Kurkistus ruokakassiimme

 

Luin taannoin blogitekstin ruokaostoksista. Siitä kuinka niissä voi säästää (mm. älä mene kauppaan nälkäisenä/kiukkuisena/kiireisenä), koska kirjoittajan mielestä 1000e/kk nelihenkiseltä perheeltä on aivan liikaa.

Ja onhan se paljon rahaa. Oikeasti todella paljon.

Jos sitä ajattelee vain ruokana. Pakollisena polttoaineena.

Jos sitä ajattelee asiana, joka voi pitää sinut ja perheesi terveenä tai vaihtoehtoisesti sairastuttaa, saakin ajatus hieman eri sävyä. Vai mitä?

Itse ainakin laittaisin heittämällä tuon 1000e/kk ruokaan, jos se voi pitää meidät terveempinä. Joskin itse peilaan tätä automaattisesti jo sairastettuun syöpään. Sillä tiedän tasan, mitä voin menettää.

Kauppareissulla kassoilla päähäni pälkähti ajatus. Ajatus kuvata teille ostoksemme. Koska kukin meistä taitaa vahingossa tai tarkoituksella välillä kuikuilla muiden ostoskoreihin.

ruokaostokset-0762

Tässä ovat siis viikkomme isommat ostokset -sillä olemme päättäneet alkaa keskittää ostokset yhteen isompaan reissuun monien pienien käyntien sijaan. Tähän on useampikin syy.

A. Lähikauppamme on kalliimpi, kuin iso hypermarket.

B. Molempien lasten kanssa kaupassa päivittäin ravaaminen ei ole mitenkään nautinnollista, joskin käy lenkistä. Rattaisiin ei kuitenkaan mahdu koko viikon ostoksia.

C. Hypermarketissa heviosasto on myös laajempi, lähikauppamme ei valitettavasti täytä tarpeitamme tarpeeksi monipuolisesti.

 

Mitä siis ostimme?

Sain kulumaan ruokaostoksiin n.185€. Ostoksiin sisältyi mahdollisille virpojille pieniä suklaamunia (kuvissa oikealla) sekä esikoisellemme alunperin ostettu Mignon muna, jonka päädyin kuitenkin korvaamaan näillä itse tehdyillä suklaamunilla. Mignon muna siis odottelee vielä(kin) kaapissa syöjää.

Lihoja meillä löytyy pakkasesta, joten niitä ei tällä kauppareissulla juurikaan tarvinnut ostaa. Tarkistamme kuitenkin aina -30% tärpit, etenkin luomun osalta. Ja kyllä, laitan ne useimmiten vielä pakkaseen, vaikka periaatteessa ei kai saisi. Olemme pysyneet toistaiseksi terveinä 😉

Kauppakassin hintaa puolestaan nostivat karhunvadelmat, vadelmat sekä pensasmustikat, jotka ostin tyttäremme 1v. päivää ajatellen. Hän rakastaa marjoja, etenkin pensasmustikoita. Myös ananaskirsikat olivat tarjouksessa n.1€/rasia hinnalla, joten niitä tarttui kolme mukaan. Sesongit vaikuttavat ylipäätään aika paljon ostoksiimme.

Toisaalta pohdin myös sitäkin, että koska emme syö karkkia tai juurikaan makeaa, miksi lapsille ei voisi pitää marja- ja hedelmäpäivää. Joka viikonloppu, vaikka lauantaisin, jotain spesiaalia. Voisimmeko siis korvata lasten ”makeanhimon” järkevämmin ja luoda spesiaalin ”karkkipäivää” korvaavan päivän. Joskus leipomalla raakakakun, joskus pizzan. Joskus tuoreilla marjoilla tai isolla kulhollisella hedelmäsalaattia. Tai ehkä aamupalaksi vohveleita?

Toiselta kauppareissulta löysin muuten vuohenmaidosta tehtyä jogurttia, josta tein super hyviä, hieman happamia vohveleita. Sellaisia, joihin lapsuudessa tutuin, kun äitini käytti kermaviiliä vohvelitaikinaan. Vuohenmaito ei kuitenkaan aiheuta hengitysteiden tukkoisuutta itselleni lehmänmaidon lailla, joten se näyttäisi ainakin satunnaiskäytössä sopivan. Lupaan jakaa tuon ohjeen pian!

