Suklaamoussemunat -itse tehdyt ”Mignon munat”

 

Meillä on ollut pääsiäisdilemma.

Mielestäni pääsiäisen suklaamunat kuuluivat olennaisesti lapsuuteeni. Niiden etsiminen oli jännittävää! Ja Mignon muna klassikko, joka ihmetytti. Siksi päädyinkin viime kauppareissulla ostamaan esikoiselle yhden Mignon munan. Raakasuklaamunia kun ei löytynyt.

Nyt kuitenkin arvelen kyseisen jatkavan matkaansa eteenpäin jollekulle muulle, sillä vasta kotona tulin ajatelleeksi, että niitähän voisi tehdä myös itse. Fiksummista raaka-aineista.

Sokerittomuus (tai pikemminkin ”sokerittomuus”) on meidän perheelle tärkeää. Pidämme lapsemme erossa karkista niin pitkään kun pystymme. Satunnaisesti kylässä syöty suklaa tai kakku ei kaada venettä, mutta jos mahdollista, pyrimme sitäkin välttämään. Ja tarjoamaan lapselle karkin sijaan jotain fiksumpaa herkkua.

Niinpä syntyi suklaamoussella täytetyt kananmunat. Ja ei varmaan tarvitse erikseen korostaa, että esikoisemme rakasti näitä.

Kuoret kannattaa valmistella päivää etukäteen, joskin Suomessa salmonella on aika harvinaista. Kuitenkin ainakin pesisin kuoret ulkopinnasta ennen tyhjentämistä. Voit myös keittää kuoret, tyhjäksi puhaltamisen jälkeen.

suklaamunat-0964.jpg

Kananmunien tyhjentäminen + puhdistus
 1. Tee munan pyöreämpään päähän ensin reikä paksulla neulalla ja suurenna reikää varovasti sormin kananmunan kuorta taittamalla. Reiän tulee olla niin iso, että saat suklaamassan kananmunan sisälle myöhemmin.
 2. Aseta kananmunan alle astia, riko reiästä sisällä oleva keltuainen neulalla ja anna kananmunan sisuksen valua ulos.
 3. Toista tämä kaikille munille.
 4. Huuhtele tyhjennetyt kananmunan kuoret vedellä.
 5. Laita kattilaan vettä ja tilkka etikkaa.
 6. Laita munan kuoret veteen ja anna kiehua hiljalleen noin 10 minuutin ajan. Voit myös värjätä kananmunat samalla luonnonväreillä (kuten laittamalla mustikoita veden joukkoon -tästä värjäämisestä tulee oma postauksensa blogiin vielä torstaina, joskin tuolloin keitetään kananmunat aamupalapöytään).
 7. Nosta kiehuneet kuoret talouspaperin päälle kuivumaan, reikä alaspäin. Anna kuivua seuraavaan päivään jos mahdollista. Itselläni kuoret olivat vielä kosteita, mutta se ei haitannut lopputulosta moussen kanssa. Raakasuklaan tai vastaavan ”kovemmaksi” jähmettyvän täytteen kanssa kuorien kannattaa kuitenkin antaa kuivua huolella.

 

suklaamunat-0969.jpg

 

Täytin kuivuneet kuoret aiemmin blogiin tulleen suklaamoussekakun täytteellä, joskin makeutin seoksen hunajalla. Tein puolikkaan annoksen massaa ja se riittikin 5 kananmunan kuoren täyttämiseen. Täyttämiseen voi käyttää pelkkää raakasuklaatakin tai ”tavallista suklaata”, mutta suklaa kannattanee temperoida ensin.

 

Suklaamoussemunien täyttäminen

5 tyhjennettyä, puhdistettua kananmunan kuorta
kananmunakenno
valkoista sokerimassaa kuoren sulkemiseen

Suklaamousse:
½ annosta raakasuklaamassaa (ilman makeutusta, linkki ohjeeseen edellä)
200ml kookoskermaa
hunajaa

 1. Valmista raakasuklaamassa (ilman makeutusta). Jätä jäähtymään.
 2. Kaada kookoskerma kulhoon.
 3. Kaada jäähtynyt raakasuklaamassa vähitellen kookoskerman joukkoon, kokoajan sekoittaen. Makeuta hunajalla.
 4. Laita tyhjennetyt kananmunan kuoret kennoon, reiät ylöspäin. Kaada suklaamousse kananmunien sisään. Puhdista kananmunan pinnat tarvittaessa varovasti kostutetulla talouspaperilla.
 5. Siirrä jääkaappiin jähmettymään useammaksi tunniksi. Meillä ne odottelivat jääkaapissa yön yli.
 6. Voit sulkea kananmunan pään valkoisella sokerimassalla halutessasi. Muotoile sokerimassasta kiekko, jonka asetat reiän päälle. Tasoita reunat varovasti sormella vetäen. Anna kuivua (jääkaapissa).
 7. Kananmunien päät voi tarjolla laittaessa leikata auki veitsellä. Kun massa on jähmettynyt, tämä onnistuu helposti.

Täytetyt kananmunat voi laittaa myös alkuun pakastimeen viilenemään, mutta niitä ei kannata jättää sinne, sillä pakastettu massa on jähmettynyttä suurempaa ja kuoret halkeilevat. Unohdin nimittäin itse täytety munat pakastimeen ja siirsin vasta illalla yöksi jääkaappiin. Tämä halkeilu ei tosin ollut kuin pieni esteettinen seikka eli täyte pysyi hyvin sisällä.

Itse en myöskään jaksanut kovin kauan pipertää kuorten sulkemisen kanssa, joten voit tehdä tuon sokerimassatulpan kauniimmaksi ja viimeistellä kevyesti kostutetulla sormella.

suklaamunat-0924.jpg

Tyhjennetyt, vielä kosteat kananmunan kuoret

suklaamunat-0988.jpg

Täytetty ja sokerimassalla suljettu kananmunan kuori

Munien osalta pääsiäisperinne taitaa olla nyt hallussa. Näitä tehdään siis jatkossakin. Massan joukkoon voisi lisätä myös rapeutta vaikka riisimuroista tai puffatusta kvinoasta. Vain mielikuvitus on rajana!

Torstaina on luvassa vielä pääsiäispuuhastelua eli luonnonvärein värjättyjen kananmunien tekoa. Kyseisellä tekniikalla voi siis helposti värjätä myös nämä suklaamunien kuoret. Pientä pipertämistä siis edelleen 😉

suklaamunat-0984

suklaamunat-0998.jpg

suklaamunat-0945.jpg

 

 

 

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s