Thaimaan ruokaterveiset -osa 2

Nyt on Thaimaan ruokaterveisten toisen osan vuoro, ennenkuin joulu ja lähestyvä uusivuosi valtaa blogin joulukuuksi. Jos ensimmäinen osa on jäänyt väliin, löydät sen täältä.

Löysimme Koh Samuin Peace Resort -hotellia vastapäätä hyvän ja edullisen ruokapaikan, Bophut restaurantin. Bophut -restaurant tarjosi perinteistä thaimaalaista ruokaa, mutta listalta löytyi myös eurooppalaisia ruokia. Jälkimmäiset jäivät tosin hampurilaista lukuunottamatta testaamatta. Lapsi söi lähinnä paistettua riisiä (fired rice) joko kanan, possun- tai naudanlihan kanssa. Tämä onkin varmin annos tulisuuden kannalta, sillä thaimaalaisten käsitys ”no chili” termistä saattaa olla erilainen kuin länsimaalaisten. Paistettu riisi ei yleensä ole tulista. Meillä taapero maisteli myös muita ruokia, mutta selvästi parhaiten maistui kyseinen fried rice. Vaihtelun vuoksi tilasimme hänelle muutaman kerran hampurilaisen ja jauhelihapihvi osoittautuikin todella hyväksi ja laadukkaaksi kokolihapihviksi.

thaimaa-ateria-0242.jpg

Thaimaan tarjoamissa ruoissa hyvä puoli on tuoreiden kasvisten määrä, pakastekasviksia ei yleensä käytetä. Jos Suomesta saisi näin helposti hyvää ja ”puhtaan makuista” ruokaa, kävisimme varmasti paljon useammin ulkona syömässä. Turhat kikkailut on siis jätetty ruoista pois ja ruoat ovat pitkälti yksinkertaisia, mutta mauiltaan monitahoisia. Tuoreita mereneläviä on myös paljon tarjolla.

Gluteenitonta ruokaa on helppo saada Thaimaasta, mutta keliaakikon kannattaa varautua reissuun tulostamalla mukaan keliakiakuvaus thaiksi Keliakialiiton sivulta. Vaikka ruoka näennäisesti olisi keliaakikolle sopivaa gluteenitonta riisiä ja riisinuudelia, saatetaan ruoanvalmistusvaiheessa käyttää samoja pannuja esim. munanuudeleiden valmistuksessa. Tähän kannattaa siis varautua, jotta henkilökunnan saa ymmärtämään keliakian vaatimat ruoanlaittotavat. Henkilökohtaisesti (ei keliaakikkona) kehoni sietää satunnaisia pieniä määriä vehnää ja ulkomailla selkeästi vielä paremmin kuin suomalaisia viljoja. Eroja siis viljojenkin välillä näyttää olevan.

paistettunuudeli-130126

Pad Thai

kanaa-121129

Chilikanaa ja höyrytettyä riisiä

thaimaa-0234.jpg

thaimaa-ateria-0382thaimaa-ateria-0383

 

Testasimme myös hotellin vieressä sijainneet Tripadvisorin suositteleman K-Siri -restaurant:n, mutta Bophut osoittautui paljon paremmaksi hinta-laatusuhteeltaan. Meidän maistamista ruoista ainoastaan rapukakut olivat K-Siri ravintolassa parempia kuin Bophut restaurant:n puolella. Luokatonta ruoka oli Big C-ostoskeskuksen ruokatorilla (käytännössä höyrytettyä riisiä ja muutama hassu pala maustamatonta lihaa) sekä suuremman Central Festivalin pihviravintolassa (hinta-laatusuhde äärettömän huono). Jos siis aikataulu antaa periksi eikä nälkä kurni, kannattaa ehdottomasti suosia pieniä, vaatimattoman näköisiä ruokapaikkoja, jotka tarjoavat paikallista katuruokaa. Fisherman Villagessa ”hienommassa” rantaravintolassa saatu ruoka oli merenelävien tuoreudeltaan hyvää, mutta muuten mautonta ja ylihinnoiteltua. Toki suurin osa hinnasta taisi tulla näkymästä ja ympärillä pyörivästä tarjoilijamäärästä.

