My monkeys my circus -lasten kanssa treenaamisesta

 

Äiti oli ilkeä ja nappasi kameran kesken taaperon väsyiltakilareiden. Miksi? Aina tulee tallennettua niitä hyviä hetkiä, mutta meidän tarkoituksena ei ole luoda ihannekuvaa perheestä, jossa kaikki hymyilevät ja hommat toimivat kuin rasvattu. Meilläkin eletään arkea, joskin miehen reissuhommien vuoksi ehkä vähän erilaista kuin monella. Tämä koskee myös treenaamista.

Haluan vinkata myös teille meidän tavoista liikkua kotona ja lasten kanssa. Sillä vaikka olen pitkiäkin pätkiä yksin lasten kanssa, treenaaminen ja itsestä huolta pitäminen on silti mahdollista. Omalla kehonpainolla, lapsilla, kahvakuulilla ja vastuskuminauhoilla saa jo paljon tehtyä. Haluan myös sanoa, että tämän tarkoituksena ei ole syyllistää treenaamattomuudesta vaan lähinnä tarjota vinkkejä miten voi treenata, jos haluaa. Tämä ei siis ole ”What´s your excuse?” postaus. Vaan enemmänkin ”hei näin se voisi onnistua, jos haluat priorisoida tähän”.

Muista, että treeniin käytetty aika on aina jostain pois. Olisikin tärkeää pohtia sitä omaa arvomaailmaa.  Mihin juuri sinä haluat käyttää aikaasi ja mitä asioita pidät tärkeänä? Jos listallesi valikoituu oma hyvinvointi, miten siihen tavoitteeseen päästään? Tärkeää on, miten SINÄ olet tyytyväinen ja miten toimimalla SINÄ voit hyvin.

Näin me teemme.

My monkeys, my circus!.jpg

Salitreeni lasten kanssa

Jos salille saa tuoda mukulan mukana, niin etenkin yhden lapsen kanssa tämä on helppoa. Nyt en tarkoita lapsiparkkia, toki jos salillasi sellainenkin mahdollisuus on, niin hienoa! Itse en ole kyseisiä koskaan päässyt hyödyntämään, osittain koska olen suosinut askeettisempia saleja.

Vauva: Esikoinen kulki vauvana pitkään kantorepussa, jolloin äidin salireeni mahdollistui ja luonnollisesti harjoitus loppui, kun lasta ei enää kiinnostanut äidin treenaaminen. Useamman tunnin treenistä oli siis turha haaveilla. Muista hyödyntää myös lisäpaino selässäsi! Luonnollisesti kantoliinassa ja -repussa oleva lapsi rajoittaa tehtäviä liikkeitä, mutta ei treenattavia lihasryhmiä. Kukaan tuskin lähtee kyykkäämään tanko niskassa, jos lapsi on kantorepussa selässä. Tällöin voit kuitenkin tehdä esimerkiksi askelkyykkyjä tai sumokyykkyä käsipainolla.

SalitreeniKantoreppu

Vauva/taapero: Kun esikoinen oppi kävelyn jalon taidon varhain, kantorepussa olo ei enää napannut. Tämän jälkeen treeni käytiin vetämässä porukalla, isi juoksi jumppasalissa mukulan kanssa, kun äiti treenasi ja sitten tehtiin läpsyvaihto. Läheinen leikkipuisto oli myös oiva apu, kun salissa juokseminen ei enää kiinnostanut. Näin myöskään edestakaisiin matkoihin ei mennyt turhaa aikaa, kun molemmat saivat treenattua. Kun vauva saa ”jonkun rytmin”, on salitreenin ajoittaminen helpompaa syöttöjen väliin. Meillä ei esikoisen kanssa juurikaan käytetty tuttipulloa, se olisikin vapauttanut äidin salitreenille useammin. Ehkä nyt teemme toisin, tuo imetys on vaan maitojen lämmittelyä helpompaa 😉

Taapero: Taapero pystyy tekemään salilla jo vähän mukana. Etenkin jos puhutaan 2+ vuotiaasta. Putkirullailu jne. jaksaa kiinnostaa ainakin muutaman minuutin kerrallaan 😉 Jälleen toinen vanhemmista juoksee sen muksun perässä. Tätä vanhemmista taaperoista ei ole vielä kokemusta tämän osalta.

