Luumukiisseli ja luumut osana osteoporoosin hoitoa

 

Olen monet monet kerrat puhunut täällä ja instagramin puolella kiisseleistä. Siitä kuinka ne ovat aliarvostettu herkku. Ja käyvät myös välipaloista! Silti blogissa ei ole ollut yhtään kiisseliohjetta. Siksi aloitetaan jouluun virittäytyminen luumukiisselin voimin!

Itse löysin kiisselit uudelleen lasten myötä. Tai oikeastaan ystäväni, tyttäremme kummitädin ansiosta. Saimme usein heidän luonaan käydessä välipalaksi kiisseliä. Koin ahaa elämyksen ja opin arvostamaan kiisseleitä uudelleen.

luumukiisseli-0390

Tämä luumukiisseli tuo mieleen jouluisen sekahedelmäkiisselin eikä kaipaa lisämakeutusta vaan kikkana on liottaa kuivattuja hedelmiä yön yli. Näin liotusvesi saa makua ja toisaalta kuivatut hedelmät pehmenevät. Luumut voivat myös olla kaupasta niitä halvimpia, hieman kovempia, sillä tässä rakenne-eroa ei enää liotuksen jälkeen huomaa.

Kuivatut luumut ovat myös luonnon omaa terveysruokaa ja niitä markkinoidaan usein ummetusta helpottamaan. Vaikuttavina aineina ovatkin dihydroksifenyyli-isatiini,
kuitu sekä sorbitoli.

Ärtyvän suolen oireyhtymän kannalta tuo sorbitoli onkin luumuissa merkityksellinen ja huomioimisen arvoinen, sillä kaikkien sokerialkoholien imeytyminen suolesta on huono. Näin ne päätyvät paksusuoleen, jossa hyvät bakteerit pääsevät käyttämään niitä ravinnokseen. Sivutuotteena syntyy vatsaa kipristäviä kaasuja. Etenkin, kun luumuissa on vielä sorbitolin imeytymistä heikentävää fruktoosia. IBS diagnoosin saaneiden ja FODMAP:lle herkkien siis kannattaa olla tarkkana luumukiisselin kanssa!

Kuivatut luumut sisältävät kuitenkin myös paljon hyvää kuten kaliumia, magnesiumia, booria, kuparia ja rautaa. Luumut myös näyttävät auttavan osteoporoosin ehkäisyssä ja hoidossa jopa parantamalla luumassan tiheyttä vaihdevuodet ylittäneillä naisilla. Nautittu määrä kuivattuja luumuja on tutkimuksissa ollut 50-100g eli n.5-10 luumua. Jos siis pystyt syödä luumuja, kannattaa tutkimuksien näytön perusteella ehdottomasti sisällyttää luumut ruokavalioon. Etenkin jos kärsit osteoporoosista tai lähestyt vaihdevuosia.

luumukiisseli-0402

Luumukiisseli

300g kuivattuja luumuja
5 kuivattua viikunaa/ 10 kuivattua miniviikunaa
ripaus Bourbon vaniljaa
12dl kiehuvaa vettä

Osanestesuuruste:
2dl kymää vettä
3rkl perunajauhoja

  1. Laita vesi kiehumaan joko vedenkeittimeen tai kattilaan.
  2. Poista viikunoista kovat kannat.
  3. Mittaa luumut ja viikunat toiseen kattilaan. Lisää päälle ripaus Bourbon vaniljaa.
  4. Kaada päälle kiehuva vesi ja laita kansi päälle. Anna tekeytyä seuraavaan päivään.
  5. Seuraavana päivänä laita kiisselipohja kuumenemaan. Anna kiehua hetki.
  6. Voit halutessasi rikkoa hieman pehmenneitä luumuja ja viikunoita puulastalla.
  7. Sekoita lasissa osanestesuurusteen kylmä vesi sekä perunajauhot keskenään. Varmista, ettei perunajauhoa ole painuneena lasin pohjalle (=tärkkelysklimppejä kiisselin joukoon). Kaada osanestesuuruste heti kiehuvan kiisselin joukkoon kokoajan (kiisseliä) sekoittaen.
  8. Jatka kiisselin sekoittamista, kunnes kiisseli kiehuu uudelleen eli pulpahtaa muutaman kerran. Nosta kattila pois liedeltä.
  9. Tarkista maku.

 

Tällä ohjeella kiisselistä tulee paksuhkoa, osittain koska hedelmät hajoavat kiisselin joukkoon. Jos pidät enemmän juoksevammasta hedelmäkeitosta, kannattaa perunajauhojen määrä vähentää n.2rkl.

Kuivattuja hedelmiä voit vaihdella maun mukaan: viikunoita, luumuja, aprikooseja, rusinoita… Kaikki ne käyvät! Itse bongasin luumukiisselin joukkoon kaupasta pieniä, luomu miniviikunoita. Aika herkullisia!

Kiisselin päälle voit vaahdottaa haluamaasi maidotonta kermaa tai kuohukermaa. Itse koristelin kiisselin vielä kuivatuilla persimonsiivuilla, jotka muuten ovat hurjan hyviä ja valmistuvat super helposti. Persimonit siis siivutetaan ohuiksi leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle ja kuivatellaan uunissa kuiviksi. Lämpötila kannattaa pitää alle 100°C:ssa, mieluiten 75°C. Kuivausaika on useampi tunti.

luumukiisseli-0414

Lähteet:

Arjmandi, BH et all. 2002. Dried plums improve indices of bone formation in postmenopausal women.
Arjmandi, BH et all. 2017. Bone-Protective Effects of Dried Plum in Postmenopausal Women: Efficacy and Possible Mechanisms.
Hooshmand, S. et all. 2011. Comparative effects of dried plum and dried apple on bone in postmenopausal women.
Hooshmand, S. et all. 2016.  The effect of two doses of dried plum on bone density and bone biomarkers in osteopenic postmenopausal women: a randomized, controlled trial.
Laatkainen, R. 2010. Perjantain lyhyt: Opetus luumuista itselleni.
Laatikainen, R. 2011. IBS:n ruokavaliohoito, FODMAP-hiilihydraatit (osa 2). 

 

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s