Terveelliset Snickers patukat (viljaton, maidoton, ”sokeriton”)

 

Minulla on mieltymys suolaisen ja makean syntiseen liittoon. Ilmeisesti teilläkin, koska sen jälkeen kun nämä vilahtivat Instagramissa ja Facebookissa, on niiden perään kyselty.

Paljon.

Niin paljon, että päädyin lopulta aikaistamaan reseptin julkaisemisajankohtaa. Eihän Snickersin rakastajia sovi pitää tuskissaan. Nämä nimittäin osuivat ainakin omaan makuhermoon ja kovaa. Ja mikä parasta, ainekset ovat terveellisiä.

Myönnän näin avoimesti, että sniikkaillin pakastimen kahvassa useammin kuin muut perheenjäsenet (=päivittäin). Toisaalta onni onnettomuudessa, että perheen pienimmät ovat vasta (aivan) liian lyhyitä eivätkä olisi yltäneet pakastimen hyllylle vaikka olisivatkin saaneet kaapin oven auki. Joillekin elämä on toisia rankempaa.

Totesin jokatapauksessa tämän yhden vuoan kestäneen empiirisen tutkimuksen myötä, näiden Snickersien olevan parhaita, kun ne säilyttää pakastimessa ja antaa patukan sulaa muutaman minuutin ennen syömistä. Hieman itsekuria siis vaaditaan. Mutta vain hieman 😉

raakaSnickers-0645raakaSnickers-0676

Snickers patukat

Pohja:
2rkl agavesiirappia/hunajaa
2dl kookoshiutaleita
2rkl maapähkinävoita (suolaamaton/makeuttamaton)
½dl kaakaovoita
ripaus merisuolaa

Täyte:
10 tuoretta taatelia
½dl kaakaovoita
3rkl maapähkinävoita (suolaamaton/makeuttamaton)
2dl kookoskermaa
ripaus Bourbon vaniljaa
ripaus merisuolaa

n.1-1½dl suolapähkinöitä (itse paahdettuja ja suolattuja tai valmisversioita)

Päällinen:
300-400g kaakaomassaa
1-2rkl kaakaovoita

Pinnalle koristeeksi: suolapähkinöitä ja kookoslastuja

 1. Aloita vuoraamalla metallivuoka (itselläni sisämitoiltaan 10cmx27cm) leivinpaperilla.
 2. Valmista Snickersien pohja. Sulata kaakaovoi ja tarvittaessa myös maapähkinävoi, jotta molemmat ovat helppo sekoittaa muiden ainesten joukkoon. Itse sulatan molemmat mikroaaltouunissa, maapähkinävoille riittää lyhyehkö aika -ajatuksena on vain pehmentää sen rakennetta hieman.
 3. Mittaa kulhoon kookoshiutaleet, agavesiirappi/hunaja, sulatettu kaakaovoi ja juokseva pähkinävoi. Lisää ripaus merisuolaa. Sekoita. Painele seos leivinpaperilla vuoratun vuoan pohjalle ja siirrä pakastimeen jähmettymään.
 4. Valmista täyte. Poista taateleista kivet. Sulata kaakaovoi ja maapähkinävoi kuten edellä. Mittaa kookoskerma, kivettömät taatelit, sula kaakaovoi ja juokseva maapähkinävoi tehosekoittimen kulhoon. Anna koneen käydä, kunnes seos on tasaista. Lisää ripaus Bourbon vaniljaa ja merisuolaa. Sekoita. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa esim. suolaa.
 5. Ota vuoka pakastimesta. Ripottele pohjan pinnalle suolapähkinöitä. Kaada täyte pohjan (ja pähkinöiden) päälle ja siirrä takaisin pakastimeen. Anna täytteen hyytyä rauhassa useampi tunti (tiedän -vaatii malttia, koska olet kuitenkin jo lipaissut lusikkaa täytettä tehdessäsi).
 6. Kun täyte on jähmettynyt kunnolla, voit alkaa valmistaa kuorrutetta.
 7. Päällinen ja kuorruttaminen. Sulata kaakaomassa ja kaakaovoi kattilassa miedolla lämmöllä -sekoita hyvin. Lisää halutessasi makeutusta -omasta mielestäni sitä ei tarvita vaan karvas raakasuklaa tasapainottaa makeaa sisusta.
 8. Ota vuoka pakastimesta ja nosta paljas Snickerspötkö leivinpaperin avulla vuoasta.
 9. Pilko pötkö leikkuulaudan päällä n.10 patukkaan. Siirrä patukoita hieman toisistaan, niin että saat kaadettua sulan suklaan jokaisen patukan päälle tasaisesti.
 10. Kaada lähes vierekkäin olevien patukoiden päälle sulaa suklaata -yksi kerrallaan, niin että koko patukka peittyy. Lisää koristeet heti, sillä suklaa jähmettyy nopeasti jäisen patukan päälle. Tässä kohtaa tulee siis olla nopea, jotta patukoiden täyte ei ehdi alkaa sulaa ja toisaalta, että saat koristeet pinnalle ennen kuin suklaa jähmettyy. Kuorrute  (ja mahdolliset pintakoristeet) tulee siis olla valmiina ja patukka kerrallaan taktiikka lienee fiksuin.
 11. Kun pinta on kuorrutettu ja suklaa jähmettynyt, voit kastaa patukoiden pohjat vielä suklaaseokseen. Suklaamassa-aineksia kannattaa varata hieman extraa, koska patukoiden koosta ja kuorrutuksen paksuudesta riippuen sitä saattaa tarvita enemmän. Itselläni riitti tuo pienempi määrä (300g+1rkl), mutta ”stressittömämpää” kokkaamisesta tulee, kun kuorrutetta jää mielummin hieman liikaa kuin liian vähän. Painotan vielä, on äärettömän tärkeää, että pinta on huolellisesti suklaalla kuorrutettu, jotta patukka pysyy myös sulaessaan kasassa.

 

Tällä ohjeella Snickersin täytteestä tulee siis sulana valuvaa. Jos siis haluat napakamman täytteen, kannattaa kaakaovoin määrää lisätä hieman (n.¼-½dl verran). Itse kuitenkin ihastuin tähän herkullisesti valuvaan koostumukseen, kun suurin osa raakapatukoista on yleensä aika tiiviitä rakenteeltaan.

Kaakaomassa kaakaovoilla höystettynä oli myös tarpeeksi napakka pitämään täysin sisältä sulan patukan koossa.

Se mikä kannattaa huomata, kaakaomassa on eriasia kuin raakasuklaamassa. Kaakaomassa on siis kokonaisista kaakaopavuista hienonnettua kiinteää massaa, johon ei ole lisätty muita aineita kuten makeutusaineita. Itselläni käytössä oli CocoVin kaakaomassa, mutta myös muilta valmistajilta löytyy kyseistä.

Patukat kannattaa säilyttää pakastimessa, mutta myös jääkaappi ajaa asian. Patukoiden sisus sulaa yllättävän nopeasti syömäkelpoiseksi, vaikka patukat olisivat jäässä. Ne muistuttavat jääkylminä Snickers jäätelöä, joka ei näin kesähelteillä ole ollenkaan huono juttu 😉 Jääkaapista otettuna patukat ovat heti syömäkelpoisia eli sen pidempää sulatusaikaa ei tarvita.

raakaSnickers-0684raakaSnickers-0642

raakaSnickers-0662.jpg

Sinua saattavat myös kiinnostaa:

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s