Kuusenkerkkä ja kuusenkerkkäsiirappi

Kuusenkerkät kasvavat parhaimmillaan metsissä. Näitä kuusen vaalean vihreitä vuosikasvaimia voi kerätä aina keväästä alkukesään. Jokamiehenoikeuksiin niiden kerääminen ei kuitenkaan kuulu, joten maanomistajalta on saatava lupa keräämiselle. Myös männyn sekä lehtikuusen kasvaimia voi käyttää kuusenkerkkien tapaan.

Kuusenkerkät napakasti:

 • Paljon hivenaineita, A- ja C-vitamiinia, kalsiumia, magnesiumia ja antioksidantteja
 • Monipuolinen ruoka-aines
 • Kasvilääkinnällinen käyttö esim. yskänlääkkeenä ja reuman hoidossa
  • Limaa irrottava ja hengitysteitä avaava vaikutus
 • Kerääminen ei ole jokamiehenoikeus!

Kuusenkerkät laajemmin:

Kuusenkerkät sisältävät paljon hivenaineita ja A- sekä C-vitamiinia, kalsiumia, magnesiumia ja antioksidantteja. Niitä voi käyttää sellaisenaan salaattiin tai käyttää niitä ruoanvalmistuksessa keitoissa ja muhennoksissa tai jopa tehdä ”pestoa”. Niitä voi säilöä kuivaamalla ja pakastamalla tai kerkistä voi valmistaa yskänlääkkeenä käytettyä kuusenkerkkäsiirappia, limaa irrottavien sekä hengitysteitä avaavien ominaisuuksiensa vuoksi. Kuusenkerkkähyytelön puolestaan on uskottu parantavan lasten ruokahalua. Kansanlääkinnässä kerkkiä on käytetty myös keitteenä lisäämään virtsaneritystä sekä hoitamaan esimerkiksi reumaa, kihtiä ja sappivaivoja. Se on toiminut myös närästyslääkkeenä vähentämällä liikahappoisuutta.

Kuusenkerkat-1kuusenkerkka-1

Kuusenkerkkämarmelo (kuusenkerkkäsiirappi)

2l kuusen vuosikasvaimia
800-1000g hunajaa
2l vettä

 1. Mittaa kerkät kattilaan. Peitä kylmällä vedellä (2l) niin, että ne juuri peittyvät. Anna seisoa vedessä yön yli.
 2. Keitä liotettuja kerkkiä n. 2 tuntia. Siivilöi tämän jälkeen kerkät pois kattilasta ja puhdista kattila mahd. neulasista.
 3. Lisää hunaja ja keitä seosta ilman kantta vielä n.2-4 tuntia välillä sekoittaen. Testaa siirapin rakenne jäähdyttämällä esim. lusikallinen siirappia (rakenteen pitäisi olla siirappimaisen paksu) tai tekemällä ns. vesilasikoe (pudota muutama tippa siirappia veden joukkoon, tippojen pitäisi jäädä veteen muotoonsa eikä liueta heti veteen). Kaada valmis seos kuumennettuihin lasipurkkeihin. Valmiin marmelon väri on punaruskea.

Summary in english:

Spruce sprouts are high in vitamin A and C, kalsium, magnesium and antioxidants. Spruce sprouts have been traditionally used for making cough syrup. I tried to make it with honey and it worked. You can also use the sprout syrup for example top of icecream. Remember that in Finland you need landowner’s permit to collect spruce sprouts.

The spruce sprouts syraph

2 liter spruce sprouts (the newly grown bright green part of spruce needles)
800-1000g honey
2 liter water

 1. Put sprouts in a pot and cover with cold water. Let them soak overnight.
 2. Next day, put the pot onto mild/medium heat and let brew for two hours.
 3. Take away from heat. Strain the sprouts away and pour the liquid into a clean pot.
 4. Add honey and let it dissolve on mild/medium heat while stirring constantly. Cook for 2-4 hours. Syrap will be ready when it is dark and sticky. Bottle the syrup.

kuusenkerkkasiirappi-1

Lähteitä: Ruokaa luonnonhelmassa ja ulkouunin lämmössä (Jaakko Kolmonen); Kotikonstit, parhaat konstit (ValitutPalat); Suomenluonto: Kuusenkerkät ovat parhaimmillaan; Pelo, Mira: Kuusenkerkkä -luonto lautaselle

2 kommenttia artikkeliin ”Kuusenkerkkä ja kuusenkerkkäsiirappi

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s