Aarrekartta(si)

If you can dream it -yo can do it…

Osa on saattanut kuulla aarrekartasta ennenkin. Osalle se tuo mieleen lapsuusajan merirosvokartat. Osa on luokitellut sen automaattisesti turhaksi, osa koittanut uskaliaasti ja havainnut sen olevan tehokas keino suuntaamaan oma energia kohti onnellisuutta ja toimimaan apukeinona toteuttamaan unelmat. Unelmakartta onkin kuvaavampi nimi aarrekartalle. Arrekartan työstämisessä hyödynnetään mm. NLP:tä.

”Minkä asioiden olisi tärkeää olla totta, jotta voit nykyistä (vielä) paremmin?”
(Harju, Kristiina)

 

Unelmakartan tekemisen monet tavat

Unelmakartta voi olla kuvallisessa (visuaalinen), sanallisessa (auditiivinen) ja tuntemuksellisessa (kinesteettinen) muodossa. Oma tapa kannattaa valita oman oppimistyylin mukaan eli sen perusteella onko oma tapasi oppia eniten visuaalinen, auditiivinen vai kinesteettinen.

pionit-1.JPG

Kuvallinen kartta perustuu kuvaan tai kuviin, ne voivat olla kuvia esineistä, asioista ja väreistä.  Kuvalliselle kartalle voi myös piirtää tai maalata unelmia. Kuvat asetellaan pohjapaperille vapaasti sommitellen. Käytännöntoteutuksesta alla lisää.

Sanallinen ja äänellinen kartta perustuu tekstiin. Kirjoittaessa on tärkeää kirjoittaa unelmat oikeaan kielioppimuotoon, muistaen käyttää preesensiä (”kun unelmani on totta, minulla on..”).Tee tekstistä mahdollisimman myönteinen korvaamalla sana ”jos” sanalla ”kun” ja ”mutta” sanalla ”ja”. Myös musiikin kuuntelu voi olla tehokas tapa vaikuttaa omaan ajatteluun, minkä kappaleen valitset töihin mennessä? Entä kotiin tullessa?

Tuntemuksellisessa unelmakartassa ankkuroidaan kehoon tuntemuksia siitä, miltä kehossa tuntuu kun unelma on saavutettu. Unelma-ankkuri sijoitetaan kehoon koskettamalla esimerkiksi omaa rannetta tai kaulaa. Paikan on hyvä olla sellainen, johon on helppo koskettaa milloin vain, kun haluat keskittyä unelmaasi. Valitse tämä paikka ennenkuin aloitat alla olevan ankkuroinnin, tarvitset sitä lopussa!

Unelma-ankkurointi (kinesteettinen tapa)
(Ohjeistus mukailtuna lähdekirjasta, Harju: Arrekartan avulla kohti uutta)

  • Varaa 10-15min aikaa, asetu hyvään aistuma-asentoon
  • Rauhoitu seuraamalla hengitystäsi, ilmanvirtausreittiä. Älä muuta hengityksesi tahtia vaan anna sen kulkea vapaasti.
  • Luo mieleesi näkymä, miltä näyttää KUN unelmasi on totta.
    Millainen tila? Entä valaistus?
    Mitä esineitä, asioita tai henkilöitä havaitset? Mitä he tekevät?
    Anna mielikuvituksesi värittää kuvaa vapaasti.
  • Herkistä mielen kuuloaistia.
    Miltä kuulostaa, kun unelmasi on totta?
    Kuuletko meren kohinaa, taputusta vai kenties naurua?
    Anna mielikuvituksesti jälleen rikastaa tätä äänimaailmaa.
  • Herkistä mielen hajuaistia.
    Voitko tunnistaa jonkin yleistuoksun perusteella unelmasi toteutuneen?
    Tunnistatko jonkun erityistuoksun?
    Rikasta jälleen hajuaistin kehittämää mielikuvitusta, nauti tuoksun mielteestä.
  • Keskity jokaisen aistinherkitysvaiheen lopussa siihen, miltä sinusta tuntuu. Miltä hyvä olo tuntuu juuri sinun kehossasi? Missä kehon osissa hyvä olo erityisesti tuntuu?
  • Nyt kosketa itseäsi valitsemastasi ankkurointikohdasta. Käden kosketus samanaikaisesti vallitsevan tuntemuksesi kanssa ankkuroi tuntemuksen kehossasi valitsemaasi kohtaan. Kun jälkeenpäin kosketat kyseistä kehosi kohtaa, keho herättää siihen ankkuroidun tuntemuksen, unelmasi.
  • Irrota käsi kosketuskohdasta, mutta anna mielesi viipyä vielä hetki siihen. Huomaa kosketuksen jälkituntemus.
  • Voit jatkossa ankkuroida samaan kohtaan myös muita unelmia, koska unelman toteuttamisen tuntemus on monesti samanlainen. Näin valitsemaasi unelma-ankkuria koskettaessasi, voit valita mihin unelmaan uppoudut.

