Thaimaan ruokaterveiset (ja hotellisuositus) -osa 1

Kahden viikon reissulta kerrottavaa on niin paljon, että jaan kuvat kahteen osaan. Ensimmäisessä esittelen teille hitusen miten varustauduimme reissuun taaperon kanssa, millainen hotellimme oli lapsiperheen näkökulmasta sekä mitä ruokaa itse hotellilla oli tarjottavana. Toisessa osassa keskityn enemmän ruokaan. Suurin osa kuvista tulee olemaan hotellin läheisen ”vakioravintolamme” listalta, mutta mukaan mahtuu myös ruokatorin ja käymiemme muiden ruokapaikkojen antia. Tuolloin luvassa myös ruokapaikkasuositus Bangkokin MBK -ostoskeskuksessa vieraileville.

Tempaisimme loka-marraskuun taitteessa pariksi viikoksi lämpöön Thaimaan Koh Samuille. Olemme käyneet kyseisellä saarella aiemminkin, mutta tuolloin jatkoimme vielä pienemmälle Koh Taolle, jossa viihdyimme huomattavasti pidempään snorklaten. Perheenä matkustaessa kuitenkin päädyimme tällä kertaa jäämään yhteen paikkaan, Bophutiin, Peace Resort -hotelliin. Olin varannut mukaan useamman paketin Vivomixx -maitohappobakteerijauhetta, jota käytimme kaikki päivittäin. Lapsi sai myös Precosa -annoksensa ennaltaehkäisevästi ja säästyimmekin sairastelulta.

Otin Suomesta mukaan sokerijuurikashiutaleita lisäkuiduksi, lisäksi lentokoneeseen oli varattuna mukaan kuivattuja marjoja, pähkinöitä, kuivalihaa sekä proteiinijauhetta muutaman hedelmän ohella. Lapselle olimme varanneet mukaan lisäksi Pirkan juotavia luomupuuroja. Kyseiset ovat ainoita ”valmissoseita” (Pirkan luomu hedelmäsoseiden ohella), joita lapsemme on koskaan suostunut syömään -toisaalta emme kovin aktiivisesti sormiruokailun vuoksi soseita edes koittaneet. Kätevän tuubipakkauksensa ansiosta nuo olivatkin pikavälipalan/iltapalan pelastus reissussa ja lentokoneessa. Ravintoloissa syömistä ajatellen lapselle oli otettu mukaan myös oma silikoninen ruoka-alusta, jotta ruokapöytä olisi aina puhdas hänen paikallaan. Meillä oli mukana myös oma smoothie twister, jolla sai surautettua hotellihuoneessa kätevästi välipalat.

thaimaa-0104.jpg

Mukana oli:

  • Kuivattuja marjoja, pähkinöitä, kuivalihaa sekä proteiinijauhetta koneeseen
  • Vivomixx -maitohappobakteeria
  • Gefilus -kapseleita
  • Precosaa
  • Pirkan juotavia luomupuuroja
  • Silikoninen ruokailualusta lapselle
  • Sokerijuurikashiutaleita (lisäkuitu)
  • Smoothie twister

Peace Resort sijaitsee lähellä Fisherman villagea ja siten kävelyetäisyyden pässä siellä pidettävistä ruokamarkkinoista. Kyseiseen hotelliin päädyimme niin sijaintinsa kuin myös kuntosalin ja osittain varjossa olevan allasalueen vuoksi. Kuntosali oli riittävä varustukseltaan, koska mukana reissussa olivat myös varmuuden vuoksi vastuskuminauhat. Salilta kuitenkin löytyi käsipainoja (joskin 20kg asti), pari penkkiä ja muutama jumppapallo juoksumattojen ja pyörien lisäksi.

