Niin mitä se naprapaatti oikeastaan tekee?

 

Tämä on varmaan yleisin kommentti minkä kuulen, kun vastaan kysymykseen siitä, mitä mieheni tekee työkseen. Ja sinänsä on hassua, etten ole naprapaatin työnkuvaan paneutunut aiemmin blogissani.

Nykyisin tietoisuus naprapatiasta on kyllä ilahduttavasti lisääntynyt Suomessa ja yhä useampi hakeutuu ja ennenkaikkea saa apua naprapaatin vastaanotolla. Pohjoismaissa naprapaatit ovat suurin manuaalista lääketiedettä harjoittava ammattikunta.

Suomen Naprapaattiyhdistys kiteyttää hyvin naprapaatin työnkuvan:

”Naprapaatti on manuaalisen lääketieteen asiantuntija, jonka työssä korostuu taito tutkia ja hoitaa kaikkia toiminnallisia tuki- ja liikuntaelinongelmia, jotka eivät ole vasta-aiheisia kyseiselle hoitomuodolle.”

Naprapatia on tuki- ja liikuntaelinsairauksien sekä tuki- ja liikuntaelimistön toimintahäiriöiden tutkimiseen, hoitoon ja ennaltaehkäisyyn erikoistunut hoitomuoto. Naprapaatti on siis manuaalisen lääketieteen asiantuntija. Suomessa kaikki naprapaatit ovat Valviran ylläpitämään rekisteriin rekisteröityjä terveydenhoitoalan ammattilaisia.

Naprapaatti käyttää vastaanotollaan niin manipulaatio- ja mobilisaatiotekniikoita kuin myös pehmytkudoshoitoja, harjoitusterapiaa ja antaa lisäksi ergonomista neuvontaa.

petriHalonen.jpg

Naprapaatin käyttämät hoitomenetelmät tarkemmin

Manipulaatiohoidon (arkikielessä ”niksauttamisen”) tavoitteena on parantaa nivelen ja pehmytkudoksen liikkuvuutta. Manipulaatiossa nivel, jossa on liikerajoitus, viedään passiivisesti ääriasentoon ja siihen kohdistetaan nopea voimaimpulssi. Parasta tässä hoitomuodossa on, että yleensä nivelen liikelaajuus palautuu tai lisääntyy välittömästi.

Tämä hoitomuoto on auttanut itselläni monesti niskajumeihin, joiden vuoksi parhaimmillaan pää ei ole juurikaan kääntynyt.

Jos manipulaatiohoito kiinnostaa vielä enemmän, kannattaa lukaista tämä Duodecim artikkeli: Onko manipulaatiohoito vaikuttavaa?. Olavi Airaksinen toteaa kyseisessä artikkelissa mm.:

”Hyvä manipulaatiokoulutus ja asiantuntemus on alaan perehtyneillä lääkäreillä, OMT-fysioterapeuteilla sekä kyseiseen hoitoon koulutetuilla kiropraktikoilla , osteopaateilla ja naprapaateilla.”

Manipulaatiohoito on siis turvallista alan ammattilaisen tekemänä, mutta se ei kuitenkaan ole ainoa naprapaatin käyttämä hoitomuoto.

Mobilisaatiossa nivel, jossa on liikerajoitus, viedään toistuvasti ääriasentoon ilman voimaimpulssia. Eli arkisesti ilman ”niksauttamista”.

Pehmytkudoshoito tarkoittaa käytännössä erilaisia lihasvenytystekniikoita, hierontaa, mobilisoivaa hierontaa, lihaskalvovenytyksiä sekä triggerpistekäsittelyä (linkki  vie naprapaatti mieheni kirjoittamaan blogitekstiin).

Harjoitusterapiassa räätälöidään ohjelma asiakkaan tarpeen mukaan eli harjoitetaan eri asioita kuten lihasvoimaa- tai kestävyyttä, nivelten liikkuvuutta tai stabiliteettia (tukea) nivelille. Harjoitusohjelma on toteutettavissa joko kotona tai kuntosalilla.

Ergonominen neuvonta on varmaan terminä jo tutumpi. Siinä pyritään siis vähentämään työympäristön ja arjen tuomia kuormittavia tekijöitä, jotka ylläpitävät asiakkaan kiputilaa tai vaivaa.

Mitä taas tulee raskausaikaan, naprapaatin hoito on turvallista myös raskauden aikana. Käytetyt hoitomenetelmät valitaankin aina raskauden vaiheen mukaan. Raskauteen liittyy monesti mm. alaselkäkipua, si-nivelen kipuja, niskaperäistä päänsärkyä ja esimerkiksi käsien puutumista, joihin voi saada helpostusta naprapaatin vastaanotolta.

Untitled design.jpg

Naprapatia -KELA -korvaus? Vakuutusyhtiön korvaus?

Naprapatia on tunnettu hoitomuoto Norjassa. Kun taas fysioterapia on pitkään ollut Suomessa naprapatiaa tunnetumpi muoto. Osittain, koska lääkärit määräävät useimmiten fysioterapeutin hoitoon eikä esimerkiksi naprapaatin vastaanotolle. Tällä hetkellä fysioterapeutin hoito on myös ainoa, josta saa suoraan lääkärin lähetteellä KELA-korvauksen.

Osalla naprapaateista on myös fysioterapeutin tutkinto, jolloin hoidosta saa KELA-korvauksen. Fysikaalisessa hoitolaitoksessa tai vastaavassa työskentelevän naprapaatin hoidosta saa kuitenkin lääkärin lähetteellä KELA-korvauksen, jos lähetteen ensimmäisen ja viimeisen hoitokerran suorittaa fysioterapeutti. KELA:n mukaan: ”kun naprapaatti toimii laillistetun fysioterapeutin toimitiloissa, fysioterapeutti on hoitovastuussa myös naprapaatin antamasta hoidosta”. KELA-korvaus on kuitenkin tällä hetkellä n.4-8 euroa per hoitokerta riippuen hoitoajan pituudesta eli käytännössä tämän enempää ei siitäkään saa takaisin.

Mitä taas tulee vakuutusmaksuihin, lääkärin mainitessa lähetteessä naprapaatin hoidon sopivan, on tämä useimmiten myös vakuutusyhtiön korvaamaa hoitoa. Korvaus kannattaa kuitenkin tarkistaa aina omista vakuutusehdoista ja tarvittessa  suoraan vakuutusyhtiöltä.

Yhteenvetona naprapaatin vastaanotolle voit hakeutua kun kärsit esimerkiksi:

  • selkäkivusta
  • niska-hartiakivusta
  • iskiasoireista
  • nivelkivusta
  • raajojen kiputiloista (vammat, pistelyt, jomotukset)
  • päänsärystä tai huimauksesta
  • tapaturman tai urheilun aiheuttamasta vammasta
  • leikkauksien jälkeiset kuntoutukset (esim. polvileikkaukset)

Naprapaatti voi toimia yhteistyössä myös työpaikan ja työterveyden kanssa.

Jos kiinnostuit naprapatiasta, löydät helposti lähinnä sinua olevan naprapaatin Naprapaattiyhdistyksen hakemiston avullaYhdistyksen sivut ovat hyvin kattavat ja niistä löytyy myös muuta tietoa.

Untitled design-2.jpg

Sinua saattavat myös kiinnostaa:

 

 

 

Lähteet:

Duodecim. Terveysportti. Onko manipulaatiohoito vaikuttavaa?

Naprapaattiyhdistyksen sivut

Yle. Naprapaatti, osteopaatti vai kiropraktikko? Mistä kannattaa hakea apua selkävaivoihin?

 

 

 

 

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s