Torstain pieni rentoutumishetki

 

Mikä kaikki painaa mieltäsi tällä hetkellä? Kirjaa ajatuksesi paperille. Asia kerrallaan. Rauhassa ja keskittyen.

Nyt, siirrä paperi syrjään ja unohda se.

naturalgoodscompanyMadara-0345

talvitie-0623

Avaa Relaxdaily -kanava Spotifysta tai Youtubesta. Tai valitse jotain muuta mieleistä rentoutusmusiikkia.

Laita puhelin äänettömällä ja aseta sen herätyskello herättämään haluamasi ajan, kuten 10 minuutin kuluttua. Siirrä puhelin syrjään.

Ja käy sitten lattialle selinmakuulle. Sulje silmät.

Jätä kädet ja jalat kehon vierelle tai aavistuksen auki. Mikä parhaalta tuntuu.

Ala tunnistaa hengitysrytmiäsi. Mutta älä muuta sitä.

Jatka rauhallisesti hengittelyä. Anna musiikin soljua sisään ja ulos. Hengitä musiikkia.

Miltä kehosi tuntuu? Mitä tunnet sormenpäissäsi? Entä selkäsi alla? Miltä tuntuvat ilmaan vapaasti heilumaan jääneet varpaat?

Jos ajatuksesi alkavat karkailla, ohjaa keskittyminen lempeästi takaisin hengittämiseen.

Ole. Kunnes puhelimesi havahduttaa sinut takaisin.

 

uni-0749

Miltä tuntuu? Liiallinen elimistön hiilidioksidi määrä (kuten hengitysvajauksesta johtuva) on huono asia. Näin on myös liikahengityksen (hyperventilaation) laita, jossa verisuonet supistuvat ja aivot saavat vähemmän verta sekä siten myös vähemmän happea.

Hitaat hengitykset sen sijaan kasvattavat hiilidioksidin määrää veressä, jolloin verisuonet laajenevat. Näin solut saavat enemmän verta ja elimistö siten enemmän happea kuin nopeasti hengittämällä. Tämän hiilidioksidin sanotaan myös muuttavan verta hetkellisesti happamammaksi ja rauhoittavan sitä kautta hermostoa.

Hengitykseen keskittyminen rauhoittaa myös mielen vain yhteen asiaan.

Entä veikö harjoitus liikaa aikaa? Voisiko tästä tulla päivittäinen tapasi -vaikka juuri ennen iltaunia? Tämän voi nimittäin loistavasti tehdä sängyssä juuri ennen nukkumaan menoa. Eikä ohjenuoran opettelu vaadi juurikaan ponnisteluja. Hektisessä arjessa on tärkeää rauhoittaa myös mieli. Näin myös unenpäästä saa paremmin kiinni ja olo on aamulla levänneempi.

uni-0795

Stressiin ja sen vaikutuksiin elimistössä perehdytään myöhemmin vielä lisää. Siihen asti voit lähteä liikkeelle vaikka näistä:

 

 

2 kommenttia artikkeliin ”Torstain pieni rentoutumishetki

  1. Nelina S. sanoo:

    Ihana postaus ja kauniit kuvat!
    Hengitys on tosiaan nopein, halvin ja aina saatavilla oleva tapa rauhoitella ylikierroksilla paahtavaa hermostoa. Jo muutama hidas uloshengitys auttaa. Käytän sitä itse usein ihan pitkin päivääkin, kun kiire painaa päälle ja stressikäyrä uhkaa nousta. Toimii!

    Tykkää

    • Naprapaatinvaimo sanoo:

      Kaunis kiitos! Kahden pienen lapsen kanssa kotona ollessa on joutunut tähän kiinnittämään erityishuomiota. Se 5min hengittelykin auttaa jo paljon kun menoa ja meininkiä riittää. Vielä kun muistaisi tehdä sitä päivittäin 🙂

      Tykkää

Jätä kommentti