Aarrekartan tekeminen tekotavasta riippumatta vaatii rentoutuneen ja rauhallisen ympäristön. Voit testata eri tapoja tehdä aarrekarttoja, jotta löydät sinulle sopivimman tavan. Mikä tuntuu sinusta parhaalta tavalta hahmottaa unelmiasi? Itse olen visuaalinen oppija ja rakastan kauniita kuvia. Kuvat ja ytimekkäät, muutaman sanan tekstit ovat myös minulle äärettömän tehokas keino positiivisen energian valjastamiseen. Toisaalta myös kinesteettinen aarrekartan luomistapa tuntuu omalta.

Aarrekartta auttaa selkiyttämään itselle juuri sillä hetkellä tärkeitä asioita ja toteutuvaa unelmaa:

  • Mikä on sinulle tärkeintä juuri tällä hetkellä, entä mitkä asiat vähemmän tärkeitä, mutta silti huomion arvoisia? 
  • Mitä haluat tulevaisuudelta? Miten tämän unelman toteuttaminen parantaa elämääsi?
  • Miten pääset omalla toiminnallasi kohti unelmaasi ja saavutat sen?

Kun unelmat ja haaveet on kartoitettu ja määritelty hyvin ja tulevaan elämänvaiheeseen on asennoiduttu myönteisesti, on unelmat helpompi saavuttaa myös käytännössä. Aarrekartta saattaakin motivoida sinua tavoittelemaan haaveitasi.

 

”Millaista elämä on, kun unelmani on totta?”
(Harju, Kristiina)

 

Kuvallinen kartta -käytännön toteutus

Osa tekee aarrekarttaa leikkaa ja liimaa -tyylillä aikakauslehdistä. Henkilökohtaisesti käytän Pinterestiä. Kuvia ja aforismikuvia voi joko koota kansioihin (yksityisiin tai julkisiin) tai sitten kuvista voi koota esimerkiksi Paint -sovelluksen avulla karkean aarrekartan, jolloin kuvia tai lauseita ei voi vain näpytellä kansioihin vaan joutuu käymään läpi valitsemisprosessin. Pinterestin puolella voit myös asettaa itsellesi ”rajoituksen”, esimerkiksi tavoitteeksi kerätä 10 ja vain 10 kuvaa kansioon.

Itse pidän mielekkäimpänä tapana tulevaisuuden vapaan ”unelmoinnin”. Tällöin ideana on kerätä kuvia tai sanoja, jotka tuntuvat jollain tapaa hyviltä. Mikä kuva/ajatus/sana saa sinulle hyvän mielen? Niiden ei tarvitse liittyä samaan teemaan. Tarkoituksena on antaa alitajunnan puhua ja kuunnella itseään ja omia tunteitaan. Ja ehkä jopa yllättyä lopputuloksesta. Toinen vaihtoehto on keskittyä 1-5 tiettyyn unelmaan tai vaikka rajata unelmakartan perhe, työelämä tai harrastuskäsitteisiin.

pionit-1-2.JPG

Haastan kaikki tämän tekstin lukijat kokoamaan itselleen aarrekartan. Jos tuntuu, että haluat jakaa karttasi kanssani, voit tehdä sen Facebookissa joko julkisesti blogipostauksen alle tai yksityisemmin viestillä. Tärkeintä kuitenkin on, että käytät pienen hetken aarrekartan kokoamiseen ja pohdit, mitä unelmakarttasi viestittää juuri sinulle?

Jos haluat pidemmän projektin ja pidät valokuvaamisesta, luo kesän aikana itsellesi kuvapankki, josta saat koottua voimaa antavan kartan pimenevää talvea kohden. Muista palata luomaasi aarrekarttaan säännöllisesti, jotta saat vahvistettua mieltäsi luomaan sen todeksi. Hyvä tapa onkin jättää aarrekartta näkyville tai palata aarrekarttaan lukemalla, kuuntelemalla tai tunnistelemalla.

Anna itsellesi aikaa muutama kuukausi prosessoida ensimmäistä aarrekarttaasi. Mielenkiintoista on myös päivätä aarrekartat, sillä omasta mielestäni ollut mielenkiintoista palata aiemmin luotuihin karttoihin ja huomata, kuinka ne ovatkin ohjanneet elämää unelmia kohden.

 

Ihania luomisen hetkiä sinulle!

 

 

Lähde:

Aarrekartan avulla kohti uutta (Harju, K.)

Yksi kommentti artikkeliin ”Aarrekartta(si)

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s