KuntosaliLastenKanssa

Huomaa, että kaikki salit eivät päästä alle 16-vuotiaita sisään -ei myöskään vauvoja kantorepuissa, -liinoissa tai turvakaukaloissa. Tämä kannattaa siis tarkistaa erikseen kysymällä, jotkin salit joustavat vauvojen kohdalla, vaikka ikäraja virallisesti olisikin tuo 16. Meidän tämän hetkisellä salilla tämä ei esimerkiksi valitettavasti onnistu.

Etikettinä: aina huolehditaan ettei se oma mukula häiritse muiden treenejä (=tarvittaessa keskeytetään se oma treeni ja lähdetään kotiin), jätä treenivälineitä ympäriinsä tai ronki laitteita. Huoltaja on aina vastuussa.

Liikuntamylly

Ulkotreenipaikat/urheilukentät

Ulkotreenipaikkoja on paljon. Osassa on nosteltavat tukit, osassa sekä/vain leuanvetotangot. Näihin paikkoihin on yleensä helpoin lenksutella rattaiden kanssa. Hereillä oleva taapero löytää yleensä lähistöltä kepin, jolla jaksaa tökkiä maata pidempään. Ei kannata tavoitella treeniä ilman keskeytyksiä, mutta jälleen vuorotellen sarjojen teko on helppoa. Toinen vetää sarjan leukoja -toinen vahtii muksua ja sitten vaihto.

Myös yksin kannattaa lähteä, sillä jos ei ehdi tekemään kuin muutaman sarjan leukoja, niin sekin on parempi kuin ei mitään. Eli ne taaperon kilarit kesken treeniä ei pilaa kokonaisuutta ja kesäkuntoa 😉 Seuraavalla kerralla paremmalla onnella ja uskomatonta kyllä, ne lapsetkin tottuvat tähän. Ja haluavat tehdä mukana kun kasvavat.

Lastenkanssatreenaaminen

Urheilukentille voi lähteä potkimaan lapsen/lasten kanssa palloa ja/tai napata urheiluvälineitä mukaan ja treenailla pallon potkimisen lomassa. Hyväksy, että siellä kentällä taaperoa saattaa kiinnostaa kaikki muu kuin se pallon potkiminen. Helpommalla pääsee, kun antaa toisen puuhailla omiaan ja varioi omaa treeniään lapsen mielenkiinnon mukaan. Ei siis kannata jumittua siihen omaan treenisuunnitelmaan ja tuskastua siitä, kun lapsi haluaakin puuhata ihan muuta kuin olla mukana treenissäsi.

Urheilukentalla

Perinteinen treeni

Terassilla, parvekkeella tai olohuoneessa toteutettu treeni yksin. Puolisen tuntia riittää jo hyvään treeniin. Toinen vahtii muksuja ja toinen treenaa. Yleensä vauvaa joutuu käydä ainakin kerran imettämässä tässä välissä 😉

Tarvittaessa toinen lapsista voi olla mukana joko leikkimässä ja/tai treenaamassa. Taapero on onnellinen jo saavillisesta vettä ja luvasta lutrata. Toisaalta pojan kanssa hyviksi on havaittu pikkuautot, jotka poikkeuksellisesti saakin tuoda terassille. Kahvakuulalla tehdessä on tärkeää huolehtia lapsen turvallisuudesta ja opettaa jo pienestä pitäen lasta pysymään turvaetäisyydellä äidin/isin treenatessa.

Jos olet yksin kotona lasten kanssa, niin vatsalihaksia ja punnerruksia jne. pystyy usein tekemään molempia lapsia vahtiessa ja viihdyttäessä. Taapero toimii myös esim. kyykyissä hyvänä lisäpainona. Kun taustalle laittaa tarpeeksi rempseää musiikkia ja heiluttelee muksua muutenkin musiikin tahdissa, ei taapero älyä vanhempien tekevän hyviä kyykkysarjoja ja pystypunneruksia samalla. Eikä näin myöskään koe jäävänsä paitsi aikuisen huomiosta 😉 Siinä vaiheessa jos/kun oma pinna alkaa olla treenaamattomuudesta kireällä, on paljon fiksumpaa laittaa lapselle vaikka puoleksi tunniksi piirretyt ja treenata vieressä, kuin purkaa välillisesti lapseen omaa pahaa oloaan. Täällä ainakin pinna kiristyy, jos liikuntaa ei saa tarpeeksi. Koen siis lapsieni hyötyvän hyvällä tuulella olevasta äidistä enemmän, kuin kärsivän äidin puolen tunnin treenistä.