Allasalue puolestaan oli kiva ja täysin aurinkoisena päivänä olikin hyvä, ettei lastenaltaalle paistanut aurinko suoraan. Hotellivalinnassa painoi myös aamupala, joka oli arvioitu erittäin hyväksi ja täyttikin lupauksensa. Merenrantabungalow olisi ollut hintansa arvoinen, mutta niitä ei valitettavasti ollut reissumme aikana vapaana -eli jos mukanaan lähtee päikkäreitä sisällä nukkuvia muksuja, kannattanee oman mukavuutensa vuoksi satsata muutama lisälantti ikkunasta avautuvaan näkymään, merenrantaterassiin ja omiin aurinkotuoleihin. Sateiden jälkeen puutarha bungalowin terassilla, kun oli ainakin näin raskaana olevan näkökulmasta turhan paljon hyttysiä pelättävänä. Onneksi hotellin allasalueen hierontapaikka oli sopiva paikka viettää osa päikkäriajoista 😉

Thaihierontaa kannattaakin ehdottomasti hyödyntää, ainakin Peace Resortin hierojat osasivat huomioida raskausajan niin jalka kuin selkä-niska-hartia hieronnassa. Hinnat olivat tietenkin hotellialueella kalliimmat, mutta mielestäni silti sen arvoiset ja todella edulliset Suomen hintoihin nähden (50min  jalkahieronta taisi maksaa n.9€ ja selkä-niska-hartia reilu 10€). Lapselle löytyi myös leikkipiha hotellialueelta sekä pieni leikkihuone, jossa tosin lelut olivat aika huonossa kunnossa. Allasalueella oli myös laatikossa lainattavana hiekkaleluja rantaleikkeihin.

thaimaa-0070.jpg

allas-0160-2.JPG

thaimaa-0162.jpg

thaimaa-0175.jpg

Tuleville matkaajille muutama pieni ruokakauppa löytyy lähistöltä, mutta kovin ihmeellistä valikoimaa niistä on turha odottaa. 5l vesitönkkä maksaa 40-50 bahtia eli hotellin maksullisia vesiä ei sillä hinnalla kannata juoda. Taksihinnat ovat kiinteitä eli mittaritaksia on turha etsiä kylteistä huolimatta. Läheiselle Big C-ostarille, jossa on myös isompi ruokakauppa, kyyti  maksaa 300 bahtia (n.8€) –  Chaweng beachille pääsee 400 bahtilla (n.10€) kuten myös siellä sijaitsevalle isommalle Central Festival -ostoskeskukselle. Eli taksihinnat ovat huomattavasti kalliimpia kuin mantereella, Bangkokissa pääsee lentokentälle asti 250-300 bahtin hinnalla.

thaimaa-0488.jpg

Peace Resortin hotelliaamupala oli hyvä. ”Egg stationilta” sai haluamansa munakkaan/paistetun kananmunan, tarjolla oli tuoreita hedelmiä sekä hedelmäsalaattia sekä maustamatonta jogurttia. Joka päivä oli yhtä tuorepuristettua mehua tarjolla perinteisten sokerimehujen lisäksi. Leipiä (täysjyvää ja vaaleaa) sai paahdettua, gluteenittomien valikoimaa en edes kysynyt, kun vakio aamupalaksi muodostui jogurtti kuitulisän (sokerijuurikashiutaleita) sekä hedelmien kera. Olin varautunut juomaan kaksi viikkoa teetä, mutta hotellin kahvi yllättikin erittäin positiivisesti maullaan. Saatavilla olisi ollut myös makkaraa (yms.), vohveleita tai pannukakkuja. Tuoreita vihreitäkin olisi ollut tarjolla, mutta lääkärin määräyksestä jouduin varmuuden vuoksi jättämään kaikki tuoreet kasvikset pois, joskin hotellilla kasvikset olisivat varmaan olleet ”juomavedellä” pestyjä.

