Raskaus ja lakritsin syönti sekä maidoton lakritsijäätelöohje

 

Ostin jo ennen joulua mustaa tahinia sillä ajatuksella, että halusin työstää siitä jotain salmiakkiin liittyvää. Nyt muutama kokeilu on tehty ja vihdoin osui suhteet kohdilleen eikä seesaminsiementahna maistunut pahasti läpi. Syntyi lakritsisen tummaa jäätelöä!

Lapsi mankui vieressä maistiaista, mutta tämä ei (yllättäen 😉 ) kyllä yhtään osunut hänen makunystyröihinsä. Jos et ole tottunut raakalakritsijauheen makuun, ei tämä todennäköisesti vastaa sinusta täysin salmiakkijäätelöä. Maku siinä onkin mielestäni hitusen enemmän lakritsin kuin salmiakin puolella.

Ennen ohjetta kuitenkin muutama sana lakritsista ja raskausajasta. Salmiakkia kun ei nykyisin suositella ollenkaan syötäväksi raskausaikana.

lakritsijaatelo-0052

Raskaus ja lakritsi

Lakritsi (ja salmiakki) sisältää glykyrritsiiniä eli glykyrritsiinihappoa. Käyttämämme lakritsi on valmistettu lakritsikasvin juurista (palkokasvi). Makeisteollisuuden lisäksi mm. tupakkateollisuus käyttää lakritsiuutetta.

Aiemmin raskausajan suositus oli 50g salmiakkia/päivä. Runsaan lakritsin syönnin rajaksi on määritelty yli 500 milligrammaa glykyrritsiiniä viikossa. Tätä on käytännössä vaikea arvioida, sillä lakritsissa luontaisesti esiintyvän glykyrritsiinin määrä vaihtelee eri lakritsilaaduissa. Keskimäärin tämä vastaa kuitenkin noin 250 grammaa lakritsia viikossa.

On myös huomioitava jälleen yksilölliset erot eli näyttää siltä, että yksilöiden välillä on eroja siinä miten lakritsi elimistössä vaikuttaa. Jotkut saattavat siis olla huomattavasti herkempiä lakritsin vaikutuksille kuin toiset.

Lakritsioireyhtymä. Kyllä, sellainen on. Lakritsi vaikuttaa elimistössä aldosteronin kaltaisesti. Aldosteroni puolestaan on hormoni, joka säätelee kehon natriumvarastoja ja siten suolatasapainoa sekä verenpainetta. Runsas lakritsin nauttiminen voikin aiheuttaa elektrolyyttitasapainon häiriöitä kuten turvotusta, verenpaineen nousua ja jopa sydämen vajaatoimintaa. Kuitenkin hyvin monet sairaudet voivat aiheuttaa aldosteronismin taudinkuvan.

Raskausajan glykyrritsiinin saanti on tutkimusten valossa erityisen haitallista tytöille, joiden äidit söivät suuria määriä lakritsia raskauden aikana. Tyttöjen murrosiän on todettu tällöin aikaistuvan ja tämä puolestaan lisää suurempia terveysriskejä kuten mielenterveysongelmia. Lisäksi näiden tyttöjen pituuskasvu ja painonnousu oli nopeampaa. Tytöt olivat keskimäärin neljä senttimetriä pitempiä ja kahdeksan kiloa painavampia kuin ikätoverit, jotka eivät olleet altistuneet suurille lakritsimäärille raskauden aikana.

Huomiotavaa on, että glykyrritsiiniä on salmiakki-, lakritsi- ja tupakkatuotteiden lisäksi myös muissa elintarvikkeissa, joten myös tästä syystä salmiakkia ja lakritsia kannattaa välttää raskausaikana. Saatua kokonaismäärää kun on vaikea arvioida.

Moninaisia vaikutuksia siis elimistössä ja jälleen yksi hyvä muistutus siitä, miksi tässäkään asiassa ei kannata vetää överiksi. Kohtuus siis kaikessa ja etenkin raskausaikana tämä on erityisen tärkeää. Lakritsijuuren voisi siis inkiväärin tavoin mieltää enemminkin vahvaksi luonnonlääkkeeksi ja käyttö olla tämän mukaista.

lakritsijaatelo-0058

Lakritsijäätelö
(2 pientä annosta)

2dl kookoskermaa
4tl mustaa tahinia
2rkl cashewpähkinävoita
¼dl kookossokeria
(1tl soijalesisiiniä)
2-3tl raakalakritsijauhetta

muutama ripaus suolaa

  1. Kuumenna kookoskerma. Lisää joukkoon tahini ja cashewpähkinävoi. Sekoita.
  2. Lisää joukkoon sokeri ja soijalesitiini. Anna liueta joukkoon sekoitellan.
  3. Lisää lakritsijauhe. Tarkista maku!
  4. Jäähdytä ja kaada jäätelökoneeseen jähmettymään.

 

Ihanan aurinkoisia kevätpäiviä!

lakritsijaatelo-0041lakritsijaatelo-0035

Lähteet:

Kaleva. 12.3.2015. Sikiön kehitykselle haitallista gly­kyr­rit­sii­niä löytynyt sadoista elin­tar­vik­keis­ta.

Räikkönen et all. 2017. Maternal Licorice Consumption During Pregnancy and Pubertal, Cognitive, and Psychiatric Outcomes in Children.

Terve. 6.10.2009. Lakritsi raskausaikana heikentää lapsen älyä.

Yle. 10.2.2017. Tutkimus: Lakritsi raskausaikana voi vaikuttaa lapsen älykkyyteen – jo 250 grammaa viikossa liikaa

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s