Yrttiset, gluteenittomat ja maidottomat lihapullat

Näihin gluteenittomiin lihapulliin voi käyttää kesän kasvimaan yrttejä vaihdellen. Tällä kertaa meillä sekaan silputtiin kirveliä, oreganoa ja lehtipersiljaa. Yhtä hyvin mukaan olisi voinut laittaa myös timjamia tai vaikka salviaa.

Yrttilihapullat_gluteeniton_maidoton-1.jpg

Moniallerginen voi tehdä lihapullia pelkästä jauhelihasta (tai broilerin jauhelihasta), näihin on käytetty muutama ruokalusikallinen maissijauhoa. Maissitärkkelys ajaa saman asian yhtä hyvin. Jos vältät maissia, tattarijauhoa tai esimerkiksi tapiokatärkkelystä voi kokeilla pehmentämään hieman lihapullan rakennetta. Kananmunaa en tällä kertaa käyttänyt (jotta sopisi myös muna-allergiselle), mutta jos sinä haluat käyttää, lisää ensin kananmuna jauhelihataikinan joukkoon ja sitten jauhoja sen verran, että massaa pystyy muotoilla. Kun jauhoja tulee massaan enemmän, kannattaa tärkkelysjauhon ohella käyttää jotain muuta, kuten tattarijauhoa. Muista jauhoista saa vähän enemmän rakennetta lihapullaan.

Gluteenittomat_lihapullat_k-1.jpg

 

Yrttiset gluteenittomat lihapullat

800g luomu jauhelihaa/broilerin jauhelihaa
1 keltasipuli
2rkl maissijauhoa/maissitärkkelystä tms.
1tl suolaa
mustapippuria
tuoreita yrttejä (itse käytin vajaan 1dl silputtuja yrttejä)

(halutessasi muita mausteita, kuten paprikajauhetta, valkopippuria…)

 1. Kuori ja silppua sipuli mahdollisimman pieneksi, jotta jauhelihamassa pysyy koossa. Silppua myös yrtit (kts. vinkki alla olevan kuvan jälkeen), halutessasi voit tietenkin jättää ne myös pois.
 2. Sekoita silputtu sipuli ja yrtit sekä jauheliha keskenään. Lisää joukkoon suola ja maissijauho sekä muut haluamasi mausteet.
 3. Muotoile lihapulliksi ja paista pannulla. Lisää halutessasi yrttejä koristeeksi. Samalla pannulla valmistuvat kätevästi myös lisukekasvikset, kuten paprikaa, kesäkurpitsaa, pinaattia ja kirsikkatomaatteja.

 

Lihapullat_maidoton-1.jpg

Yrttien_silppuaminen-1

 

Yrttien silppuaminen onnistuu helpoiten laittamalla yrtit juomalasiin ja silppuamalla ne sitten saksilla lasin sisällä. Tämä on homma, johon on helppo ottaa mukaan myös perheen lapset. Meillä 2v silppuaa aina yrtit. Kannattaa tosin varmistaa vieressä, että terät pysyvät lasin sisällä lapsen leikatessa eivätkä saksien kärjet saa olla kovin terävät. Ruohosipuli kannattaa poikkeuksellisesti silputa veitsellä, niin jälki on siistimpää. Tosin jauhelihamassassa sillä ei välttämättä ole niin merkitystä.

Yrttiset_lihapullat-1

2 kommenttia artikkeliin ”Yrttiset, gluteenittomat ja maidottomat lihapullat

 1. Ani K sanoo:

  Hei
  Kiitos kattavasta tietopaketista. Olisiko sinulla tietoa galaktoosista tai yleensä maitotuotteista. Kehoni ei siedä maitotuotteita. Eikä kyllä paljon mitään muutakaan. Laktoosi-intoleranssia minulla ei ole, maitoproteiini testikin oli negatiivinen. Keliakia tutkittu, ei ole se
  Vatsavaivoja, infektio-oireita ja ihottumaa pakaroissa on. IgG alaryhmien immuunipuutos todettu jo 20v sitten. Viime vuodet arvot olleet hieman paremmat. Gluteenitonta ja maidonta ruokavaliota noudatan. IgA poikkeavuus löytynyt myös.

  Sitten löysin kookosmaidon. Ihanaa… Sitä ainakin voin syödä. Kokookermariisipuuroon hurahdin täysin. Nyt en tiedä onko sekin oireiden osasyy. Osaatko tai tiedätkö tästä mitään? Mietin onko kookoskermassa galaktoosia. Yst terv. Ani

  Tykkää

  • Naprapaatinvaimo sanoo:

   Hei, oma kehonikaan ei juuri kestä maitotuotteita -lähinnä hengitystiet menevät tukkoon ja kurkku kipeytyy jne. Laktoosi-intoleranssi tosin todettu, samoin kyseiselle altistava genotyyppi. Keliakiahan tulisi tutkia myös ohutsuolesta otettavalle näytteellä, onhan tämä tehty? Kyseinenhän ei poissulje vilja-allergiaa tai yliherkkyyttä kyseisille. Oletko luontaisesti gluteenittomalla? Eli jotkin kauppojen gluteenittomathan sisältävät vehnää, josta gluteeni poistettu. Itselleni on tehty sekä IgE että IgG testit ja ensimmäisissä ei havaittu mitään, kun IgG testit näyttivät ongelmia lähes kaikkia testin ruoka-aineita kohtaan. Tällöin ongelmana oli enemmänkin se, että keho oli ”sekaisin” ja tarvitsin välttämisruokavalion ja sen asteittain purkamisen, jotta ongelmaa tuottaneet ruoka-aineet löytyivät. Tämä tehtiin myös funktionaalisen lääketieteen hallinneen lääkärin valvonnassa ja ohjeistuksessa. Tukena oli myös hiivalääkekuuri, koska kehossa niitä oli aiheuttamassa juuri esim.suolisto-oireita.

   Kookosmaito ei sisällä galaktoosia. Kyseinen on nimenomaan maitosokerin (laktoosi) rakennusosa yhdessä glukoosin kanssa. Onko jotain tiettyä syytä, miksi epäilet kookoskermariisipuuron aiheuttavan oireita? Tuolloin, kun itselläni oli terveysongelmia, hiilihydraatit aiheuttivat ongelmia juuri todennäköisesti hiivojen vuoksi. Vaalea riisihän voi siis myös olla se syy, mutta ei niinkään allergian tms. näkökulmasta.

   Parasta varmaan olisi, että hankkiutuisit asiaan perehtyneen lääkärin hoitoon, valitettavan usein nämä allergiat löytyvät poissulkemalla mahdollisia. Iho-oireita ja infektio-oireitakin kun on useita ja parasta olisi käydä näyttämässä niitä vastaanotolla. Ihottuma pakaroissa kun voi olla myös esim.psoriaasista. Itse sain parhaan avun funktionaalisen lääketieteen hallinneelta lääkäriltä, mutta omasta ”polustani” on jo kymmenisen vuotta eli eteenpäin on varmasti tultu myös yleislääketieteen puolella. Välttämisruokavalio on hyvä toteuttaa ravitsemusterapeutin/lääkärin valvonnassa eli ominpäin ei kannata kyseiselle ryhtyä. Mutta sillä ehkä kehosi rauhoittuisi ja saisit testattua sopivat ruoka-aineet.

   Terv. Hanna

   Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s