Itse tehdyt, turvalliset sormivärit -joulupuuhaa lasten kanssa

Samalla kun tumma kaamos ympäröi yhä tiukemmin syleilyynsä, myös blogi on viettänyt omaa hiljaiseloaan päivittyen satunnaisesti. Kaksi tuntia pienemmän päikkäriaikaa ei vain riitä juuri mihinkään ja tämän viikon olen yrittänyt naputella tulevaa Vihersmoothie e-kirjaa eteenpäin. Etenkin, koska haluan sisällyttää sinne myös herkkävatsaiset -lähinnä FODMAP -hiilihydraattien välttämisen muodossa.

Joulukin kohisee kovaa vauhtia kohti ja vasta eilen pääsin aloittamaan siihen valmistautumisen ruokien muodossa bataattilaatikkoa ja taatelikakkua tekemällä.

Koristelimme myös aiemmin tehdyt piparkakkutalon osat ja kasasimme luomuksen. Muuten valmistautuminen on lähinnä ollut joululahjojen hankkimista, sillä sain kynttiläahdistuksen jälkeen kehiteltyä itselleni ahdistuksen lastenhuoneen sisäilmasta. Se nimittäin on usein todella todella huono, kiitos muovilelujen ja sähkölaitteiden.

Sähkölaitteita meillä ei onneksi kovin montaa ole lastenhuoneessa (muutama lelu), mutta leikeistä nappasin pois mm.vanhan, akuttoman kännykän, joka saattaa kameroiden tavoin sisältää palonsuoja-aineita. Pois lähtivät kirpparilta ostetut muutaman euron muoviruokalelut ja saadut yksittäiset halpatuotantolelut, sillä etenkin pehmeä muovi on potentiaalisesti ilmeisen huonoa pehmittimiensä vuoksi. Myöskään meidän vanhat lelut eivät valutettavasti ole turvallisia leikkeihin.

Kirjoittelen vielä myöhemmin lisää tästä lelujen turvallisuudesta -lähinnä juuri sisäilman kannalta. Meillä kuitenkin siis alkoi kaiken muun puuhan lisäksi lelujen päivittäminen puisiin (kiitos joulu, joka antaa kätevän mahdollisuuden tälle), sillä oletettavasti ne ovat turvallisempia ja ainakin kestävämpiä kuin muoviset.

Joskin epäilen niidenkin maalien olevan akryylimaaleja… toki yleisesti ”lapsiturvallisiksi” merkittyjä, mutta selvittelen tätä vielä. Aiemmin joululahjaksi suunnitellut legot jäivät siis vielä kaappiin odottelemaan myöhempää ajankohtaa.

Turvallisuudesta pääsen kätevästi loikkaamaan myös varsinaiseen aiheeseen eli itse tehtyihin sormiväreihin. Meillä kun nuorempi saattaa vielä satunnaisesti niitä maistella, emmekä ole sormiväreillä siksi maalanneet. Nyt kuitenkin törmäsin aivan loistavaan ideaan täällä. Itse tehtyihin sormiväreihin. Ohje on järjettömän simppeli, joskin vettä kannattaa laittaa hieman reipas 4dl, koska väreistä tuli aika tiukkoja tuolla ohjeella. Niillä kannattaa myös maalata heti eikä jättää seisiskelemaan pitkäksi aikaa.

Itse tehdyt sormivärit

reilu 4dl vettä
3rkl sokeria
2dl maissitärkkelystä

elintarvikevärejä (tai luonnonvärejä)

  1. Mittaa kattilaan vesi, sokeri ja maissitärkkelys. Sekoita hyvin.
  2. Jatka sekoittamista ja kuumenna seos kiehuvaksi. Seosta kannattaa sekoittaa kokoajan todella hyvin, sillä kun se alkaa paksuuntua, se paksuuntuu nopeasti tiukaksi.
  3. Jaa valkoinen sormivärimassa pienempiin astioihin ja sekoita kuhunkin elintarvikevärejä joukkoon. Voit värjätä sormivärit myös esim. mustikoilla, punajuuri- tai porkkanamehulla

Väreillä oli hauska maalailla, joskin elintarvikevärien vuoksi niitäkään ei  kannata syömällä syödä. Jos perheessä olisi vauva, käyttäisin värjäämisessä ruokaa.

Kovin pitkäkestoisia teoksia näillä ei synny, sillä kuivuessaan maalipinta alkoi hivenen lohkeilla. Yllättävän kauniita värejä kuitenkin saa aikaan!

Sinua saattavat myös kiinnostaa:

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s