Raskausajan pelastus

Ensimmäisen raskauden aikana lueskelin paljon kirjoja ja artikkeleita raskausajasta sekä synnytykseen valmistautumisesta. Koinkin tästä olleen paljon hyötyä niin raskauden kuin myös synnytyksen näkökulmasta. Nyt meillä painellaan toista raskautta jo viimeisellä kolmanneksella ja toisin kuin esikoista odottaessa, liitoskivut ovat jo alkaneet ja reippaampi kävelykin aiheuttaa supistuksia turhan tiuhaan. Maha kasvaa sf-mitan mukaan aika samoilla käyrillä kuin ensimmäisessäkin raskaudessa eikä olotilassa muuten olekaan sen suuremmin valittamista. Edelleen kotireenit onnistuvat vastuskuminauhoilla ja jonkun verran uskaltaa vielä kahvakuulaakin nostella -ei enää heilutella.

Bongasin esikoisen aikana loistavan liikesarjan vihloville kohdunkiinnikkeille ja lonkankoukistajille ja jaankin sen nyt kanssanne, kuten jo aiemmin Instagramin puolella lupasin. Kyseinen on Malla Rautaparran kirjasta: Raskaus, synnytys ja äitiys -Äidiksi omaa kehoa kuunnellen. Kirja on ehdottomasti vähintään selailun  arvoinen opus etenkin esikoista odottavalle, ensimmäiseen synnytykseen valmistautuvalle. Synnytyksen anatomiaan ja kulkuun sekä kivunlievitysmahdollisuuksiin jne. kannattaa ehdottomasti tutustua etukäteen. Nykyisin tämä etukäteen perehtyminen taitaa kulkea ”aktiivinen synnytys” termin alla, Malla Rautaparran kirjasta löytyy myös oma osionsa tästä ”aktiivisesta synnytyksestä”.

thaimaa.tie-0047.jpg

raskaus-0202.jpg

Toisin kuin kuvissa, liikesarjan tekoalustaksi kannattaa varata tasainen maa/lattia -tuo alaspäin viettävä rinne ei ollut todellakaan paras vaihtoehto, joskin ainoa vaihtoehto. Koita siis suoristaa selkärangan ja jalkojen linjaa ohjetekstien mukaisesti, kuvat ovat tässä lähinnä helpottamassa liikkeen suorittamista, mutta eivät epätasaisen alustan vuoksi ole parhaita. Malla Rautaparran kirjasta löytyy tämä liikesarja kuvina, tekijänoikeussyistä en sitä tähän voi liittää. Tekstimuoto on myös tässä hieman eri, kuin alkuperäisteoksessa. Muistathan tehdä sarjan kehoasi kuunnellen ja keskeyttää tekemisen, jos jokin liike tuntuu pahalta. Ideana on suorittaa koko joogasarja hyvällä fiiliksellä eikä veren maku suussa.

Raskausajan aurinkotervehdys

1-3t1. Seiso suorana, kämmenet vastakkain sydämen edessä.

2. Nosta kädet ylös sivukautta ja kurkota hetki kohti taivasta. Vedä lantiopohja ylös- (=kuin keskeyttäisit virtsasuihkun) ja napa kevyesti sisäänpäin.

3. Taivuta yläkehosi alas niin, että kyljet ja käsivarret pysyvät pitkinä.

3-2-5t4. Viivy alastaivutettuna muutaman hengityksen ajan (tässä kohtaa tasainen alusta olisi on erityisen tärkeä). Tarvittaessa voit nojata käsilläsi tuoliin tai jos liike tuntuu epämiellyttävältä esim. selässä, laskeutua suoraan kyykkyyn/seuraavaan asentoon.

5. Kyykisty ja ojenna vasen jalka taakse. Laske polvi lattiaan. Katso eteen ja työnnä rintalastaa kevyesti eteenpäin. Rautaparta kehoittaa jättämään koukussa olevan polven käsivarren ulkopuolelle, näin selän saakin suorempaan linjaan. Olen kuitenkin itse tehnyt liikettä myös kuten kuvassa, käsi ulommaisena.

6. Jos tasapaino tuntuu pysyvän hyvin, nosta kämmenet hitaasti kohti taivasta.

6-8t

7. Ojenna nyt myös oikea jalka taakse ja asetu punnerrusasentoon. Älä ”lukitse” kyynärpäitäsi. Tasaisella alustalle sinun pitäisi saada vartalosi suoraan linjaan eli käytännössä takamusta hieman alemmaksi kuin kuvassa. Vedä napaa kevyesti kohti selkärankaa.