Seuraavaksi luettelona mitä ostimme kaupasta.

ruokaostokset-0761

Vasemmalta ylhäältä oikealle:

 • Pakasteesta puolukoita ja sokeriherneitä
 • Muutamaa eri salaattia
 • Minttua ja lehtipersiljaa
 • Luomu parsakaaleja 3kpl
 • Kukkakaalin
 • Myskikurpitsan
 • Luomu inkivääriä
 • Punasipuleita
 • Paria oliiviöljyä
 • Ne pääsiäiskarkit
 • Minitomaattilajitelma
 • Suolakurkkuja (niitä aitoja maitohappobakteerikurkkuja)
 • -30% tarttui luomu kasslerpala sekä broilerin jauhelihaa
 • 3 pkt luomu kananmunia
 • Luomu goudaa, luomu kermaa, luomu voita
 • Luomu maitoa -koska päiväyksen lähestyessä tarjouksessa ja olin luvannut tehdä esikoiden kanssa itse juustoa
 • Täysmaitojuoma, vähälaktoosinen (kahviin)
 • Tuoreet marjat
 • Luomu banaaneja
 • Porkkanoita, palsternakkoja, keltajuuria, bataattia
 • Punaisia ja keltaisia paprikoita
 • Kahta vihreää teetä
 • Luomu kahvipapuja
 • 3pkt ananaskirsikoita
 • Savulohta ja turskaa
 • Polmelo, passionhedelmiä (sesonki!), mangoja (sesonki!)  luomu omenoita
 • Herra Hakkaraisia pari rasiaa

 

Olemme vakavissamme siirtymässä luomuun lihoissakin ja ajatus raakamaidosta on pyörähtänyt mielessä. Nyt kuitenkin ehkä tämä luomun lisääminen ensin. Ja lähinnä eläinten olojen vuoksi. Joskin -30% tuotteita tarttunee jatkossakin mukaan jo ruokahävikin vähentämisen vuoksi.

ruokaostokset-0763

Pieninä täydennysostoksina viikon lopuksi kävin hakemassa kaupasta vielä seuraavat:

ruokaostokset-0921.jpg

Kylmäpuristetut kookosöljyt, mantelijauhot ja raakakaakaot jne. tilaan netin kautta eli niitä emme osta kaupasta. Tässä kohtaa halvempi hinta on iso syy tilata netin kautta. S-ryhmällä on kuitenkin hyvänmakuisia ja hinnaltaan kilpailukykyisiä pähkinöitä, joita ostamme. Niihin kannattaa siis tutustua!

Herääkö ajatuksia? Voin kuvailla myös jatkossa ostoksiamme, jos teiltä löytyy kiinnostusta 🙂

 

Sinua saattavat myös kiinnostaa:

 

6 kommenttia artikkeliin ”Kurkistus ruokakassiimme

 1. Mammanen sanoo:

  Ruoka on asia missä itsekin panostan. Yritämme syödä mahdollisimman puhdasta ruokaa. Lihat hankimme lähituottajan omasta kaupasta huomattavasti edullisemmin ja onneksi oapoa käy metsällä joten hirveä syömme aika paljon. Luomuna pyrin ostamaan paljon. Kesällä kasvatan itse salaatit,yrtit ja perunaa sen mitä mahtuu, yrtit kerään pakastimeen kesän aikana talvea varten, marjat kerään itse metsästä ja sieniä saan tutulta. Se on iso säästö kun on marjoja ja sieniä ilmaiseksi pakastin täynnä.

  Ruoka menoissa voi helposti säästää juurikin suunnitelmallisuudella ja tekemällä itse mahdollisimman paljon. Meilläkään ei herkutella kuin kerta viikkoon joten rahaa ei herkkuihin uppoa. Meillä kuukaudessa ruokaan menee noin 500 euroa, lihaa kun ei juuri osteta hirven takia. Vauva syö vielä pieniä määriä ja koska imetän niin korviketta ei tarvi. Maitoallergia on esikoisella ja jonkin verran kalliimpia ovat korvaavat tuotteet.

