Gluteenittomat, maidottomat ja hiivattomat blinit

Nämä gluteenittomat ja maidottomat blinit ovat pyörineet tehtävälistalla jo pidempään. Kuten tämän vuoden toinen tavoite, gluteenittoman, maidottoman sekä luontaisesti makeutetun mämmin valmistus. En nimittäin ole löytänyt sitä täydellistä, gluteenitonta mämmiä. Viime vuotisessa ”testikappaleessa” maistui vain pomeranssinkuori ja sokeri. Ja suoraan sanoen, jäi syömättä.

Viikonloppuna lähdin näihin super hyviin blineihin liikkeelle tästä ohjeesta, kahlattuani ensin useamman eri blinireseptin. Tuo Kananpoikien bistron ohje vaikutti kuitenkin kaikista parhaimmalta näihin rajoituksiin (gluteeniton, maidoton ja hiivaton).

Reseptissä on useampi vaihe, mutta ne ovat kaiken sen arvoisia. Lupaan sen! Hiivan sijaan hapatin taikinan jälleen maitohappobakteereilla, kuten tämän gluteenittoman ja hiivattoman hapanleivänkin.

Blinitaikina kannattaa siis laittaa tulemaan aamusta, n.4-6h hapatus riittää 1tl maitohappobakteerimäärällä (käytin vahvaa Vivomixxiä, miedommat saattavat vaatia vuorokauden hapatusajan). Itse hapatin taikinajuuren yhden päivän huoneenlämmössä ja siirsin yöksi jääkaappiin odottamaan seuraavan päivän paistoa. Tämäkin toimi hyvin.

Taikina saa kuohkeutensa vaahdotetuista valkuaisista, vichystä ja kohoaa leivinjauheen avulla. Jauhoina käytin vain tattaria.

Gluteenittomat, maidottomat ja hiivattomat blinit

Taikinajuuri:
3dl kädenlämpöistä vettä
1tl maitohappobakteerijauhetta (jauhe/kapseli, jonka sisältö käytetään)
2,5dl tattarijauhoja

 1. Sekoita kädenlämpöinen vesi, maitohappobakteerit ja tattarijauho.
 2. Jätä huoneenlämpöön hapattumaan n.4-6h. Huomioi, että Vivomixxiä miedommilla probioottivalmisteilla (esim. kapselimuotoiset) hapatus saattaa kestää yhden vuorokaudenkin. Taikinajuurta kannattaa maistella ja siirtää juuri kylmään, kun se on hapattunut tarpeeksi. Muuten taikina hapattuu entisestään. Muista kuitenkin, että taikinajuuren joukkoon lisätään vielä nestettä ja jauhoja, joten hapan maku saa olla juuressa vahva.

Taikina (hapatuksen jälkeen):
1 annos hapatettua taikinajuurta (edellinen ohje)

1/2tl merisuolaa
1/2dl oliiviöljyä
2 keltuaista
4 valkuaista
2dl vichyä
2dl tattarijauhoja
1tl leivinjauhetta

öljyä(/voita) paistamiseen

 1. Sekoita taikinajuuren joukkoon suola ja oliiviöljy.
 2. Erottele taikinan joukkoon 2 keltuaista ja puhtaaseen kulhoon 4 valkuaista (tarvitset siis 4 kananmunaa, joista jää 2 keltuaista yli). Jos tarvitset ohjeistuksen kananmunien erotteluun, katso ohje alta.
 3. Vaahdota valkuaiset (erillisessä) kulhossa.
 4. Lisää sen jälkeen taikinamassan joukkoon 2dl vichyä ja 2dl tattarijauhoa.
 5. Sekoita vaahdotetut valkuaiset taikinan joukkoon. Vaahto ei ainakaan itselläni laskenut kovinkaan helposti, joten erityisen varovainen ei tarvitse olla.
 6. Kuumenna lettupannussa tai blinipannussa öljyä (tai voita) ja paista bliniletuiksi (saavat olla n.1cm paksuja). Anna letun paistua rauhassa ja hyytyä pintaan asti, ennenkuin käännät blinin. Muuten lettu hajoaa. Pienemmät letut on helpompi kääntää kuin isot, perinteiset blinit.

Kananmunien erottelu

 1. Kananmunien erottelussa tarvitset yhden puhtaan kulhon (jos tarkoituksena vaahdottaa valkuaiset) sekä 2 lasia. Kopauta kananmunaa toisen lasin reunaan ja erottele munan kuorien avulla keltuainen valkuaisesta.
 2. Anna valkuaisen valua yhteen lasiin ja kaada keltuainen toiseen lasiin (tai 2kp suoraan taikinan joukkoon tässä bliniohjeessa).
 3. Kaada sitten eroteltu valkuainen puhtaaseen kulhoon odottamaan.
 4. Toista vaiheita tarvittava määrä.

Löysin yhden selkeän videon erottelusta K-ruoka -sivustolta. Ainoa ongelma mikä kyseisessä on, kaikki valkuaiset rikotaan samantien suoraan kulhoon. Se miksi tämä on ongelma: jos viimeinen keltuainen hajoaakin vahingossa eroteltaessa kulhoon valkuaisten joukkoon, joutuu valkuaisten erottelun aloittamaan alusta. Sillä valkuaiset eivät vaahtoudu, jos joukossa on vähänkin rasvaa (keltuaista tai esim. likainen kulho). Se puolestaan ei yleensä haittaa, jos keltuaisten joukossa on hieman valkuaista.

Näitä kuohkeita blinejä kannattaa ehdottomasti kokeilla, eikä hapattamista kannata pelätä etukäteen. Se tuo blineille ominaisen happaman maun, josta hiivatonta noudattavankaan ei tarvitse luopua.

Herkullisia, helmikuisia blinihetkiä siis ❤

Gluteenitonta hapanleipäohjetta kannattaa myös koittaa, jos se ei ole ennestään tuttu 😉

Sinua saattavat myös kiinnostaa:

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s