Lehmuksenkukkatee

 

Vanhan, kukkivan ja majesteettisen lehmuksen alla surina ja tuoksu ovat huumaavia, kun pölyttäjät keräävät mettä kukista.

Kaupungissa kengänpohjat tarttuvat asfalttiin lehmuksen mesikasteen kastellessa kadun.

Nyt kukkia kannattaa kerätä syksyn ja talven varalle flunssa- ja kuumelääkkeeksi. Lehmuksenkukkatee on suosittua ja yleisessä käytössä etenkin Saksassa ja Ranskassa. Ranskan Buis les Baronnesissa järjestetään jopa lehmuksenkukkafestivaalit.

lehmuksenkukkatee-0888.jpg

lehmuksenkukkatee-0935.jpg

Lehmusta on käytetty lääkkeenä mm. verenpaineeseen, unettomuuteen, pelkotiloihin, migreeniin ja mahakipuihin. Sen on sanottu parantavan vastustuskykyä ja helpottavan hermostuneisuutta.

Rohtona käytetään pääasiassa kukkia, mutta lääkeaineita saadaan myös kuoresta, lehdistä ja lehmuksenpuuhiilestä. Lehmus on muuten myös indogermaanisten kansojen pyhä puu.

 

Lehmuksen kukat
 • Kukat voi kerätä suojuslehtineen, muista kerätä puhtaalta alueelta
 • Käyttö rohtona:
  • Hiostuslääke (kuumelääke)
  • Laskee verenpainetta (rentouttavat verisuonten seinämiä)
  • Toimii diureettina
  • Rauhoittaa vaikuttamalla keskushermostoon
  • Monia muita lääkinnällisiä ominaisuuksia: sanotaan mm. vaikuttavan ruokahaluun ja auttavan reumaattisiin sekä hengityselinten vaivoihin
 • Katso artikkelin lopusta varoitukset!

Kukissa vaikuttavina aineina ovat eteeriset öljyt, lima-aineet, flavonoidiglykosidit sekä sponiinit ja parkkiaineet.

Moni lehmuksenkukkateetä juonut kertookin sen nostavan hien pintaan ja rauhoittavan. Tee rentouttaakin keskushermostoa.

Kuumetta on entisajoista lähtien hoidettu hikoilukuureilla, jonka on koettu vahvastivan elimistöä. Sydän- ja verisuonitauteja sairastavalle tämä hoitomuoto ei kuitenkaan sovi.

Tämän lisäksi lehmuksenkukkia on käytetty mm. ruokahalulääkkeenä, diureettina, rohtona reumaattisissa vaivoissa, hengityselinten vaivoihin ja korkeaan verenpaineeseen. Lehmuksenkukista voi olla apua jopa ateroskleroosin ehkäisyssä ja hoidossa. Lehmuksen vaikutuksia on kuitenkin tieteellisesti tutkittu vähän.

lehmuksenkukkatee-0968.jpg

Lehmuksenkukkatee (haude)
n.1 kupillinen

0,5-1tl kuivattuja lehmuksenkukkia
n.2-3dl kiehuvaa vettä

 1. Kiehauta vesi kattilassa.
 2. Lisää kuivatut lehmuksenkukat ja anna hautua 5-20min kannen alla. Teetä saa Yrttien kiehtova maailma -teoksen mukaan nauttia maksimissaan 3 kupillista päivässä.

 

Varoitukset
 • Älä kerää kukkia enää, kun terälehdet ovat pudonneet. Kehittyvät hedelmät sisältävät huumaavaa ainetta!
 • Tärkeää on myös tiedostaa, että lehmuksen tiheä käyttö on yhdistetty sydänvikoihin, joten päivittäiseen käyttöön se ei sovellu, kuten ei muutkaan lääkkeet. Luonnonlääkkeet eivät eroa näistä.
 • Kuten jokaisessa lääkkeessä, myös kasvilääkinnässä voi olla sivuvaikutuksia tai allergisia reaktioita. Myös koketusallergiaa on havaittu lehmuksen kanssa.
 • Jokaisen tuleekin harkita itse yrttilääkinnän käyttö. Jos olet vähääkään epävarma tai olet poikkeustilassa (esim. raskaus/imetys), kannattaa aina konsultoida luontaislääkinnän asiantuntijaa ja/tai lääkäriä. Etenkin jos olet raskaana tai imetät, sinulla on jokin sairaus ja/tai säännöllinen lääkitys.
  • Etenkin diureettien sekä litiumin käyttö yhdessä lehmuksenkukkateen (tai vastaavan kasvilääkkeen, jolla on diureettisia ominaisuuksia) kanssa vaatii tarkempaa arviota. Lehmus saattaa nimittäin lisätä diureettilääkkeiden tehoa ja toisaalta lisätä litiumin eritystä verenkiertoon.
 • Saattaa heikentää raudan imeytymistä.
 • Lasten ja vanhusten lääkitsemisessä tulee olla erityisen tarkka ja varmistaa käyttö luontaislääkinnän asiantuntijalta. Lehmuksenkukkateetä ei myöskään suositella annettavaksi alle 18 -vuotiaille ilman lääkärin valvontaa. Vaikkakin  lehmuksenkukkia on usein yrttiteesekoituksissa, joiden on tarkoitettu edistävän yöunta etenkin lapsilla.

lehmuksenkukkatee-0980.jpg

lehmuksenkukkatee-0977.jpg

 

Lähteet

Metsätieteiden laitos: Lehmus
Luontoäidin kotiapteekki, kasvilääkintä ja luontaishoidot (Raipala-Cormier, V.)
University of Maryland Medical Center: Linden
Yrttien kiehtova maailma (Valitut palat)

 

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s