  Musta on mielenkiintoista nähdä teidän jääkaappiin 🙂

  M/Äiti jumppaa-blogi
  http://www.lily.fi/blogit/aiti-jumppaa

  Liked by 1 henkilö

  • Naprapaatinvaimo sanoo:

   Oi wau! Me ei olla vielä löydetty edullista lähituottajaa. Olisi ihana saada riistaa enemmän, mies onkin pohtinut metsästyskorttia. Isäni luona syömme aika usein riistaa ja saadaan sieltäkin mukaan sitä, mutta emme valitettavasti niin paljon, että se riittäisi pelkästään. Poroa olemme tilanneet netin kautta Lapista ja jatkossa ehkä suoraan tutun kautta. Itse olen myös marjoihin hurahtanut, sieniäkin rakastan kerätä, joskaan kaikkien lajien sokerit eivät täysin sovi tähän kroppaan.

   Minusta on mahtava kuulla, että imetys sujuu. Täälläkin jatketaan vielä sitä taivalta 1v:n kanssa ja on kyllä todella iso säästö ettei ole kummallekaan tarvinnut muuta maitoa antaa. Toisaalta tässä myös terveysnäkökulma ollut tärkeä.

   Olisi kyllä upeaa saada enemmän riistaa, sillä säästäisi pitkän pennin. Ostettuna onkin jo arvokkaampaa. Joskin olemme alkaneet ostaa yhä enemmän myös ”halvempia” lihanosia. Kun muutkin ruhonosat ovat hyviä ja luista keitetty liemi todella hyvää! 🙂

   Tykkää

 2. Naprapaatinvaimo sanoo:

  Elina vastaan parhaan muistini mukaan 😀

  Olemme sinänsä ”tylsiä” ruoanlaittajia, että teemme aika usein uunijuureksia (porkkana, palsternakka, kelta/raitajuuret, bataatti, peruna, sipuli). Ne kun tuntuvat maistuvan lapsille ja olemaan hellävaraisempia vatsalle. Parsakaalin ja kukkakaalin keitämme useimmiten. Minttua käytin sekä hedelmäsalaattiin että vihersmoothien joukkoon. Jälkimmäiseen kului myös osa salaatista. Lopuista salaateista teimme ihan ”perussalaattia” oliiveilla, tomaateilla sekä vuohenjuustofetalla.

  Voita käytän usein öljyn kanssa paistamiseen. Öljy kuluu pitkälti itse tehtyyn majoneesiin, joka on meillä aika peruslisuke. Tai ainakin minulla 😉

  Luomumaidoista tein esikoisen kanssa kotijuustoa, kun juoksutinta oli jääkaapissa 🙂 Hedelmistä ja marjoista syntyi hedelmäsalaatti sekä söimme ”sellaisenaan”.

  Broilerin jauhelihasta teen useimmiten joko riisin ja kasvisten kanssa ”söttöä” tai tomaattisen jauhelihakastikkeen gluteenittoman pastan kanssa. Siihen käytän myös kirsikkatomaatteja tuoreena. Useimmiten riivin mauksi ja väriksi päälle erilaisia yrttejä (oreganoa, rosmariinia, kirveliä, lehtipersiljaa).

  Kaslerista teimme pihvit ja korkkasimme grillikauden. Herkkusienet humpsahtivat samalla vartaisiin yhdessä paprikan ja kesäkurpitsan sekä sipulin kanssa.

  Savulohi syötiin sellaisenaan salaatin ja perunan kera. Pitkästä aikaa keitimme perunoita ja totesimme, että ehkä niitä voisi keittää useammin. Nuo luomut olivat aika kivan makuisia. Tai lähinnä maistuivat joltain tähänkin aikaan vuodesta 🙂 Turskan paistoin voissa pannulla, nyt en muista enää mitä oli lisukkeena…

  Kananmunia paistamme välillä aamupalalla tai sitten kuluvat esim. pannariin, vohveleihin ja lettuihin, joita meillä tehdään aika usein välipalaksi täysjyväjauhoista…

  Paprikoita ja porkkanaa pilkon usein myös mukuloille sellaisenaan. Tuntuu uppoavan paremmin kuin kypsennettynä. Etenkin jos pääsee ”napsimaan” leikkuulaudalta.

  Kerma kuluu kahviin osana maitoa tai vaahdotettuna kiisseleiden, marjojen ja vohveleiden yms. kera.

  Myrttisen suolakurkut vedetään sellaisenaan lisukkeena eli yleensä jaan yhden kurkun kaikille lautasille suoraan.

  Muistinkohan kaiken 🙂 Voisin koota teille joku kerta meidän viikon ruokia, jos arkikuvat riittää stailattujen sijaan 😉

  Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s