”Elämää endometrioosin kanssa” -endometrioosiviikko

Tietoisuus endometrioosista on lisääntynyt, kiitos endometrioosi yhdistyksen aktiivisen työn. Silti koen olevan äärettömän tärkeää tuoda tätä naisia koskettavaa aihetta esille ja mikä sen sopivampi ajankohta tälle kuin tämä, tunnusväriltään keltainen endometrioosiviikko.

Sairaus ei kosketa minua itseäni henkilökohtaisesti, joten jos etsit vertaistukea, kannustan ottamaan yhteyttä endometrioosiyhdistykseen tai kurkistamaan lopussa olevan blogilistauksen. Tekstin on pääosin kirjoittanut Endometrioosiyhdistyksen toiminnanjohtaja, Jutta Laino-Tabell.  Kiitos siis Jutalle!

#elämää endometrioosin kanssa

Mitä tarkoittaa endometrioosi?

Endometrioosi on sairaus, jossa kohdun limakalvoa kasvaa kohdun ulkopuolella aiheuttaen kudoksiin kroonisen tulehdusreaktion.

Pesäkkeitä sijaitsee pääsääntöisesti munasarjoissa, vatsakalvon pinnalla sekä kohdun ja suolen välissä. Lisäksi endometrioosia voi esiintyä suolistossa, virtsarakossa, palleassa ja on sitä löydetty jopa keuhkoista, maksasta ja sydämestä.

Endometrioosi aiheuttaa kroonista kipua, heikentää endometrioosia sairastavan elämänlaatua ja aiheuttaa lapsettomuutta. Endometrioosi on hormoniriippuvainen, uusiutuva sairaus.

Tutkimusten mukaan jopa 10-15 % hedelmällisessä iässä olevista naisista sairastaa endometrioosia. Tämä tarkoittaa, että Suomessa on jopa 200 000 endometrioosista kärsivää naista. Silti sairaus on huonosti tunnettu sekä diagnosoitu. Diagnoosiviive on tutkimusten mukaan noin 6-9 vuotta. Ja kyseinen aika on pitkä aika  ”selittämättömien” kipujen kanssa.

Endometrioosin oireet ovat moninaiset. Niihin lukeutuvat mm. kivuliaat kuukautiset, vatsakipu, suolistokipu, krooninen väsymys ja lantion alueen kipu. Lisäksi endometrioosiin liittyy vatsan turpoaminen, poissaolot sairauden vuoksi, ulostamis- ja virtsaamisvaivat ja seksiin liittyvä kipu. Nämä kaikki heikentävät helposti sairastavan elämänlaatua ja naiseuden kokemusta.

Endometrioosi on yleisin lapsettomuuden syy ja puolet endometrioosia sairastavista kärsii lapsettomuudesta. Onneksi kuitenkin noin 70-80% pystytään auttamaan lapsettomuushoidoilla. Endometrioosi ei siis ole lapsettomuustuomio, vaikka lapsettomuuden uhka tuo jo lisäkuormansa sairastamiseen.

Endometrioosi aiheuttaa kuormaa myös yhteiskunnalle. Hoitokustannusten lisäksi voimakkaat kivut johtavat koulu- ja työpoissaoloihin ja rajoittavat harrastuksia sekä normaalia sosiaalista elämää. Kansainvälisiin tutkimuksiin suhteutettuna sairauden vuosittaiset kustannukset Suomessa ovat noin 1,5 miljardia, joka on samaa luokkaa kuin esimerkiksi astman tai diabeteksen vuosittaiset kustannukset. Voidaan siis puhua  myös kansantaloudellisesti merkittävästä sairaudesta.

Moona tyttö

Endometrioosin hoito, tuki ja edunvalvonta

Endometrioosia hoidetaan hormonivalmisteilla. Esimerkiksi pitkässä syklissä syötävällä e-pillerillä sairauden oireet ja leviäminen pystytään pitämään kurissa. Joskus tarvitaan kuitenkin myös leikkaushoitoa.

Endometrioosin oireita pystyy lievittämään erilaisilla tukihoidoilla kuten akupunktiolla sekä oikeanlaisella, tulehdusta lievittävällä ruokavaliolla. (Tästä ruokavaliosta puhun vielä muutaman sanan tällä viikolla.)

Endometrioosiyhdistys toimii endometrioosia sairastavan tukena ja edunvalvojana. Yhdistys tarjoaa endometrioosia sairastaville tukipuhelimen, tukihenkilötoiminnan ja keskustelupalstan sekä lisäksi toimintaa on myös Facebookissa. Näiden lisäksi yhdistys tarjoaa jäsenilleen mahdollisuuden osallistua vertaistukiryhmiin. Näihin ryhmiin pääsee tutustumaan ilmaiseksi ennen yhdistyksen jäsenmaksua. (Lisää tukimuodoista täältä.)

Lisäksi yhdistys tarjoaa kaikkien naisten, ei vain endometrioosia sairastavien, käyttöön ilmaisen Moona Oirepäiväkirja -sovelluksen, jolla pystyy seuraamaan kuukautiskiertoa sekä erityisesti kiertoon liittyviä oireita. Tämän avulla naiset voivat tulla tutuiksi oman kehonsa ja hormonitoiminnan kanssa. Sovelluksen yhtenä tavoitteena on myös tavoittaa tietämättään endometrioosia sairastavia ja olla näin omalta osaltaan myös lyhentämässä pitkää diagnoosiviivettä.

moona_sovellus_puhelinkuvaLATAA

Google play: Moona
App Store: Moona

Endometrioosia sairastavien blogikirjoituksia löydät alta. Kannattaa selailla hiirellä alaspäin, sillä olen tehnyt linkit niin, että kaikkien blogista löytyvien endometrioosipostauksien pitäisi näkyä. Ei siis vain yhden. Tai jos kategoriahakua ei ole pystynyt tekemään, olen yrittänyt etsiä endometrioosiin liittyvät postaukset ja linkata ne allekkain.

Jätäthän kommentin, jos pidät blogia/tiedät blogin endometrioosiin liittyen niin päivitän listaa!

Jätä kommentti