Helpot gluteenittomat piparkakut

 

Joulu on jälleen tulossa. Vähitellen hiipimässä. Ja mikä mukavampaa kuin laittaa joululaulut soimaan, sytyttää muutama kynttilä ja leipoa lasten kanssa joulupipareita.

Tällä ohjeella saat helposti käsiteltävän piparkakkutaikinan, joka ei sisällä maitotuotteita, kananmunaa eikä gluteenia (ei ollenkaan jauhoja, luontaisesti gluteeniton). Pienellä muokkauksella, hunajan korvaamisella vaahterasiirapilla, saa taikinasta myös vegaanisen.

Piparkakuista tulee rapeita, joten jos pidät pehmeistä piparkakuista, kannattaa pipareista leipoa paksumpia. Taikina soveltuu myös kuivaamiseen (raakaruoka) eli voit laittaa piparkakut myös kuivuriin. Kuivausaika vain on aika  pitkä suhteessa uunissa kypsentämiseen.

gluteenittomat_maidottomat_joulupiparkakut-0766.JPG

gluteenittomat_maidottomat_joulupiparit-0770

Itse taikinasta tulee aika kostea, johtuen pääosin käytettävästä mantelijauhosta. Leivontavaiheeseen kannattaakin tästä syystä varata useampi desilitra riisinlesejauhetta eli tocoa. Toco antaa taikinalle rasvaisuutta ja sen avulla on myös helpoin kaulita taikina, ilman, että piparkakuista tulee kuivia. Riisinlesejauhe sisältää paljon E-vitamiineja ja sitä voi hyvin lisätä myös smoothieisiin. Tocon valmistuksessa riisinjyvästä käytetään riisin jyvän ja kuoren välinen ohut, ravintorikas kerros. Tocoa löydät luontaistuotteita myyvistä liikkeistä.

Makeutukseen tässä taikinassa on käytetty hunajaa sekä kookossokeria, näistä makeuttajista olikin jo aiemmin postaus blogissa (täällä). Vegaanisen taikinasta saa siis muokattua helposti korvaamalla hunajan vaahterasiirapilla.

Itse käytin valmista piparkakkumausteseosta sekä Ceylon kanelia. Myös kanelista ja sen sisältämästä kumariinista löydät lisätietoa täältä. Kannattaa huomioida, että piparkakkumausteseokset usein sisältävät ”tavallista kassiankanelia” eli siten myös hivenen kumariinia.

gluteenittomat_maidottomat_joulupiparkakut-0744

Gluteeniton piparkakkutaikina

6-7dl mantelijauhetta
1 1/4dl kookossokeria
2rkl hunajaa
1-1,25dl vettä
2,5dl tocoa (varaa lisäksi leipomiseen muutama desilitra)
2tl piparkakkumaustetta
1/2tl Ceylon kanelia

  1. Sekoita taikinan ainesosat hyvin yhteen. Lisää mantelijauhoa vähitellen, kunnes saat muotoiltavan taikinan, joka ei enää tartu kulhon reunoihin. Jos taikina tarttuu vielä 7dl:nkin jälkeen, voit lisätä mantelijauhoa vielä n.1dl, jonka jälkeen kannattaa mieluummin lisätä tocoa, jotta piparkakuista ei tule liian kuivia.
  2. Anna taikinan levätä jääkaapissa muutama tunti.
  3. Kun alat leipoa piparkakkuja, levitä leivonta-alustalle reippaasti tocoa. Ripottele myös sitä taikinan päälle, jotta taikina ei tartu kaulimeen.
  4. Kaulitse taikina haluamasi paksuiseksi levyksi, varmistaen aina kunkin kaulimiskerran jälkeen taikinan olevan vielä irti alustastaan. Lisää tarvittaessa tocoa.
  5. Paista uunin keskitasossa 150 asteessa piparkakkujen koosta riippuen n.10-15minuuttia, kunnes piparit ovat saaneet hieman väriä. Piparkakut kovettuvat jäähdyttyään.

gluteenittomat_maidottomat_joulupiparit-0756

Leppoisaa joulunodotusta! 🙂

Kurkkaa odotellessasi myös nämä:

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s