Peace Resortin aamupala on siis varsin kattava ja monipuolinen, etenkin jos ruokarajoituksia ei sen ihmeelisemmin ole. Ravintolan seinällä oli myös kehoitus olla ruokarajoituksista yhteydessä henkilökuntaan eli nähtävästi olivat myös niihin varautuneet. Tosin kannattanee kysellä asiaa etukäteen, kulttuuri kun on hieman erilainen näiden lupauksien suhteen.

aamupalaa-080730

thaimaa-aamupala-0422.jpg

 

hedelmia

Vesimelonia, pomeloa, thai omenaa, mandariinia sekä viinirypäleitä

thaimaa.aamupala-0432.jpg

Longkong hedelmän kuoriminen

Olimme Koh Samuilla niin sadekauden kuin myös Longkong -hedelmän sesonkiaikaan. Kyseinen hedelmä sisältää paljon B- ja C-vitamiinia sekä koukutti ainakin yhden raskaana olevan hieman happamankirpeällä maullaan. Longkongin siemenet ovat syötäviä, joskin aika karvaan makuisia eli lapsi söi kyseisiä hedelmiä kunnes puraisi yhtä siementä. Hedelmä on helppo kuoria sormin ja hedelmäliha maistuu pääosin makealta. Durian eli jackfruit on toinen hedelmä, johon kannattaa reissussa tutustua. Hajunsa vuoksi sen kuljettaminen esimerkiksi Thaimaan sisäisillä lennoilla on kielletty. Myös jotkut hotellit saattavat kieltää hedelmän tuomisen huoneeseen.

Thaimaalainen omena (pink apple, chom-poo) kannattaa myös testata. Kyseinen omena maistuu rapealta, omenan ja kurkun hassulta sekoitukselta. Niiden sanotaan auttavan verensokerin säätelyssä, hyvin vesipitoisia ne ovat ainakin maultaan. Tamarindeissa puolestaan on hurjasti siemeniä, jotka tekevät niistä hieman vaivalloisia syödä, koska hedelmäliha ei irtoa siemenen päältä helposti. Helpoin tapa tutustus tamarindeihin onkin ehkä ostaa ne kuivattuna, jolloin myös siemenet lähtevät helposti irti. Tällöin ei jää myöskään kovaa, ruskeaa palkokuorta rikottavaksi tamarindin hedelmälihan päältä.

thaimaa-aamupala-0427.jpg

Peace Resort -hotelliravintolan ruoka puolestaan oli hyvää ja valmistuksessa oltiin nähty vaivaa (tai ainakin tehty paljon). Miinuksena, ettei ruoka koskaan vastannut listalla ollutta eli esimerkiksi pitkään haudutettu, rapea possu ei ollut rapeaa ja kala tuli ilman luvattuja lisukkeita. Henkilökunta oli tässä asiassa täysin kuutamolla eli todennäköisesti suurin osa syöjistä ei enää ruoan saatuaan muista mitä ovat tilanneet. Eniten nälissään ollut lapsi sai myös ruoan vasta kymmenisen minuuttia meidän jälkeemme, joten jouduimme käytännössä syömään eri aikaan. Aikataulutus ei siis toiminut muuten tyhjässä ravintolassa.

Kävimme kuitenkin syömässä hotelliravintolassa vielä toistamiseen, koska kala-annos (white fish) oli ollut niin hyvä. Jokseenkin kuitenkin ylihinnoiteltu ravintola eli toisella kerralla tilatut kalmari ja meribassi -annokset eivät yltäneet odotetulle tasolle. Jälkiruoista testattiin yhtä ja annos oli hyvä, joskin makeudeltaan riittävä puoliksi syötynä. Päivällä tarjolla ollut allasravintolan lista kuitenkin toimi eli välipalaksi tilatut sticky rice mangolla sekä club sandwich olivat erittäin hyviä!

Seuraavassa blogipostauksessa keskitytään siis enemmän Thaimaan ruoka-antiin, juttua  ja etenkin kuvia tulossa pian!

thaimaa-hotelliravintola-0411.jpg

kookosvesi_altaalla-123302

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s