Lajitunnistusta lasten kanssa

Koronakevät on opetuksen puolesta paketissa ja lukuvuodesta palautuminen on alkanut. Pitkä blogitauko on kertonut isoista asioista elämässä. Instagramin puolella tätä on avattu hieman enemmän, sen tarkemmin en tähän tässä kohtaa paneudu. Loppukesästä kohtasimme kuitenkin ison menetyksen, joka vaati niin henkisesti kuin fyysisestikin pidemmän palautumisajan. Syksy kului kahta työtä tehdessä ja ravintovalmennuksia oli liikaakin suhteessa jaksamiseen. Itsepähän kalenterini täytin.

Keväällä piti tietoisesti ”palautella”, mutta korona etäopetuksineen ravisti pakkaa ja aiheutti monta vuosiluokkaa sisältävän erityisluokan näkökulmasta aika suuren työmäärän extraa. Yhtä oppituntia kohti kun piti tehdä nyt kirjalliset ohjeet parhaimmillaan 4:llä eri tavalla. Lisäväsymystä aiheutti myös raskaus, ilolla siis odotamme kolmatta pientä perheeseemme elokuussa 2020.

Kesän alku on antanut ihanan katkon. Päädyin lopettamaan valmennukset ja yrityksen kokonaan, koska huomasin sen tuovan enemmän stressiä kuin antavan. Valmennuksia voin toteuttaa jatkossakin tarpeen vaatiessa hieman eri tavalla. Nyt tässä kohtaa ratkaisu kuitenkin tuntuu hyvältä. Ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen tuntuu, ettei kokoajan tarvitse multitaskata. Oli kyseessä sitten yritys ja lastenhoito tai kahden työn yhdistäminen perhearjen ohella. Ihanan vapauttava tunne!

Itse asiaan

Kimmoke tänään kirjoittamiseen lähti mahtavista ulkoluokka korteista, jotka bongasin lukuvuoden aikana opetuksen tueksi. Täältä ulkoluokan sivuilta voit tulostaa kauniita lajitunnistuskortteja niin opetukseen kuin myös omien lasten kanssa retkillä käytettäviksi. Opetuspuolella valitettavan monesti ainakin yläkoulun biologian kirjat ovat mustavalkoisia. Erityistä tukea tarvitsevien on kokemukseni perusteella erityisen haastavaa tunnistaa lajeja kyseisten kuvien avulla.

Ulkoluokan kortit eivät uppoa kovin syvälle lajitunnistukseen, mutta tarjoavat riittävät valmiudet kyseiseen -etenkin erityistä tukea tarvitsevilla yläkoululaisilla.

Lajitunnistuksen tukena voi käyttää myös Luontoportin sivustoa. iNaturalis sovellusta käyttää myös ilmeisen moni suomalainen, itse kuitenkin koin jostain syystä kyseisen hankalaksi ja koen helpommaksi kantaa kasvitunnistuskirjaa mukanani. Ehkä koska iNaturalis toimii osin englanniksi eikä anna aina kovin tarkkaa tunnistusta, esim. metsäkorteen sijaan saa vain ”horsetail” (=korte) osuman. Jotenkin puhelin kädessä retkeily ei myöskään tunnu omalta. Mutta kahdeksasluokkalaisten digikasvion keräämiseen tms. varmasti oiva tuki!

Aitovirna

Materiaalia saa tehdä ylipäätään aika paljon itse erityisopetuksessa, hyödylliseksi olen kokenut myös Canvan, jossa saa tehtyä niin mp4 tiedostoja (joista taas etäopetuksen aikaan helposti opetusvideoita esim. Applen iMovien avulla) kuin myös erilaisia lajitunnistuskortteja itselle. Antaa siis hyvin monipuolisesti mahdollisuudet ja hitusen maksavalla pro -versiolla lisäkuviakin käyttöön.

Luontorikkaita alkukesän hetkiä siis! 🙂

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s