Näistä 3:sta ruoka-aineesta saat maitohappobakteereja

 

Itsellä on aina ollut mieltymys happamaan. Siksi hapatetut ruoat ja juomat tuntuvatkin olevan se ”oma juttu”.

Suoliston bakteerikanta on myös pyörinyt otsikoissa lähiaikoina paljon. Blogissani maitohappobakteereista on puhuttu aiemmin Suoliston hyvät bakteerit osa 1 (raskaus ja imetys) että  Suoliston hyvät bakteerit osa 2  (ab-kuurit ja suolistobakteerien moninaiset vaikutukset) sarjassa.

Sen syvemmin en siis aiheeseen nyt enää paneudu vaan tyydyn korostamaan vielä, että suoliston huono kunto näyttää liittyvän monien sairauksien puhkeamiseen esimerkiksi osana vuotavan suolen oireyhtymää. Vuotavan suolen oireyhtymästä puhuin enemmän autoimmuunisairauksiin liittyvän postaussarjan ensimmäisessä osassa täällä. Immuunipuolustuksen kannalta olisikin tärkeää, että suolisto olisi hyvässä kunnossa.

Nyt varsinaiseen tämän tekstin aiheeseen.

Maitohappobakteereita on siis mahdollista saada myös ruoasta valmisteiden sijaan. Seuraavaksi kerron teille 3 ruokaa, joita meillä syödään säännöllisesti suolistoa tukeaksemme.

hapankaali-0400

hapankaali-0398

 1. Hapankaali
  Hapankaalia on saatavilla valmiina, mutta sitä on myös super helppoa valmistaa itse. Osa kaupan hapankaaleista on myös pastöroituja eli nopeasti kuumennettuja, jolloin ravintoarvot sekä bakteerikanta luonnollisesti kärsii. Itse hapattaminen on siis edullista ja terveellistä. Valkokaali hapattuu helposti, mutta sen joukkoon voi hyvin lisätä myös muita kasviksia.Löysin vastikään myös Juuret maassa -blogin, jossa oli kokonainen sarja hapattamisesta. Kannattaa käydä kurkkaamisesta, jos hapattaminen on uusi juttu sinulle. Itse olen valmistanut hapankaalia Marttojen sivulta löytyvällä ohjeella. Määrää voi pienentää haluamaansa.Mahtavaa hapankaalissa on, että maitohappobakteerikanta muodostuu kaalin valmistuessa eli  bakteerikantaa ei tarvitse erikseen lisätä. Bonuksena tuote säilyy pitkiä aikoja, koska homeet ja hiivat eivät välitä maitohaposta.Hapankaalista saa muuten kivaa säväytystä perinteiseen coleslawhan.

   

 2. Suolakurkut
  Nyt en puhu maustekurkusta, joita useimmiten on kaupassa tyrkyllä. Puhun ns. venäläisestä suolakurkusta, joka ei ole etikkaa nähnytkään.Maustekurkut ovat siis etikkaliemeen säilöttyjä kurkkuja, kun suolakurkut valmistetaan hapattamalla maitohappokäymisen avulla. Näin suolakurkuissa on probiootteja kuten maitohappobakteereja.Maustekurkuissa on usein myös lisättyä sokeria, toisin kuin suolakurkuissa. Suolakurkkuja ei myöskään kuumenneta valmistusprosessin aikana vaan ne pehmenevät ajan kuluessa.

  Kaupoissa suolakurkut löytyvät usein viileästä, hevi-osaston läheisyydestä. Eniten olen nähnyt muovipurkissa myytäviä, suomalaisia Myrttisen suolakurkkuja, joskin ”venäläisiä suolakurkkuja” saattaa löytyä lasipurkista etikkasäilykkeiden kanssa samalta hyllyltä. Kannattaa siis kurkata pakkausseloste, jos siellä lukee etikka ja sokeri, kurkut eivät ole suolakurkkuja.

 3. Kombucha
  Kombucha alkaa olla vähitellen paremmin tunnettu, koska myös ruokakauppojen hyllyille on ilmestynyt valmiita kombuchajuomia. Kombucha valmistetaan ns. volgansienen eli kombucha-viljelmän myötä sokeroituun teehen (vihreää- tai mustaateetä).Juomaan kehittyy näin mm. maitohappobakteereita. Käymisprosessin päätteeksi juomassa on enää vähän sokeria eli siitä ei kannata olla huolissaan.Kombucha -juomaa ei pastöroida ja se saattaa sisältää siman tavoin pieniä määriä alkoholia. Juomaan kehittyy luonnostaan myös hiilihappoa.Kombuchaa on mahdollista valmistaa itse kombuchaviljelmän avulla. Itselläni on menossa kokeilu, jonka onnistuessa jaan sen myös blogiin. Siihen asti neuvon ostamaan juomaa valmiina, sillä volgansientä (”mutsia”) ei ole tällä hetkellä kovin helppo ostaa valmiina mistään (aiemmin on ollut viljelmäpohjia ekokaupoissa) vaan se vaatii pienen itsekasvatuksen. Myös ilmeisesti joistakin sosiaalisen median ryhmistä on mahdollista ostaa kyseistä.

 

Hapatetaanko teillä kasviksia itse? Mikä on lempparisi?

 

hapankaali-0399

Sinua saattavat myös kiinnostaa:

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s