Raikas kesäjuoma ja sen terveysvaikutukset

Viime marraskuun Thaimaan matkallamme tämä juoma nousi suosikikseni. Varmaan osittain raskaudenkin vuoksi, sillä jostain syystä himoitsin happamia makuja. Päätin tuolloin, että tekisin sitä tulevana kesänä myös Suomessa. Nyt kun ahomansikat ovat jo kypsiä ja kotimaistakin mansikkaa alkaa pikku hiljaa tulla enemmän markkinoille, tein juomasta kaksi eri versiota. Toisen mansikoilla ja toisen ilman.

alkoholittomat_mojitot-0298_l

Thaimaan juomani ei sisältänyt kuin limettiä, mintunlehtiä sekä jääpaloja sokerin lisäksi. Voit käyttää joko viherminttua tai piparminttua. Jälkimmäinen on vihermintun ja vesimintun risteymä. Kaikki mintut vaikuttavat kehossa pitkälti samalla tavalla eli antibakteerisesti ja desinfioivasti. Niiden sanotaan auttavan suolistovaivoissa vähentämällä kaasunmuodostusta ja laukaisemalla kramppeja. Mintuista voikin olla apua ärtyvän suolen oireyhtymän hoidossa (etenkin piparminttukapseleista). Hengitettynä minttu ja etenkin vahva piparminttu avaa hengitysteitä. Pitkäaikaiseen sisäiseen käyttöön mintut eivät kuitenkaan sovi verenpainetta kohottavan vaikutuksensa vuoksi.

minttu_terveys

mansikka-0273_l

Mansikat puolestaan sisältävät C-vitamiinia ja folaattia sekä kaliumia. Ja kuten kaikki marjat, myös paljon antioksidantteja. Antioksidantit puolustavat elimistöä poistamalla vapaita happiradikaaleja. Näitä happiradikaaleja syntyy elimistöön jo hengitysprosessissa, mutta myös esimerkiksi ilmansaasteiden ja tulehdusten myötä. Kansanlääkinnässä mansikkaa on puolestaan käytetty mm. reumaattisiin sairauksiin, kihtiin ja munuaiskivien hoitoon.

Mansikoiden sanotaan parantavan myös aivojen toimintaa. Ne vähentävätkin ikääntymisen aiheuttamia muistihäiriöitä ja ehkäisevät silmän pohjan ikärappeumaa sekä suojelevat aivojen verisoluja. Ne laskevat verenpainetta (kalium), ehkäisevät LDL-kolesterolin hapettumista sekä vähentävät verenhyytymiä ja näin torjuvat myös sydän- ja verisuonitauteja. Mansikoiden lehdet, kukat sekä marjat ovat kaikki tulehdusta torjuvia. Lehdistä voikin hyvin keitellä vaikka teetä.

Mielenkiintoisesti mansikat (sekä mustikat ja vadelmat) sisältävät ellagihappoa, joka tutkimuksen valossa näyttäisi saavan aikaan syöpäsolujen itsetuhoa eli apoptoosia. Ellagihappo hidastaa myös syöpäsolujen kasvua sekä uusien syöpäsolujen syntyä. Ellagihappoa löytyy myös mm. vadelmista, mustaherukoista sekä lakoista. Marjojen monipuolisessa syömisessä onkin syövän ehkäisyn suhteen järkeä, muidenkin kuin vain antioksidanttien näkökulmasta.

Miinuksena mansikat sisältävät usein paljon torjunta-aineita. Mansikoiden peseminen ei usein enää auta, sillä kasvinsuojeluaineet ruiskutetaan pellolle useampi päivä ennen poimintaa ja ne ovat ehtineet imeytyä jo marjoihin. Luomu onkin turvallisin ratkaisu, jos torjunta-aineiden määrät pelottavat -joskin Suomessa Evira valvoo viljelyksiä pistokokein. Jos kuitenkin haluat luomumansikoita, voit helposti kurkata täältä luomu marjoja myyvät tahot.

mansikat_terveys.jpg

alkoholiton_mojito-0273_l

 

Kolmas ainesosa eli limetti sisältää myös paljon C-vitamiinia. Sen terveysvaikutukset perustuvatkin pitkälti C-vitamiinin hyötyihin kuten raudan imeytymisen tehostamiseen ja aivohalvausriskin pienentämiseen sekä keripukin hoitoon, joka tosin ei ole länsimaissa enää ongelma. Limetti sisältää myös paljon kaliumia, joka on tärkeää aivojen, hermoston sekä lihasten (myös sydämen) toiminnalle.

Paljon erilaisia terveysvaikutuksia siis! Juoma muistuttaa paljon alkoholitonta mojitoa eli mistään uudesta huikeasta yhdistelmästä ei ole kyse 😉

 

Raikas kesäjuoma

2,5dl mintunlehtiä
4 limeä
3-4rkl kookossokeria
1-2dl vettä
(n.15kpl mansikoita)
jääpaloja (käytin yhden jääpalapussilevyn verran)

  1. Kuori limetit ja laita niiden hedelmäliha tehosekoittimen kulhoon. Voit myös puristaa vain limettien mehun tehosekoittimen kulhoon.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittimen kulhoon ja anna koneen käydä kunnes rakenne on tasainen. Tarjoa heti.

 

Surautautappa siis kannullinen raikasta juomaa ja suuntaa mökkikeinuun istuskelemaan jalat kohti pilviä…

alkoholiton_mojito-0293_l

Lähteet:

Cancer Tutor: Ellagic acid cancer treatment
Hulten,K. Suojaa ruoasta syöpää ja muita sairauksia vastaan. Helsinki: Tammi.

Medical News Today, Megan Ware: Strawberries: Health benefits, Nutritional breakdown
Piippo, S. Puhdasta ravintoa. Helsinki: Minerva.
Raipala-Cormier, V. Luontoäidin kotiapteekki. Helsinki: WSOY.
ValitutPalat: Yrttien kiehtova maailma. Helsinki: ValitutPalat

YLE: Mansikka muistaa saamansa torjunta-aineet pitkään

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s