Makea chilikastike kookossokerista

Olen pitänyt vapaata blogin kirjoittamisesta ja keskittynyt kirjan viimeistelyyn sekä niiden 15:sta veriletun päivittäiseen syömiseen (jep, nyt rupeaa tökkimään). Ferritiinimittaus on ensiviikolla, joten sitten nähdään mihin tämä syöty määrä on riittänyt. Jos ferritiini kiinnostaa enemmän, kannattaa kurkata alle listatut blogijutut ennen viimeistä yhteenvetopostausta labrojen jälkeen.

Nyt kuitenkin varsinaiseen aiheeseen eli kanansiipiin. Joskin makea chilikastike toimii kyllä monen ruoan kanssa, kalatacoista kasvisruokaan. Meillä jostain syystä kuitenkin kanansiivet ovat lastenkin rakastamaa sormiruokaa, jota on kiva dipata jonnekin. Ainakin meidän aikuisten mielestä.

Kotitalousopettajaksi opiskellessani Helsingin yliopistolla, tutustuimme erään kurssin puitteissa ruokakulttuureihin. Tutustuminen tapahtui ns. havaintoesitysten kautta eli jokainen pari sai yhden ruokakulttuurin, joka piti sitten muutamin esimerkkiruokalajien esitellä muille. Pääsimme siis laittamaan ruokaa vinopeilin alle, jonka avulla ”katsomossa” istuneet näkivät mitä kätemme tekevät keittiössä. Varsinainen ruokaohjelmakokemus siis 😉

Yksi ohje jäi Thaimaa havaintoesityksestä mieleen ja se oli makea chilikastike. Varmaan koska, sitä on järjettömän helppoa tehdä itse.

Nyt lähdin mukailemaan ohjetta Dansukkerin sivuilla olevan ohjeen pohjalta, koska tuo havaintoesityksen ohje ei valitettavasti ole enää tallella (kaikkea muuta Puhdistuksen teknologia -kurssin luentomateriaalista lähtien löytyykin sitten näin keväällä karsittavista arkistoista).

Makea chilikastike kookossokerista

1 1/2dl kookossokeria
1 1/2dl omenaviinietikkaa
1dl vettä
1/2tl merisuolaa
2 valkosipulin kynttä
1 punainen chilipaprika
1 vihreä chilipaprika
1 tuore jalopeno

Suuruste:
1dl vettä
2tl perunajauhoa

  1. Sekoita kattilassa kookossokeri, omenaviinietikka, vesi, merisuola, kuorittu ja hiononnettu valkosipulin kynsi sekä siivutetut chilit (voit toki käyttää vain punaisia chilejä tai vähentää määrää, jos et halua niin tulista).
  2. Kuumenna seos ja anna kiehua n.5min.
  3. Sekoita 1d vettä ja perunajauho keskenään lasissa. Kaada kiehuvan chilikastikepohjan joukkoon samalla sekoittaen. Anna pulpahtaa muutaman kerran kokoajan sekoittaen. Ota pois liedeltä ja anna jäähtyä. Chilikastike on dippausvalmista ja säilyy jääkaapissa (meillä ollut kuukaudenkin päivät kaapissa jemmassa, on käyttökunnossa kunnes on hometta 😉 ).

Saat kastikkeesta myös miedompaa, jos halkaiset chilipaprikat ja kaavit siemenet sekä valkoisen ”sisuksen” pois. Niissä on erityisen paljon chilien tulisuudesta.

Älä myöskään unohda näitä:

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s