8. Istu kantapäiden päälle, polvet ulospäin avautuen (vatsalla tila väliin) ja laske otsa vasten lattiaa. Työnnä sitten vuorotellen oikeaa ja vasenta pakaraa taaksepäin. Venytä kylkiä ja käsivarsia eteenpäin.

9. Nouse konttausasentoon.

9-10t

10. Nosta takapuoli ylöspäin ja ojenna polvet. Työnnä käsillä lattiaa, niin, että paino siirtyy jaloilla. Viivy hetki.

11. Nojaa taaksepäin ja astu vasemmalla jalalla eteenpäin, käsien viereen. Työnnä rintalastaa jälleen eteenpäin ja ojenna yläselkä liikkeen lopussa.

12. Nosta kädet kohti taivasta, jos asento tuntuu vakaalta.

11-13t

13. Siirrä oikea jalka vasemman rinnalle ja nosta takapuoli pystyyn. Jätä polvet hieman koukkuun. Nouse ylös selkä pyöreänä.

14. Nosta kädet kohti taivasta ja kurota hetki ylöspäin.

15. Tuo kämmenet jälleen yhteen rinnan eteen.

Malla Rautaparran kirjasta (linkki adlibriksen sivuille) löytyy myös hurjasti muita hyviä harjoituksia kuten hengitys- sekä erilaisia liikkuvuusharjoituksia raskausajalle. Kirjassa on myös oma osionsa synnytykselle (sekä äitiydelle). Jos siis ensimmäinen synnytys lähestyy, etkä ole vielä perehtynyt synnytyksen kulkuun saati alkanut valmistautua siihen, kannattaa uhrata muutama hetki tälle asialle. Netistä hyödyllisiksi koin etenkin Bebesin sivut. Aiheita ja kivunlievityskeinoja kannattaa pohtia ennakkoluulottomaksi, sillä oman kokemuksen perusteella varsinaisen synnytyksen aikana en kokenutkaan ennalta suunniteltuja kivunlievityskeinoja omiksi vaihtoehdoiksi. Ilokaasumaski ahdisti ja kuumassa suihkussa (saati kylvyssä) olo ei tuntunutkaan parhailta. Pitkälti mentiin tuolloin jumppapallon päällä istuen, omassa ”maailmassa”. Mielenkiintoista nähdä, millainen kokemus tuleva synnytys on.

raskaus-0210.jpg

Lähteet: Rautaparta, M. 2010; Raskaus, synnytys, äitiys -Äidiksi omaa kehoa kuunnellen.

4 kommenttia artikkeliin ”Raskausajan pelastus

  • Naprapaatinvaimo sanoo:

   Kannattaa ehdottomasti lueskella niin ymmärtää paremmin mitä esim. synnytyksessä tapahtuu. Toimi kyllä hyvänä valmistautumisena synnytykseen ja toi varnuutta siihen, että keho kyllä kertoo parhaansa mukaan mitä tarvitsee. Tsemppiä loppuodotukseen ja tulevaan synnytykseen -vauva-arkeen en itse ainakaan osannut ennen lapsen syntymää edes orientoitua (ajatukset päättyivät synnytykseen), sekin taitaa olla luonnon suunnittelema juttu 😉

   Tykkää

 1. Anna sanoo:

  KIITOS kun vinkkasit tästä tekstistäsi ja kirjasta Instassani tänään 🙂 Tulin heti lukemaan tämän (uippu!), ja Rautaparran kirjan klikkasin heti varauksiini kirjastoon – pitäisi tulla muutamassa päivässä 🙂

  Aurinkoa! ❤
  Anna

  Tykkää

  • Naprapaatin vaimo sanoo:

   Toivottavasti toimii sinullakin! Kyllä se liike tosiaan on parasta, mitä voi raskausaikana tehdä. Itse huomasin tokaa odottaessani, kun salille ei päässytkään enää niin helposti kuin esikoista odottaessa. Eli kyllä ne ”vaivat” vaan alkoivat (etenkin loppuraskaudesta) ja jos niistä huolimatta lähti treenaamaan, helpotti se usein niitä kipuja.

   Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s