Liikulastenkanssa

Temppuradat / hoplop jne.

Lapsille suunnattuja temppuratoja on useammassa paikassa ja jos ei muuta, niin ainakin Hop Lop tms. löytyy. Liikkukaa vanhemmat siellä lasten mukana. Hyppikää trampoliinilla ja vaahtomuovipalojen joukkoon, kiivetkää putkissa lasten perässä ja pitäkää yhdessä hauskaa. Siinä sivussa tulee liikuntaa ja motoriikka kehittyy. Lapset saavat myös vanhempien aktiivista läsnäoloaikaa.

Jos liikuntatilat antavat myöten, voit hyvin napata mukaan taas muutaman vastuskuminauhan ja tehdä sarjoja lasten kanssa puuhailun lomassa. Älä välitä sarjojen välissä olevien taukojen pituudesta tai sarjojen pituudesta, tee se minkä ehdit.

temppuradalla

Temppuradalla2.jpg
Hiekkalaatikon reunalla

Kelien lämmetessä hiekkalaatikon reunalla saa jo hyvän reenin kehonpainolla. Ja kun jaksaa raahata vielä ne vastuskuminauhat mukaan, pystyy jo tekemään kaikenlaisia harjoitteita. Myös kehonhuolto venyttelyineen onnistuu hiekkakakkujen teon lomassa. Juttele lapsesi kanssa sarjojen aikana tai vähintäänkin välissä. Näin hän ei koe taaskaan jäävänsä paitsi huomiostasi.

P

Metsässä/retkellä

Kyllä, metsässä. Jumppakumppari ei vie paljon tilaa ja on tullut itse napattua sellainen mukaan kun lähdettiin ulkoilemaan. Kuminauhan saa kätevästi matkan varrella puihin kiinni ja voi aina silloin tällöin tehdä muutaman sarjan. Vauva kulki kätevästi kantoliinassa mukana.

Metsatreeni.jpg

Kaiken perusta

Hyväksy, ettei treenisuunnitelmat aina toteudu. Jos vauva huutaakin vatsakipuja koko illan, on ehkä karsittava siitä omasta treenistä. Tai jos taapero on jättänyt päiväunet väliin ja kaikki on jo muutenkin hankalaa, ei ehkä kannata tavoitella treeniä, jos on yksin lasten kanssa kotona.

Huonosti nukutun yön jälkeen ei myöskään kannata rasittaa kehoa entisestään rankalla treenillä, vaan ottaa mielummin kevyemmin. Unettomuus lisää kortisolin eritystä ja tällöin etenkin pitkäkestoista rankkaa treeniä kannattaa välttää. Rauhoittuminen ja rentoutuminen ”kotiäidin/-isän vapaa-ajalla” voi tällöin olla paljon järkevämpää. Vauvasi ei ole ikuisesti vauva eikä se sinun ah välillä niin rasittava taapero myöskään ole ikuisesti taapero. Sille treenille löytyy kyllä aikaa jos haluaa. Jos ei tänään, niin huomenna saattaa olla jo parempi päivä kokeilla.

Niinä päivinä kun treenaaminen ei onnistu, ruokavalio nousee entistäkin tärkeämpään asemaan. Jos lapsi on kipeä viikon eikä muut kelpaa kuin äiti, täytyy tämä vain hyväksyä ja priorisoida lapsi. Tällöin kiinnitän itse enemmän huomiota ruokavalioon ja henkilökohtaisesti vähennän hiilihydraattien saantia. Koska tiedän OMAN kehoni toimivan näin parhaiten. Joillakin rasvansaannin vähentäminen toimii paremmin. Testaa oma tapasi 🙂

Näillä eteenpäin kohti liikunnallisempaa kevättä ja kesää? 😉

Yksi kommentti artikkeliin ”My monkeys my circus -lasten kanssa treenaamisesta

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s