Lastenhuoneen lelut ja niiden vaikutus sisäilmaan

Esikoisen syntyessä suurin osa energiasta meni perusasioiden opettelulle eikä tullut edes mieleen (saati ajatuksiltaan ehtinyt) selvittää muuta turvallisuutta kovinkaan aktiivisesti. Koska sitä oletti automaattisesti lelujen ja lastentarvikkeiden olevan turvallisia. Toki meilläkin oli luonnonkumista tehtyjä puruleluja ja tutteja, mutta muuten leluihin ei kiinnitetty erityistä huomiota. Joskin muovia ja sähköleluja olen aina (onneksi) karttanut. Olisi kuitenkin pitänyt perehtyä tarkemmin, sillä lastenhuoneen sisäilman on usein huonompaa, kuin kodin muissa huoneissa. Kiitos lelujen.

Tein ennen joulua megakarsintaa lastenhuoneessa. Iskin tylysti lähes kaikki kirpparilta ostetut, muoviset ruokalelut muovipussiin talteen. Nappasin leikeistä pois myös vanhan, akuttoman matkapuhelimen.

Lueskelin aiheesta useammasta lähteestä ja kokoan teille seuraavaksi yhteenvetoa lukemastani. Kemikaalien ongelma on, että ne imeytyvät ihon kautta, pääsevät elimistöön suusta tai hengitysilmasta. Etenkin, jos huoneen ilmanvaihto on puutteellinen.

Vaikka söpöjä, näistä (ja muista) Kids Conceptin puuleluista lohkeaa valitettavan helposti maalipaloja kolhiintuessaan

Poista lastenhuoneesta

 • ennen 2000 -lukua valmistetut lelut (myös puiset saattaa olla maalattu lyijymaalilla/PCB:tä sisältävällä maalilla)
 • tuoksuvat lelut ja haisevat huonekalut
 • pehmeät muovilelut (ftalaateilla eli muovinpehmentimillä arvellaan olevan useita terveyshaittoja, kts. lisää täältä THL:n sivuilta )
 • älä anna lasten leikkiä (saati syödä) pyyhekumeilla (erityisen paljon ftalaatteja)
 • muovimatto tai ftalaatteja sisältävä laminaatti pois lastenhuoneen lattiamateriaalina (tilalle esim. jalkojen alla lämmin korkki)
 • vanhat puhelimet ja kaukosäätimet (elektroniikassa palonsuoja-aineet)
 • vaihda vaahtomuovipatjat, tyynyt ja peitot luonnonmateriaaleista tehtyihin (ei palonestoaineita jne.)
 • metalliset rihkamakorut tms. (lyijy/nikkeli)
 • pese lastenvaatteet ja petivaatteet yms. hajusteettomalla pesuaineella ÄLÄKÄ käydä huuhteluaineita (useita haitta-aineita)
 • suosi remontoinnissa maaleja (kts. lisää täältä) ja tapetteja sekä (luonnollisia) lattiamateriaaleja, joista ei irtoa haitta-aineita

Ja mikä ”parasta”, ftalaatteja on myös kura-asuissa, saippuoissa, ruoassa (älä lämmitä mikroaaltouunissa muovirasiassa, etenkään vanhassa jäätelörasiassa, mitään)…

Kyllä. Näin 2000-luvulla tosiaan voi ahdistua kaikesta. Mistään ei tiedä ja kaikessa on potentiaalisesti haitallista. Jos ei leluissa ja tavaroissa, niin viimeistään väärällä kasvatuksella ja lastenohjelmien katsomisella aiheutetaan massiivia persoonallisuus- ja kehityshäiriöitä lapselle. Turvallisinta olisi asua luonnonmateriaalein valmistetussa talossa, hyvällä ilmanvaihdolla ja leikkiä käpylehmillä -silti modernia lapsi-vanhempiaikaa viettämällä, sataprosenttisesti läsnäollen.

Tai sitten ei.

