Kristiinan kaiketon peltileipä

 

Olen lähiaikoina päässyt vaihtamaan ajatuksia useammankin samalla aaltopituudella surffailevan kanssa. Aktiivisimmin olemme harrastaneet tätä Erikoisen hyvää -blogin Kristiinan kanssa, jonka kanssa näytämme jakavan niin kiinnostuksen ravitsemustieteeseen kuin myös ympäristöahdistuksen. Pallottelemme useamman kerran viikossa (tai ehkä lähiaikoina useamman kerran päivässä) ravitsemusaiheilla ja haastamme toisiamme 😉

Olen tehnyt Kristiinan täältä löytyvää peltileipäohjetta varioiden jo useamman satsin. Olen kokeillut ohjetta hiivalla ja pienemmällä tärkkelysmäärällä (korvasin ½dl tapiokatärkkelyksestä durrajauhoilla). Ja nyt muokkasin ohjeesta myös paremmin itselleni sopivan eli hiivattoman. Vaihdoin myös sokerin hunajaan ja riisijauhon durraan.

Hiivaton ja vähemmällä tärkkelysmäärällä leivottu leipä murenee herkemmin kuin Kristiinan versio, mutta on edelliseen täydellisen herkullista. Jos siis hiiva käy sinulle, suosittelen koittamaan sen kanssa. Ohjeen saat tällöin helpoiten Kristiinan blogista.

Leipätaikinasta tulee puolikas uunipellillinen eli kokonaisen uunipellin täyttämiseen tarvitset 2-3 kertaisen annoksen. Taikina on kuitenkin sen verran jämäkkää, että sen saa hyvin pysymään muodossaan puolikkaassa pellillisessäkin leivinpaperia taittamalla reunaksi.

kristiinanpeltileipa-0116

Kristiinan peltileipä -varioitu versio

7 dl lämmintä vettä
2 rkl hunajaa
1 rkl psylliumia (Farina)
0,5 dl öljyä
1 rkl (omena)viinietikkaa
4 dl teffjauhoja
3½ dl durra/riisijauhoja
½ dl tapiokatärkkelystä
1 tl soodaa
2tl leivinjauhetta
1 tl suolaa

  1. Sekoita lämpimänveden joukkoon hunaja. Anna liueta joukkoon.
  2. Ripottele ja vatkaa psylliumjauhe joukkoon hyvin. Anna hyytelöityä noin 10 minuuttia.
  3. Sekoita taikinaan rasva sekä etikka.
  4. Sekoita kuivat aineet keskenään ja vaivaa taikinaan.
  5. Levitä taikina leivinpaperilla peitettyyn uunivuokaan (n. 24 cm x 34 cm).
  6. Paista 200 °C uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.
  7. Anna leivän jäähtyä ennen leikkaamista.

 

Kristiinalla on muuten saatavilla myös pari pätevää kirjaa -vaikka joululahjaostokset mielessä 😉

kristiinanpeltileipa-0108.jpg

Sinua saattavat myös kiinnostaa:

 

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s