Tarte tatin

 

Vieläkö löytyy ylimääräisiä omenoita? Tämä gluteeniton tarte tatin nimittäin onnistui paremmin kuin uskalsin odottaa. Jos meillä olisi ollut jo de Buyerin hiiliteräspannu, olisin voinut viimeistellä sen perinteiseen tapaan paistinpannulla uunissa. Mutta koska hiiliteräspannu ei ollut vielä kotiutunut meille ja valurautapannussamme on puukahva, jouduin siirtämään tarte tatitin omenat liedellä paistamisen jälkeen irtopohjavuokaan ja päällystämään vasta sitten taikinalla. Helpommalla kuitenkin pääset, jos sinulta löytyy paistinpannu, jonka voi laittaa uuniin.

Jos olet maitoallergikko, voit korvata voin margariinilla ja kermavaahdon vaahdotetulla kookoskermalla. Muuten suosittelen käyttämään voita ja kermaa.

tartetatin-0132

tartetatin-0124

 

Tarte tatin

kotimaisia omenoita/luomu omenoita
1-2rkl kookossokeria
voita paistamiseen

Pohja:
75g voita (huoneenlämpöistä)
2dl mantelijauhoa (tarvittaessa voi korvata kikhernejauhoilla)
1-1,5dl (täysjyvä)riisijauhoa
½dl kookossokeria

Lisukkeeksi: kermavaahtoa/kookoskermavaahtoa

  1. Ota pohjataikinan voi pehmenemään huoneenlämpöön.
  2. Pese omenat ja poista siemenkodat omenaporalla. Puolita omenat isoiksi renkaiksi.
  3. Kuumenna voi uuninkestävällä paistinpannulla. Lisää omenapuolikkaat pannulle leikkauspinta alaspäin. Ripottele päälle kookossokeria. Paista miedolla lämmöllä n.20 minuuttia kunnes omenapalat ovat kypsiä.
  4. Mittaa voin joukkoon jauhot ja kookossokeri. Nypi sekaisin. Pyörittele taikina palloksi ja laita kelmun sisään lepäämään hetkeksi.
  5. Kaulitse levännyt taikina hieman paistinpannua leveämmäksi. Voit kaulita taikinan kahden leivinpaperin välissä, jos taikina tuntuu tarttuvan. Voit käyttää apuna myös ripausta jauhoja. Laita uuni kuumenemaan 220°C:n.
  6. Kun omenat ovat karamellisoituneita, levitä kaulittu taikina paistinpannun päälle. Siisti reunat. Siirrä piiras uuniin ja paista n.20-30 minuuttia. Kun piiras on kullanruskea, ota se pois uunista ja anna jäähtyä muutama minuutti. Laita tämän jälkeen (kuumaa kestävä) tarjoilulautanen paistinpannun päälle ja keikauta piiras ympäri lautaselle, niin että karamellisoituneet omenat jäävät päälle. Tarjoa.

 

Enpä muuten muista koska olisin tätä ranskalaista klasikkoa viimeksi syönyt. Gluteenittomana sitä ei ole tullut missään ravintolassa vastaan eikä tätä ennen ole tullut mieleen koittaa sitä gluteenittomana. Jatkoon siis menee tämä ohje, mutta ensi kerralla sitä koitetaan uuninkestävällä pannulla.

Myös Kroatian treenilomamme onnistui hyvin ja seuraavaksi onkin tulossa juttua lasten (ja vähän aikuistenkin) turvallisesta ruokailemisesta ulkomailla. Lisäksi treenilomasta tulee vielä oma yhteenveto myöhemmin. Se nimittäin toimi hyvin lapsiperheenkin näkökulmasta.

tartetatin-0142

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s