rantaravintola-175748.JPG

Fisherman Villagen ravintolan näkymä

hedelmatkaupassa-180736.JPG

Central Festival Mallin ruokakaupan hedelmävalikoimaa

Ruokakaupoissa, ruokamarkkinoilla ja -toreilla on myytävänä helposti välipalaksi soveltuvia, valmiiksi pilkottuja hedelmiä. Yleensä mukana on chilisuolaa/-sokeria, johon hedelmäpaloja voisi dipata. Durian (jackfruit) hedelmää onkin helpoin maistaa näin valmiiksi pilkotussa muodossa. Sitä on paljon myytävänä myös kuivattuina sipseinä. Durianin sanotaan auttavan verensokerin säätelyssä, laskevan verenpainetta ja suojaavan sydän- ja verisuonitaudeilta (sisältämän kaliumin vuoksi). Durianin väitetään myös auttavan unettomuuteen sen sisältämän tryptofaanin ansiosta. Tryptofaani kun nostaa aivojen serotoniini tasoa ja siten kohottaa mielialaa ja rentouttaa. Durian sisältää lisäksi myös C-vitamiinia, B1- (tiamiini), B2- (riboflaviini) ja B6-vitamiineja (pyridoksiini).

Kävimme lisäksi läheisillä ruokamarkkinoilla Fisherman villagessa ja söimme siellä katuruokaa, joskin valikoiden -lämpimässä seisovat sushit ja valmiit lihavartaat eivät houkuttaneet 😉 Suosimmekin kojuja, joissa ruoka tehtiin asiakkaan odottaessa tai vaihtuvuus oli todella tiuhaa.

kavelykatu_samu-173428

Fisherman Villagen ruokamarkkinat

rapeapossu-6443

Rapeaa possua ja chilikastiketta

sushi-6456

Sushi valikoimaa ”hygieenisesti” tarjolla.

Osa kuvista on aiemmalta Koh Samuin matkaltamme, mutta samoja ruokia oli edelleen tarjolla.Viime reissullamme huristelimme ympäri saarta mopolla, joten ruokapaikkoja tuli myös testattua monipuolisemmin. Yövyimme tuolloin Mae Namin suunnalla The Florist resortissa. Kyseinen oli ok hotelli hintatasoon nähden ja kaksin reissatessa soveltuikin hyvin tarpeisiin, kun hotellialueella ei juurikaan tarvinnut viettää aikaa ja mopolla pääsi liikkumaan helposti. Tuolloin löysimme lähistöltä paikallisten suosiman ravintolan, jossa pääsi itse valitsemaan ”noutopöydästä” tuoreita kasviksia, lihoja ja äyriäisiä. Kyseiset grillattiin/keitettiin itse pöytään tuodulla keittimellä.

Kaksin reissatessa jatkoimme myös matkaa läheiselle Koh Taolle, josta ehdoton hotellisuositus on Hillside resort. Ruoka oli äärettömän hyvää hotelliravintolassa ja näkymät upeat. Myös aamupala on kattava. Koh Tao ei kuitenkaan ole ehkä se helpoin kohde lasten, etenkään pienten lasten, kanssa reissatessa. Saari on pieni ja ”keskusta” vaatimaton.  Kätevään liikkumiseen kannattaa myös vuokrata mopo, joka puolestaan on hankala kulkuneuvo lasten kanssa -vaikka paikalliset kulkevatkin mopoilla muksut sylissään ilman kypäriä.

poytagrilli-2026

hillsideresort-1309.JPG

Loppuun vielä lupaamamni ravintolasuositus  Bangkokin ja etenkin MBK -ostoskeskuksen matkailijoille: MK-restaurant. Kyseisestä ruokailureissusta löytyy kuva Naprapaatinvaimo -instagram tililtä TÄÄLTÄ. Ravintola on ketjuravintola, mutta ruoka on tuoretta ja hyvin valmistettua. Hinta-laatusuhde on myös hyvä. Hieman jopa kiusalliseksi ruokailun teki ympärillä pyörineet useat tarjoilijat, jotka kiikuttivat herkullisia erilaisia lihaliemiä ja kastikkeita pienissä kupeissa muun ruoan oheen. Tarjoilijoiden kohteliaaseen kumarteluun ja ympärillä hyörimiseen kannattaa siis hieman estyneen suomalaisen varautua 😉

Klikkaile seuraajaksi Instagramin puolella, jos haluat seurata päivityksiä useammin kuin facebookin Naprapaatinvaimo -sivuston puolella. Facebookin haluan pitää lähinnä blogipäivityksiin keskittyvänä, jotta sinä lukijana pystyt valitsemaan haluatko seurata blogia vain päivitysten ja satunnaisten artikkelilinkkien osalta (Facebook) vai hieman laajemmin (Instagram).

 

 

Lähteitä: Health benefits of Durian; Tiede: Syö aivosi virkeiksi

2 kommenttia artikkeliin ”Thaimaan ruokaterveiset -osa 2

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s