Kuoritko ihosi ympäristöä saastuttavilla mikromuoveilla?

 

 

”Suomessa meikkien ja ihotuotteiden mikromuovia ei ole kielletty, vaikka suuri osa meriin päätyvästä mikromuovista on peräisin kosmetiikasta.”
Aamulehti

Oletko kuullut ennen mikromuoveista? Jos et, niin nyt on aika tutustua.

Otsikko on provosoiva (ja suppea), mutta se on osa totuutta. Monet kuorintavoiteet, hammastahnat, suihku- ja parranajogeelit sisältävät mikromuoveja eli 0,1-0,5mm kokoisia muovihelmiä. Muovihelmiä, jotka päätyvät lopulta järviin ja meriin aiheuttaen niissä monenlaisia ongelmia. Toki niistä osa suodattuu jätevedenpuhdistamolle, mutta mikromuoveja päätyy vesistöihin myös muita reittejä.

Ympäristössä mikromuovit hajoavat yhä pienemmiksi nanomuoveiksi ja osa niistä päätyy pienimpien eliöiden elimistöön ja siitä edelleen isompien ravintoketjun mukana. Lopulta myös ihmiseen.

Pienimmät hiukkaset saattavat kulkeutua ihmisen elimistöön jopa solukalvojen kautta. Ruoansulatuselimistöön päätyneistä mikromuoveista suurimman osan pitäisi poistua ulosteen mukana (ja siten taas takaisin jätevesikiertoon).

pisara-0792

thaimaa-0104

Meri- ja järvivesien lisäksi myös juomavedessä on mikromuoveja. Muovipullovesissä hanavettä enemmän -joskin Suomessa käytetään vähän pullovesiä. Suomessa onkin käynnissä selvitys juomaveden sisältämistä mikromuoveista. Tulokset julkaistaan ensi kesänä.

Vaikka THL:n mukaan mikromuovit aiheuttavat vain vähäistä terveyshaittaa ihmisille, ne ovat ympäristölle todellinen ongelma. En myöskään taida olla ainoa, joka haluaisi minimoida mikromuoveille altistumisen. Tämä vaatii kuitenkin yhteisiä tekoja.

Moni maa on onneksi jo kieltänyt mikromuovien käytön kosmetiikassa, mutta niitä kulkeutuu jätevesien lisäksi myös hulevesistä, ajoneuvonrenkaista ja tienpinnoista sekä roskien mukana. Myös keinokuituvaatteiden pöly ja pesuvesi ovat osa ongelmaa. Altistumme mikromuoveille siis muutenkin, kuin vain ravinnon kautta.

 

Mitä pystymme tekemään?

Miten pystyt vähentämään mikromuovijätettä? Kosmetiikan osalta keino on helppo, sertifioidun luonnonkosmetiikan valinta. Tällä takaat ettei tuote sisällä mikromuovien lisäksi myöskään muita muoveja, kuten makro- tai nanomuovia tai liukenevaa muovia.

Oiva apu kosmetiikkaviidakossa on myös CosmEthics -sovellus.

Jos käytät vielä muovista juomapulloa, kannustaisin sinua ehdottomasti hankkimaan lasisen tai teräksisen vaihtoehdon. Meillä itsellämme on teräspullot. Muovia kannattaa välttää mahdollisimman paljon muutenkin -välttää heviosastolla hedelmien ja kasvisten pakkaamista pieniin muovipusseihin ja ottaa oma kestokassi kauppaan mukaan jne.

Myös keinokuituvaatteiden (fleece, softshell, tekniset alusvaatteet…) välttäminen on yksi keino muovin vähentämiseen. Tässä ainakin meillä on parannettavaa.

Se mitä jäisin myös miettimään, on kiteytetty hyvin THL:n riskiarviossa:

”Muoveista voidaan todeta sama kuin monesta kemikaalista: kaikki, mikä ei hajoa luonnossa, muodostuu ennemmin tai myöhemmin ongelmaksi”
Kiviranta, H. 

Mitä me siis voimme arkivalinnoillamme tehdä ympäristömme ja siten myös terveytemme eteen?

Täältä muuten voit käydä kurkkaamassa useamman suomalaisfirman mielenkiintoisia projekteja muovittomuuden puolesta. Ja lukaisisin myös tämän Maria Nordinin haastattelun vaatteisiin liittyen.

Mitä ajatuksia sinulle herää?

makuvesi-0901

 

Lähteet:

Aamulehti. Ruotsi kieltää mikromuovin käytön, Suomessa rajoitukset perustuvat yhä vapaaehtoisuuteen – K-ryhmä poisti kosmetiikastaan mikromuovirakeet.

Kemikaalicocktail. Liki joka toisessa kosmetiikkatuotteessa muovia.

THL. Mikromuovit aiheuttavat vain vähäistä terveyshaittaa ihmiselle.

Yle. MOT. Mikromuovia päätyy myös järviin.

Yle Uutiset. Isoäidin nahkapöksyt kuorihousujen tilalle – pärjääkö nykyihminen ilman muovia sisältäviä vaatteita?

Yle Uutiset. Kuorintavoiteista ja suihkugeeleistä päätyy miljardeja muovihelmiä maailman meriin – Yhä useampi maa kieltää kosmetiikan mikromuovit.

Yle Uutiset. Tiesitkö, että juot pulloveden mukana muovia? Laaja, kansainvälinen selvitys paljastaa, että pullovesissä on runsaasti mikromuoveja

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s