Proteiinia ei tarvitse ahmia -se ei ole ”terveysruoka-aine”

 

Otsikossahan se oikeastaan tuli. Kaikki olennainen.

”Sisältää proteiinia”, proteiinipatukka, proteiinirahka, proteiinijauhe, proteiinimaito…

Missä vaiheessa proteiinista on tullut terveysruoka-aine, jota kauhotaan kaksin käsin? Parempi, mitä enemmän saadaan.

Vai onko?

Proteiinit muodostuvat aminohapoista ja ovat elimistön kudosrakenteiden ja toimintojen (esim. hormonit, verenhyytyminen jne.)  kannalta tärkeitä. Tärkeää on myös saada riittävästi välttämättömiä aminohappoja, joita kehomme ei pysty valmistamaan itse ilman, että saamme niitä ravinnosta. Tästä syystä esim. vegaanien tulee kiinnittää erityishuomiota juuri proteiinin laatuun eli syödä proteiinin lähteitä monipuolisesti (kuten kyllä sekasyöjänkin, mutta proteiinien kannalta ei niin merkittävää).

Proteiinit sisältävät kuitenkin mm.typpeä, joka sekin on hyvä sekä huono asia. Kuten pitkälti kaikki mistä väännetään (turhaan). Maksan ja munuaisten pitää poistaa typpi, joten hyvin suuret proteiinimäärät rasittavat munuaisia. Typpitasapaino on kuitenkin tärkeää, jotta elimistö ei pura omia kudoksiaan aminohappojen tarpeessa. Typpitasapainon ollessa positiivinen, esim. lihaskudosta rakentuu enemmän kuin hajoaa. Ruoasta pitää siis saada riittävästi (toistan, riittävästi) proteiineja typpitasapainon säilyttämiseen. Kuitenkin suomalaiset saavat keskimäärin suositusten mukaiset määrät proteiinia ilman, että kiinnittävät siihen erityishuomiota.

Juha Hulmi toteaa Lihastohtori -blogissaan:

”Aktiivisesti liikkuvan lihaskasvuun tähtäävän ihmisen proteiinintarve on n. 1,4-1,8 g / painokilo proteiineja ja suuremmasta proteiininsaannista yli jääneet proteiinit käytetään lähinnä energiaksi, ei lihasten rakennusaineiksi.”

Näin.

Hulmi myös painottaa, että lihaskasvuun tähtäävässä harjoittelussa olennaisempaa on syödä proteiinipitoista noin tunnin sisällä harjoittelusta. Ja huom, sen ei tarvitse olla proteiinijauhe. Etenkin heralla (maidon proteiini) on paikkansa nopeamman palautumisen kannalta, mutta se ei ole välttämätön. Lihas kasvaa siis ilmankin maitoa tai maitotuotteita (Trust me!!). Jos kuitenkin palautusjuoma kiinnostaa sinua enemmän, olen kirjoittanut kyseisestä aiemmin täällä. Itselläni ei tällä hetkellä ole käytössä varsinaista palautusjuomaa vaan otan aminohappoja puhtaasti mentaalisista syistä 😉

proteiinijauheet-0796

Painonpudotuksen yhteydessä sensijaan kannattaa kiinnittää huomiota proteiininsaantiin. Sillä typpitasapainon saavuttamiseen tarvitaan enemmän energiaa energiansaannin ollessa niukkaa. Tuolloinkin proteiinin osuus kokonaisenergiansaannista tulisi olla (vain) 20-25%.

Miksi sitten kehonrakentajat syövät suuria proteiinimääriä? Yksi syy saattaa olla, että halutaan vain varmistaa lihaksia rakentava anabolinen tila. Koska lihasten rakentaminen on usein ykkösprioriteetti. Toinen syy mikä kannattaa ainakin kovalla kilpailutasolla ottaa huomioon, on anabolisten aineiden käyttö, joka lisää proteiinintarvetta.

Toki muissakin kilpaurheilulajeissa liikutaan ääripäissä tulosten maksimoimiseksi ja proteiinimäärät saattavat vaihdella suurestikin. Kilpaurheilu on kuitenkin KILPAurheilua. Työtä, jossa harjoitellaan päivän aikana useita kertoja. Eli täysin eri asia kuin peruspunttaaja ja arkiliikkuja. Et siis tarvitse proteiinirahkaa (voi kyllä, PROTEIINIrahka), -vanukasta tai -jauheita arkielämässäsi. Paljon paljon järkevämpää olisi syödä kunnon ruokaa säännöllisesti. Vaikka se vaatii enemmän vaivaa kuin jauheen sekoittaminen veteen.

Se mistä meidän pitäisi olla perusväestönä huolissaan, on kasvisten ja marjojen syönti. Niissä jäämme alle jo ennestäänkin pienen 500g päiväannoksen. Näin myös kuidunsaanti jää keskimäärin suositusten alle.  Jos sinua kiinnostaa kuinka vähän 100g kasviksia/hedelmiä/marjoja oikeasti on, kurkkaa tämä aiempi postaus.

kasvistenvari.lila-0305

Sinua saattavat myös kiinnostaa:

 

2 kommenttia artikkeliin ”Proteiinia ei tarvitse ahmia -se ei ole ”terveysruoka-aine”

 1. Heidi sanoo:

  Hyvä kirjoitus! Olen vegaani, ja usein saan sekasyöjiltä kuulla siitä, etten ikimaailmassa voi saada tarpeeksi proteiinia elääkseni terveellisesti. En käytä erityisemmin niin sanottuja lihankorvikkeita ruokavaliossani (nyhtökaura, soijavalmisteet kuten soijapalat jne tai tofu), vaan elän hyvin pitkälti ihan puhtaahti luonnollisilla raaka-aineilla. Kuitenkin koen saavani riittävästi proteiinia ihan vaan pavuista, pähkinöitä, siemenistä ja ihan vaan peruskasviksista, ja sitäkös monen sekasyöjän on vaikea sulattaa. Varsinkin, kun suomessakin on jo usean vuoden ajan ollut se protskuhypetys käynnissä. Treenaan ja juoksen aktiivisesti ja elän energistä viisihenkisen perheen arkea, joten en koe edes tarpeelliseksi erityisemmin seurata proteiininsaantia sen kummemmin.
  Mukavaa sunnuntaita!
  -Heidi, http://www.heiheidi.com

  Tykkää

  • Naprapaatin vaimo sanoo:

   Terveiset Heidi Lapista! Anteeksi siis, että vastaus on viipynyt. Vegaanin kannattaa proteiinin laadun kannalta kyllä laskeakin tai ainakin varmistaa, että saa monipuolisesti aminohappoja (etenkin kaikki välttämättömät). Mutta kuten sanoit, jos syö kasviproteiinia monipuolisesti, niin ei sekään sulje pois että saisi riittävästi 🙂

   Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s