Vinkkejä arkeen yksin lasten kanssa -sekä ajatuksia ”yh-viikonlopuista” ja ”reissuleskeydestä”

 

Nyt on luvassa ajatuksia.

Ajatuksia siitä, kun on useamman viikon yksinään lasten kanssa kotona, miehen ollessa reissussa.

Ajatuksia siitä, kun hoitaa yksin arjen pyörittämisen. Ja ne uhmakilarit.

reissuhommissa-0814.jpg

Yh-viikonloppu tai yh-viikko

”Ai sulla on yh-viikonloppu?” ”Ai sulla on yh-viikot taas?”.

Ei. Ei mulla itseasiassa ole.

Koska minä en ole yksinhuoltaja.

Yleensä en jaksa lähteä tähän vääntöön, vaan tyydyn toteamaan ”jep”. Koska se on vain niin paljon helpompaa. Eikä se vääntö johtaisi mihinkään.

Ja kyllä, varmasti tuo termi on livahtanut läheisimpien ystävien kuullen myös minulta, joskin yleensä pyrin ilmaisemaan, että mies ”on reissussa”.

Kuitenkin varon visusti mainitsemasta julkisesti tuota termiä. Koska koen, että sen käyttäminen saattaisi loukata jotakuta toista. Joka OIKEASTI on yksinhuoltaja.

Loukata, koska silloin saattaa olla oikeasti yksin. Tavalla, jota me parisuhteessa olevat emme ymmärrä.

Toki itsekin koen olevani välillä pitkiä aikoja yksin, jos toinen on toisella puolella maapalloa ja aikaeron vuoksi emme ehdi juurikaan jutella. Yleensä soitettujen videopuhelujen tarkoitus on, että lapset näkevät isin. Ja valitettavan usein, nettiyhteydet pätkivät.

En siis jaa tuolloin juurikaan arkeani kenenkään toisen kanssa, jollen sitten ystävieni ja oman äitini. Mutta illalla lasten saadessa samaan aikaan väsykilarit, olen yksin. Toisaalta ei se ”tavallinen” arkikaan n.klo9-19 työpäiviä tekevän miehen kanssa aina helpompaa ole.

Silti, en ole yksinhuoltaja, yh. Mieheni tulee kotiin reissun tai työpäivän jälkeen ja pääsen jälleen jakamaan arkea hänen kanssaan. Hän auttaa, silloin kun on kotona. Osallistuu. Pitää vapaapäiviä ja lomailee kanssamme.

 

Reissuleski

Toinen, jotenkin aivan järjettömän ärsyttävä termi. En oikeastaan osaa sanoa miksi ärsyttää, mutta ärsyttää.

Ehkä siksi, että ei, en ole leski. Ja samat asiat kuin edellä. Lähipiirissämme on oikeasti leskiä ja en näe mitään hauskaa siinä.

Ei varmaan tarvitse syvemmin perustella.

vauva2017-0434.jpg

Mitä sitten?

Mies on vain reissussa. Vain reissussa.

Ei, en seivästä näitä edellisiä termejä käyttäviä, mutta toivoisin, että tiedostettaisiin mihin ne oikeasti viittaavat. Otettaisiin huomioon, että ne SAATTAVAT loukata.

Itse en koe tilannettamme hankalaksi. Enkä mitenkään mielettömän raskaaksi. Toisaalta mies on nyt selvästi vähemmän reissussa kuin aiemmin. Esikoisen vauvavuotena hän oli huomattavasti enemmän, kuin kuluneen vuoden aikana.

Hän on kuitenkin ollut reissuhommissa koko meidän yhdessäoloajan. Olen siis tottunut. Ja tavallaan myös nautin.

Nautin, koska iltaisin, kun saan lapset klo21:n aikoihin nukkumaan, minulla on aikaa vain itselleni. Saan hetken täysin omaa aikaa.

Toki on myös väsyttävää olla aamusta iltaan lasten kanssa ja keskustella pääasiassa lasten kanssa. Ja kaikki vanhemmat tietävät kuinka antoisaa pelkkä tämä kommunikointi on. Paino sanalla pelkkä.

Mutta toisaalta olemme siitä onnekkaita, että pidempien reissujen aikana meille jää yleensä auto.

Yleensä aikataulutankin näille viikoille ohjelmaa etukäteen. Väliin jää rauhallisia kotipäiviä, mutta noina viikkoina pyrimme aktiivisesti näkemään muita. Koska pystyn olemaan varma, ettei noiden parin viikon aikana mieheni tarvitse autoa. Kotona 2 viikkoa lasten kanssa pyöriessä menisi hermot kaikilta. Aivan varmasti.

En mitenkään nauti lasten kanssa yksin kaupassa käymisestä (tai ylipäätään missään jossa he ovat kapinoiden ”kahlittuina” johonkin). Yksi lapsi menee, kaksi lasta ei.