Eli ehkä kirjoituksen tarkoitus on tällä kertaa enemminkin lempeästi huomauttaa, että leluissa ja huonekaluissa voi suosia luonnonmateriaaleja (toki niiden maaleista voisi koota taas uuden murheenkryynin) ja terveysriskit minimoida. Kivikaudelle tuskin on silti tarvetta palata ja lapset saavat edelleen leikkiä leluillaan. Viimeiseksi muutamia muutosaskeleita lasten (ja aikuisten) hyväksi.


Toimi näin vähentääksesi kemikaalikuormaa:

 1. Poista ylipäätään turha lelu- ja muovikrääsä niin lastenhuoneesta kuin muistakin huoneista -suosi puuleluja ja mielellään sellaisia, joista ei ainakaan lohkea maalia (suloisista Kids Concept leluista valitettavasti lohkeilee maali -ilm. kerros on sen verran paksu, sen sijaan voin suositella lämpimästi ihania Le toy vanin, Bigjigtoysin, Classic World ja Hapen puuleluja)
 2. Suosi pääasiassa isojen valmistajien leluja ja mielummin kovaa muovia kuin pehmeää
 3. Lisää ilmaa puhdistavien kasvien määrää
 4. Vaihda sänkyjen materiaalit pikkuhiljaa luonnonmateriaaleista tehtyihin -meillä lapset saivat jouluaattona lahjaksi villatyynyt ja itse säästämme Porin Villa ja Peitteen luonnonkumijoustopatjoja varten
 5. Käytä hajusteettomia, allergiatestattuja pesuaineita ja unohda huuhteluaineet
 6. Älä käytä viikkosiivouksessa pesuaineita, vesi putsaa (ainakin meillä vessaa lukuunottamatta) tarvittavan määrän likaa ja jättää loput vastustuskyvyn hoideltavaksi (joitakin yleisiä tiloja putsataan muuten puhdistetulla vedellä, kts. lisää YLE:n artikkelista tai täältä Aktiivivesi -tuotemerkistä)
 7. Ala vaihtaa muovisia rasioita vähitellen lasisiin ja mikrota ruoat aina lautasella/lasiastiassa, EI muovirasiassa
 8. Suosi sertifioitua luonnonkosmetiikkaa ja pesuaineita
 9. Ala suosia täyspuisia huonekaluja lastulevyisten (etenkin vanhojen) sijaan.
 10. Pese kädet kuittien käsittelyn jälkeen (BPA-päällyste)
 11. Pääsääntöisesti myös vahvasti kemikaaleille haisevat huonekalut ja lelut kannattaa jättää hankkimatta tai reklamoida aktiivisesti takaisin valmistajalle.
 12. Hengitä -keksit vielä sata syytä lisää huolestua lasten kasvaessa, paniikkia ei siis kannata lietsoa 😉

Lista ei ole kaiken kattava ja sitä varmasti voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle. Kuitenkin tässäkin pätee mielestäni sama kuin muissakin muutoksissa -vähitellen ja pysyvää eikä roiskien hetkellistä 😉


Lähteet

THL: Ftalaatit

Maria Nordin: Leikkiä lapsen terveydellä

Kaleva: Ftalaateille altistuu yhä jatkuvasti

Maria Nordin, Safkanet: Terveellinen lastenhuone. (kts. alla oleva linkki myös!)

Nysten Anja, Kemikaalikimara: Safkatutkan kemikaalihuttua (kyseenalaistaa järkevästi argumentoiden nyk. safkanetin/safkatutkan)

Nysten Anja, Kemikaalikimara: Myrkkyhyökkäys

2 kommenttia artikkeliin ”Lastenhuoneen lelut ja niiden vaikutus sisäilmaan

 1. Iina / MouMou sanoo:

  Lasiasiat on parhaita! Niissä voi ensin kypsentää ruuan uunissa, sitten säilyttää ruokaa jääkaapissa tai vaikka pakastaa. En vaihtaisi enää muovisiin, tarkoitus on korvata kaikki muoviset lasisilla. 🙂

  Tykkää

  • Naprapaatin vaimo sanoo:

   Juuri näin mekin ollaan alettu tehdä -vähitellen päivittää. On alkanut hirvittää niin ekologisesti kuin myös terveydellisesti nuo. Mutta mitä enemmän lukee ja tutkii, sitä enemmän on lisää asioita, mistä ahdistua 😉

   Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s