Täydellinen mansikka-mantelitäytekakku

 

Vihaan täytekakkuja. Siinähän se oleellinen tulikin. En siis pidä niistä yhtään. En ole koskaan pitänyt. En etenkään niistä, joihin siivutetaan väliin banaania ja päälle levitetään kinuskia. Niitä, joiden sivuille tursotetaan paksut kermavanat.

Ei vaan nappaa.

Pavlovat ovat mielestäni äärettömän paljon parempia. Samoin raakakakut. Parhaita ovat tietenkin sellaiset herkut, joista jää hyvä olo. Koska elimistöä on oikeasti ravittu myös muutenkin kuin henkisesti. Siksi niitä löytyykin blogista jo pilvin pimein.

Äitienpäiväksi oma äitini kuitenkin toivoi kakkua. Oikeastaan tätä suklaamoussekakkua, MUTTA sain myytyä hänelle ajatuksen mansikkakakusta. Täytekakusta. Täytekakusta twistillä.

Runebergin kakku oli erittäin hyvä. Ja siitä se ajatus sitten lähti. Päädyin täyttämään kakun vielä mansikkamoussella, sipaisemaan päälle hieman kermaa ja jättämään muuten alastomaksi. Niin sanotuksi naked cake:ksi.

Koristeeksi löytyi metsästä jo ketunleivän kukkia sekä pihan yrttiruukusta timjamia. Ovat muuten super suloisia marjojen pareja. Pinnalle tipahteli vielä muutama herkkä ripaus mehiläisen siitepölyä. Aika keijumainen vai mitä?

manteli_mansikkakakku-0681

Käytin itse pohjaan karvasmanteliöljyä, koska olen yksi niistä kieroutuneista (äitini lisäksi), jotka siitä pitää. Veljeni puolestaan ei arvostanut. Hän huomautti siitä kyllä  hyvin hienovaraisesti, mutta en kuunnellut hänen mielipidettään. Sen myönnytyksen kuitenkin tein, että laitoin aromin sulkeisiin. Käytä siis tai jätä pois. Ihan oman makusi mukaan!

 

Mantelikakkupohja

7 kananmunaa (keltuaiset ja valkuaiset erikseen)
1dl mietoa oliiviöljyä
2dl kookossokeria
10dl mantelijauhoja
ripaus suolaa
Bourbon vaniljaa
½tl leivinjauhetta
(manteliaromia)

 1. Kuumenna uuni 175°C:n.
 2. Erottele keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin.
 3. Vaahdota valkuaiset.
 4. Sekoita keltuaisten joukkoon oliiviöljy ja kookossokeri sekä ripaus suolaa ja Bourbon vaniljaa. Lisää halutessasi myös manteliaromia. Sekoita hyvin.
 5. Lisää vielä keltuaisten joukkoon noin 5dl mantelijauhoista sekä leivinjauhe. Sekoita.
 6. Kääntele joukkoon vaahdotetut valkuaiset.
 7. Lisää loput jauhoista varovasti käännellen.
 8. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan (halk. itselläni n.21cm) ja paista uunissa n.40-50min kunnes pohja on kypsä. Jäähdytä ja anna vetäytyä mielellään seuraavaan päivään.
 9. Irrota kakkupohja vuoasta ja käännä ”väärinpäin” (päällimmäisenä ollut paistopinta leikkuulautaa vasten). Näin saat valmiin kakun pinnasta tasaisen. Halkaise kahteen osaan. Nosta ylimmäiseksi jäänyt pohja syrjään ja alimmainen kakkupohja takaisin irtopohjavuokaan. Sulje vuoka.

 

Mansikkamousse

2dl kasvikermaa(/kuohukermaa)
n.500g mansikoita
1rkl vettä
4 liivatelehteä
1-2rkl Dalfourin vadelmahilloa tms.

Koristelu

5-8 kpl mansikoita siivutettuna vuoan sisälle koristeeksi (kts. kohta 2)
kasvikermaa/kuohukermaa kakun pinnalle
marjoja ja syötäviä kukkia, yrttejä
mehiläisen siitepölyä

 1. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
 2. (Siivuta halutessasi mansikoita kakkuvuoan reunoille kakkupohjan päälle, kaunein leikkauspinta irtopohjavuoan reunaa vasten.)
 3. Vaahdota kerma ja soseuta mansikat. Sekoita yhteen.
 4. Kuumenna 1rkl vettä kiehuvaksi (esim. mikroaaltouunissa). Sulata joukkoon pehmenneet liivatelehdet. Kaada kerma-mansikkavaahdon joukkoon kokoajan sekoittaen.
 5. Kaada valmis täyte varovasti irtopohjavuokaan, kakkupohjan päälle. Kaataminen kannattaa aloittaa kakun keskeltä, niin ettei reunoille pystyyn asetellut mansikat kaadu.
 6. Kun koko mansikkamousse on kaadettu vuokaan, tasoita pinta ja siirrä kylmään jähmettymään.
 7. Kun mousse on jähmettynyt kokonaan (n.1-2h), aseta toinen kakkupohja päälle.
 8. Vaahdota pinnalle halutessasi kermaa ja koristele marjoilla.

 

Jos käytät täytteeseen kotimaisia, makeita mansikoita, hillolisää tuskin tarvitaan. Itse kuitenkin valmistin täytteen osin ulkomaisista, tämän kevään tuoreista mansikoista. Mansikoista, jotka eivät ole niitä vahvimmin kesältä maistuvia. Näin täytteen massa jäi myös turhan vienon makuiseksi. Lisää siis tuota Dalfourin taatelihilloa makusi mukaan joukkoon. Voit toki käyttää myös muutakin makua, mutta vadelma voisi toimia kivana, hieman kirpakkana lisänä.

Lopuksi: Olen ajatellut harventaa tänä kesänä koulujen loma-ajaksi postaukset kahteen/vko. Pidän myös muutaman totaalilomapätkän, joiden aikana en ole yhtä aktiivisesti teidän tavoitettavissa. Keskityn siis lapsiin ja lämpimään kesätuuleen, riippukeinuun ja vasta leikattuun nurmikkoon varpaiden alla.

Yksi sydäntä lähellä oleva asia kuitenkin, joka on työnalla, on fysikaaliset aurinkorasvat ja niiden laaja testaus. Olen saanut siis yhteistyön tiimoilta useamman merkin fysikaalisia aurinkorasvoja ja aloittanutkin jo niiden tehotestauksen. Kesäkuun puolella saatte kattavan raportin niistä, ennenkuin itse karkaatte lomille ja poltatte ihonne 😉 Pysykää siis kuulolla!

manteli_mansikkakakku-0670

manteli_mansikkakakku-0676

Muita valmistujaisiin ja kesäjuhliin sopivia kakkuja:

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s