Juuri tämän hetken voimavarat ja realiteetit. Kokonaisuus ratkaisee.

 

Terveellinen elämä tuntuu meidän perheelle aika simppeliltä.

Se ei vaadi ihmeellisiä vippaskonsteja, vastahakoista ruoasta kieltäytymistä tai pakonomaista liikuntaa. Moni asia on automatisoitunut osaksi elämäämme. Niin, ettei niihin tarvitse sen suuremmin uhrata ajatuksia saati energiaa.

Terveellinen elämä ei vaadi kaikesta kieltäytymistä ja fanaattista suhtautumista ruokaan.

Suurta pinnistelyä.

Terveellinen elämä on meille ennenkaikkea arkivalintoja.

Olen aiemmin jo puhunut lastemme sokerin syömisestä -tai lähinnä siitä, ettei valkoinen sokeri kuulu kotiimme. Eivätkä lapsemme sitä osaa kaivata. Saati kärsi siitä. Olen joutunut myös perustelemaan tätä valintaa muille, koska pitäähän lasten saada herkkuja eikö? Muutenhan he jäävät paitsi jostain mystisestä koko lapsuutta positiivisesti järisyttävästä asiasta. Vai jäävätkö?

omppu-0926

”Makiaa” -hymyilee esikoisemme aidon onnellisesti banaanilla makeutetun mustikkamuffinin äärellä. Mielestäni perustarve on tyydytetty.

Vaikka pyrimme tekemään parempia valintoja, satunnaiset poikkeukset eivät kuitenkaan haittaa. Normiherkut juhlissa. Jäätelö kesäpäivänä Porvoossa.

Kokonaisuus ratkaisee. Niin lapsilla kuin myös aikuisilla.

Kokonaisuus ratkaisee myös terveellisempien herkkujen kanssa. Sillä hedelmiäkään ei kannata kauhoa kaksin käsin tai taateleita syödä pussikaupalla. Samaan tapaan, kuin pelkkää porkkanaa kasviksena puputtava ei saa kaikkia tarvitsemiaan vitamiineja. Ääripääotsikkojen maailmassa, tämä kultainen keskitie usein unohtuu.

Liian usein keskitytään johonkin yhteen tekijään, jolla ei ison kuvion kannalta ole mitään merkitystä.

Saako kerran viikossa syödä pitsaa? Mikä on paras BCAA -valmiste? Voinko käyttää ketsuppia? Entä mitä jos söin pullan kahvin kanssa? Romuttuuko koko lupaus ”terveellisemmästä elämästä”? Apua SORRUIN! Entäpä jouluaaton ruoat -niidenhän jälkeen on pakko pudottaa kilot.

Olisi ihanaa, jos elämäntapojen muutos olisi vain puhtaasti valintakysymys kaupassa. Totuus kuitenkin on, ettei elämä aina ole kivaa. Ei vaikka kuinka visualisoisit sydämiä ja puhdasta onnea sylkeviä yksisarvisia.

Eikä sen tarvitsekaan olla. Tähän tulen palaamaan vielä myöhemmin.

omppu-0925

On kuitenkin tärkeää tiedostaa, ettei elämä ole aina ”täydellistä”. Koska juuri se aito arki luo reunaehtoja voimavaroillemme.

Jonain päivänä jaksaa panostaa enemmän ruokailuihin, jonain päivänä aterioiden kasvislisukkeiden roolia toimittaa tehosekoittimella nopeasti blendattu smoothie. Jonain päivänä salaattipurkki unohtuikin kotiin jääkaapin hyllylle, MUTTA illalla syötiinkin kulhollinen salaattia ja juotiin smoothie. Vai mitäs jos ei syötykään?

Se mikä ratkaisee, on kokonaisuus.

Jos kasvikset jäävät päivittäin syömättä.

Jos pitsa ja makeat herkut korvaavat kunnollista ruokaa.

Jos mäkkärin ovi käy tiuhempaan kuin lähikaupan kassa piippaa ravitsevaa arkiruokaa.

Jos sohva ja telkkari kutsuvat enemmän kuin aktiivinen arki.

Kokonaisuus ratkaisee.

Muistetaan siis myös ne omat henkiset voimavarat. Muistetaan höllätä ohjaksia, kun arjen hektisyys tiukentaa otettaan. Muistetaan antaa aivoille pientä lepoa multitaskauksen keskellä. Lähteä stressaantuneena luontoon kevyelle kävelylle salilla runnomisen sijaan. Muistetaan ennenkaikkea antaa anteeksi itselle elämän epätäydellisyys.

Tehdä pieniä arkisia valintoja terveytemme eteen. Automatisoida ne. Mutta lopettaa se itsensä syyllistäminen ja ruoskiminen pienistä poikkeuksista. Elämäntapoja voi hioa vähitellen kohti parempia, kaikkia muutoksia ei tarvitse puskea väkisin kerralla. Koska silloin valitettavan usein projekti jää kesken.

Mitä ajatuksia teille nousee?

 

Julkistinkin muuten jo sosiaalisessa mediassa (Facebook / Instagram), että avaan omaa nimeäni kantavat sivut ❤ Pääsen toteuttamaan pidempiaikaista haavettani 🙂 Olet äärettömän tervetullut mukaan tähän ! Blogisivut pysyvät samoina ja pyörivät kuten aiemminkin eli siihen ei ole tulossa muutosta 🙂

omppu-0927

Tämä postaus on osa hyvinvointisisällöntuottajien #aitohyvinvointi -kampanjaa, johon myös minua pyydettiin mukaan. 

Somesta löydät kaikki postaukset #aitohyvinvointi ja #hyvinvointisisällöntuottajat hashtageilla. Mukana on monia hyvinvoinnista ja terveydestä bloggaavia:

 

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s