Mamman marjapiirakka

Metsää mars ja mustikoita keräämään! Tai sitten kohti ihania punaherukkapensaita ja sen happamia, punaisia marjoja. Hapamista marjoista saakin mielestäni parhaimmat marjapiirakat. Ja happamasta muutenkin pitävän kannattaa ehdottomasti testata tämä marjapiirakka, johon kermaviilin sijaan käytetään maidotonta kookosjogurttia.

Muutama kerta piti testailla, että tämä maidoton ja luontaisesti gluteeniton marjapiirakka onnistui -lähinnä, että pohjasta ei tullut kuiva. Kookos puolestaan ei maistu täytteessä pahasti läpi, kunhan kookoskerman valitsee oikein. Maku on hyvin kermaviilimäinen. Meidän suosikki onkin jo vilahtanut kookosjogurttiohjeessa täällä – tätä jogurttiohjetta tarvitset myös tätä mamman marjapiirakkaa tehdessäsi. Sinun täytyy siis valmistautua piirakan tekoon edellisenä iltana, koska kookosjogurtti saa tekeytyä yön yli huoneenlämmössä.

metsa-0851

mustikka-0623.JPG

Marjapiirakka on makeutettu agavesiirapilla sekä kookossokerilla eli valkoista, puhdistettua sokeria ei ole käytetty. Kookossokerin karamellimainen maku sopii hyvin marjapiirakan pohjaan. Tässä kookospalmujen kukintojen nektarista valmistettava sokeri sisältää myös monia mineraaleja ja vitamiineja eikä se nosta verensokeria yhtä nopeasti kuin puhdistettu, valkoinen sokeri. Kookossokeria pidetään myös ekologisena vaihtoehtona, se ei siis ole sama asia kuin palmusokeri. Jos sokereiden erot kiinnostavat sinua enemmän, kurkkaa täältä lisää.

Käytin pohjaan voita, koska se sopii ruokavaliooni, mutta täysin maitoproteiinittoman version saat helposti käyttämällä kasvirasvaa kuten margariinia. Itse koen kuitenkin voin teollista margariinia ”puhtaampana” rasvana ja juuri tämä ”puhtaan” ravinnon tavoittelu on yksi tärkeimmistä ruokafilosofioistamme.

 

mustikkapiirakka-0158.JPG

 

Mamman marjapiirakka

 

Marjapiirakan pohja
(piirakkavuoka)

150g pehmeää voita (tai margariinia)
1,5dl kookossokeria
1 kananmuna
0,5dl tummia Jytte-jauhoja
0,5dl perunajauhoja
2dl tattarileseitä
2dl mantelijauhoja
0,5tl leivinjauhetta

(lisäksi pohjan ”taputteluun” mantelijauhoja/tattarileseitä)

 1. Varmista, että piirakkatäytteen kookosjogurtti on valmista ennen kuin alat valmistaa pohjaa.
 2. Vaahdota pehmeä voi ja kookossokeri.
 3. Lisää kananmuna.
 4. Sekoita leivinjauhe esim. perunajauhojen joukkoon ja lisää taikinapohjaan. Lisää loput jauhot vähitellen. Taikinasta ei ole tarkoitus tulla tiukkaa, jolloin siitä tulee helposti kuivaa.
 5. Ota taikinasta sivuun n.1dl taikinaa.
 6. Taputtele loppu taikina voideltuun ja leseillä jauhotettuuna piirakkavuokaan. Käytä apuna tarvittaessa mantelijauhoa tai tattarileseitä.
 7. Tee sivuunotetusta taikinasta n.4 keksiä pelllille, leivinpaperin päälle. Kyseiset murennettaan täytteen päälle myöhemmin.
 8. Esipaista pohjaa uunissa, 150ºC:ssa kiertoilmalla n.15min. Tarkoituksena on, että pohja ehtii kypsyä hieman eikä tule täytteen lisäämisen jälkeen niin vetiseksi. Kiertoilmaa käytetään, koska samaan aikaan uuniin laitetaan paistumaan keksit. Jos käytät tasalämpöä, paista pohja ja keksit erikseen ja nosta uunin lämpötila 175ºC.
 9. Valmista pohjan ja keksien paistuessa täyte.

 

Piirakkatäyte

2dl makeuttamatonta kookosjogurttia (ohje löytyy täältä, jätä makeutus ohjeesta pois)
3rkl agavesiirappia
1 kananmunaa

n.4-6dl marjoja (mustikoita, viinimarjoja yms.)

 1. Tee kookosjogurtti vuorokautta ennen tai edeltävänä iltana hapattumaan.
 2. Lisää jogurtin joukkoon agavesiirappia, maista vastaako täytteen makeus toiveitasi.
 3. Lisää joukkoon kananmunat. Sekoita hyvin.
 4. Lisää marjat esipaistetulle piirakkapohjalle, voit laittaa marjoja haluamasi määrän. Jos pohja on kohonnut mielestäsi liikaa esipaiston aikana, voit ennen marjojen lisäämistä varovasti painella sitä alemmaksi.
 5. Kaada täyte marjojen päälle.
 6. Murenna tämän jälkeen haluamasi määrä jäähtyneitä keksejä marjojen päälle.
 7. Paista uunissa, 175ºC:ssa tasalämmöllä n.30-45min kunnes täyte on hyytynyt.

 

maidotonmustikkapiirakka-0212.JPG

gluteeniton_maidoton_mustikkapiirakka-0217

3 kommenttia artikkeliin ”Mamman marjapiirakka

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s