Ei etenkään, kun he yleensä ylttävät toisiinsa reissun aikana. Silloin pääsee vähintään tökkimään toista silmään, jos ei puremaan sormeen tai kiskomaan pipon naruja. Ja aina pystyy huutamaan. Ah, nautinto on valmis.

Siksi käymme suuremmat ruokaostokset ennen miehen reissua.

Mutta kuten sanoin, mieheni tulee kotiin. Pakastin on keksitty. Kaapit saa täytettyä ennen toisen reissua ja kasvikset haettua lapset tupliin kytkettyinä lähikaupasta. Pieniä arjen selviytymiskeinoja siis. Siksipä kokosin teille listan.

kotityot-0086

sormiruokailu-0382

Vinkkilista
 1. Varmista perustarpeen NÄLKÄ tyydyttäminen
  • Pakastimeen lihoja (ja hätävarakasvikset kuten sokeriherneet tai vihreät pavut)
  • Jääkaappiin järkevät määrät ruokaa
  • Kuivakaappeihin pastaa, riisiä jne.
  • Pikavälipalaa (ainakin itsellesi, jotta jaksat laittaa lapsille hermostumatta välipalan/ruoan heidän huutaessa)
 2. Anna lapsille huomiota
  • Ota mukaan arkiaskareisiin, tiskikoneen tyhjentämiseen ja ruoanlaittoon (vaikka askareet kestäisikin tällöin ikuisuuuuuden -aloita siis tarpeeksi ajoissa, aikaahan teillä on 😉 )
  • Sovi mukavaa tekemistä (lapsille leikkikavereita ja sinulle aikuista keskusteluseuraa) mieluiten useammaksi päiväksi -jätä väleihin kuitenkin myös rauhallisia kotipäiviä, sillä lapsetkin väsyvät
  • Höllää rutiineista, pyykkikori saa tursuta, jos joku päivä ei vain jaksa (ja niiiiin tiedän siivoukseen ja järjestykseen naksahtaneena tämän vaikeuden)
 3. ”Vapaudu vankilasta” -kortti 
  • Kivaa tekemistä :
   • yhdessä leipominen
   • muovailuvahat
   • maalaaminen (vesivärit, sormivärit, sokerimaalaus…)
   • lastenmusiikit ja yhdessä tanssiminen -aikuinenkin voi heittäytyä
   • majan rakentaminen
   • ”apinaradan” tekeminen sohvatyynyistä olkkariin -saa pomppia ja ryömiä!
   • ikätasoon sopivan pelin pelaaminen (huojuva torni on parasta kaiken hajottavan taaperon ja hajottamisesta suuttuvan uhmaikäisen kanssa kanssa)
   • kylpy -aivan sama onko kello 10 aamulla, sillä jos tilanne vaatii vaahtokylpyä, anna kuplia
   • saippuakuplien puhaltelu
  • Jemmaa kaappiin jokin peli tai muu kiva ”yllätys”, jonka pääset kaivamaan esiin todella tiukan paikan tullen. Tätä ei ole pakko käyttää, mutta on hyvä olla varalla.
  • Saatko ystävääsi/äitiäsi/isääsi/sisaruksiasi käymään? Edes hetkeksi? Niin että pääset edes kerran kahden viikon aikana salille tai lenkille tai kahville ilman lapsia? Ja uskallappa käyttää tämä aikaa siivoamiseen. Trust me. Ei kannata. Siivoamisen voi aina tehdä lasten kanssa 😉
 4. Ei tarvitse kestovaippailla (=vähemmän pyykkirallia = enemmän lasten kanssa oloa)
  • Kyllä, kannatan ekologiaa, mutta rehellisyyden nimissä, kuopuksen kanssa ei olla kestoiltu juurikaan. Koska en vain ole jaksanut. Olisi pitänyt tajuta jo esikoisen aikana. Että ei ole pakko, jos ei jaksa.
  • Kestoille hyvä, normikertisvaippoja ekologisempi vaihtoehto on Naty -merkkiset, osin maissista valmistetut ekokertikset. Ei, ne eivät ole ergonomisesti muotoiltuja ja venyviä sekä saattavat tuntua jähmeiltä ultramuotoiltujen kertsien jälkeen, MUTTA ne ovat ekologisempia ja osin uusiutuvista materiaaleista valmistettuja.
 5. Hommaa itsellesi jotain kivaa tekemistä illaksi
  • Kun saat lapset nukkumaan, varaa itsellesi jotain kivaa. On se sitten kupillinen teetä ja kirja tai jakso lempparisarjaa. Juustoa ja hedelmiä. Kasvojen kuorinta ja naamio. Jotain kivaa. Mutta huolehdi, että menet nukkumaan tarpeeksi ajoissa. Koska väsymys kostautuu. AINA.

Onko sinulla jakaa kivoja keinoja maustaa arkea? Askartelua tai pikkupuuhaa?Selviytymiskeinoiksi en niitä halua nimetä, koska elättelen toivetta, ettei arjen tarvitsisi olla selviytymistä 😉

 

Sinua saattavat myös kiinnostaa:

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s