippuu varmasti myös valmiskombuchassa olevan SCOBY:n koosta. Pullostani löytyi noin reilun peukalonkynnen kokoinen ”limalautta”, joka kasvoi lasipurkin halkaisijan kokoiseksi. Houkuttelevaa eikö 😉

Näet täältä miltä SCOBY näyttää myöhemmissä vaiheissa, kun kasvusto paksuuntuu.

kombucha-0510

Kuvassa on reilu pari viikkoa valmistunut SCOBY valmiskombuchan pinnalla. SCOBY vahvistuu kombuchan tekokertojen myötä.

Nyt kun meillä on SCOBY, pääsemme itse kombuchan valmistukseen.

Kombuchaa varten tarvitset jotain hyvänmakuista teetä (teelehtinä). Itse halusin vihreää teetä, koska en juurikaan välitä mustasta teestä. Teen maku kannattaa valita huolella, sillä kombucha maistuu pitkälti valitulta teeltä. Itse olen ihastunut Forsman tean valmistamaan, Hidasta elämää -sivuston teehen: Ota hetki itselle. Kyseinen on luomuviljeltyä vihreää teetä ja kivan hedelmäinen.

Yleensä SCOBY:n kasvatukseen suositellaan maustamatonta teetä, mutta maustettu ainakin itselläni toimi ihan yhtä hyvin. Muuten pysyin Utelias kokki -sivuston kombucha ohjeessa.

Ohje on grammoina, jotta se olisi mahdollisimman täsmällinen (sisäinen pedanttini hihkuu innosta).

kombucha_itse_tehty-0769.jpg

Kombucha

SCOBY + väh.50g kombuchaa edellisestä satsista

20 g maustamatonta vihreää teetä
250 g (teestä riippuen) noin 80-asteista vettä

70 g sokeria
750 g kylmää vettä

  1. Lähtöoletuksena on, että sinulla on kasvatettu SCOBY ja kombuchaa lasipurkissa edellisten ohjeiden mukaan. Itse käytin ensimmäisellä kierroksella kaiken edellisen  (valmis)kombuchan.
  2. Keitä vahvaa teetä kuuman veden kanssa. Veden lämpötila riippuu teelaadusta (ite käytin vihreälle teelle n.80°C). Keitin teen isossa lasissa teepannun sijaan ja annoin jäähtyä siinä rauhassa ennen siivilöintiä. Astialla ei ole väliä, kunhan varmistat sen puhtauden.
  3. Laita harso SCOBY -astian suuaukolle. Kaada JÄÄHTYNYT tee purkkiin, pitäen harsosta samalla kiinni. Voit toki siivilöidä seoksen ensin myös erilliseen astiaan, jos koet sen varmemmaksi. Teehippuja EI SAA jäädä seokseen.
  4. Sekoita sokeri joukkoon ja lisää kylmä vesi.
  5. Peitä kankaalla tai paperilla ja anna käydä 4-14 päivää. Itselläni käymisaika oli 4 päivää, koska joukossa oli kaikki kombucha. Maistele siis kombuchaa ja siirrä pulloihin, kun juoma maistuu mielestäsi hyvältä. Seos happanee kokoajan eli myös sokeripitoisuus vähenee. Edellisen satsin kombucha nopeuttaa käymisprosessia.
  6. Kun käymisprosessi on valmis, siirrä SCOBY seuraavaan satsiin. Siivilöi syntynyt kombucha ja pullota mahdollisten jälkikäymiseen tarkoitettujen aineiden (hedelmiä, inkivääriä, marjoja, hunajaa, sokeria) kanssa. Raastetun inkiväärin kanssa tuli ainakin aika kivanmakuista kombuchaa.
  7. Pidä pulloja huoneenlämmössä, liialta valolta suojattuna 5-7 päivää, ja siirrä kylmään. Itse koin varmimmaksi noudattaa Utelias kokki -blogin ohjeita ja pullottaa yhden satsin kombuchaa muovipulloon, jonka kovuudesta pystyy päättelemään, jos myös lasipulloista tulee päästää painetta pois. Tämä siis siksi, ettei lasipullot räjähdä.

Vielä muutama huomio ennenkuin kääräiset hihat ja ryhdyt SCOBY:n kasvatukseen ja kombuchan valmistukseen!

SCOBY saattaa lasipurkin siirtelyn myötä ja ainakin uutta satsia tehdessä painua purkin pohjalle, mutta nousee takaisin pintaan. Ei siis huolta! Ja mitä tulee säilyvyyteen, lainaan Utelias kokki -blogin ohjeistusta:

”Scoby säilyy huoneenlämmössä tai jääkaapissa, kunhan scoby ja mukana oleva neste on riittävän hapanta. Kun riittävä happamuus on saavutettu, eikä mukaan pääse liikaa happea eli säilöö kannen alla, niin lämpötilalla ei niin väliä. Pisimpään ilman virkistämistä olen säilönyt scobya jääkaapissa pienen nestemäärän kera, noin 11 kuukautta. ”

Eli kun SCOBY on vahvistunut riittävän kokoiseksi, on sitä mahdollista pitää säilössä myös. Kokoajan ei siis tarvitse olla valmistamassa uutta kombuchaa. SCOBY:lla pystyy myös valmistamaan itse viinietikkaa eli tätä mitä todennäköisemmin tulen itsekin testaamaan ja raportoimaan teille vielä myöhemmin 😉

Ja viimeisenä huomiona, litratolkulla ei kombuchaakaan kannata kitata vaan suosittelisin käyttämään sitä virvoitusjuomien sijaan esimerkiksi sauna- tai kesäjuomana. Kohtuus siis jälleen, mikään ihmeitä tekevä superjuoma ei taida tämäkään olla vaan liika on liikaa 😉

kombucha_itse_tehty-0771

kombucha_itse_tehty-0776

Seuraatko muuten blogia jo Facebookissa ja Instagramissa?  Jos et, niin olisi tosi mukavaa saada just sut mukaan! 🙂

Sinua saattavat myös kiinnostaa:

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s